ΤΟΠΙΚΑ

Απόπειρα μετακύλισης ευθυνών

απόπειρα-μετακύλισης-ευθυνών-11924

Καταλογίζει στον πρώην Τεχνικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ, Δημ. Κουτσιφέλη ο δικηγόρος Δημ. Σκαρίμπας για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ

Απόπειρα μετακύλισης δικών του ευθυνών σε άλλους, αποδίδει στον πρώην Τεχνικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρη Κουτσιφέλη, ο δικηγόρος, Δημ. Σκαρίμπας. Σε έγγραφο του κ. Κουτσιφέλη που κατατέθηκε υπόψη του Δημάρχου Βόλου γινόταν λόγος για ενέργειες που παραλήφθηκαν κατά τη νομική εξέταση των απαιτήσεων της ΕΡΓΗΛ. Στο επίμαχο σημείωμα, τονιζόταν ότι παρά τις αδυναμίες της υπηρεσίας, η νομική αντιμετώπιση του θέματος ήταν εφικτή. «Δυστυχώς η νομική αντιμετώπιση είναι μια αλυσίδα λαθών, τα οποία οδήγησαν στις καταδικαστικές για την υπηρεσία αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Κουτσιφέλης.

Στην εξώδικη δήλωσή του ο δικηγόρος κ. Δημ. Σκαρίμπας αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή μου διαμαρτυρόμενος έντονα για το όλως υποτιμητικό για το πρόσωπό μου δημοσίευμα, με τίτλο «Δείχνει υπεύθυνους για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ. Εγγραφο – βόμβα του πρώην Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρη Κουτσιφέλη» και επιφυλασσόμενος ρητά κάθε δικαιώματός μου έναντι παντός υπευθύνου, δηλώνω τα παρακάτω:

Η μακρόχρονη ενασχόλησή μου με το δίκαιο των δημοσίων έργων δεν μου επιτρέπει παρά μόνο να περιοριστώ σε ορθολογικού, νομικού και συγχρόνως δεοντολογικού χαρακτήρα αντικρούσεις των όποιων «βομβών» επικαλείται ο κ. Κουτσιφέλης και συγκεκριμένα:

Το επίδικο και αμφισβητούμενο νομολογιακά ζήτημα στη συγκεκριμένη διαφορά ήταν αν η παράλειψη διόρθωσης από τη διευθύνουσα υπηρεσίας (της οποίας προϊστάμενος ήταν ο κ. Κουτσιφέλης) της τελικής επιμέτρησης του έργου, εντός δύο μηνών από την υποβολή της (2.11.2007) από την ΕΡΓΗΛ, συνεπάγεται την κατά νόμο αυτοδίκαιη έγκρισή της ή μη. Επί της από 9.9.2009 προσφυγής της ΕΡΓΗΛ εξεδόθηκε η υπ’ αριθ. 510/2011 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, η οποία δέχθηκε ότι η τελική επιμέτρηση έχει εγκριθεί αυτοδικαίως από 3.1.2008. Η απόφαση αυτή σχολιάστηκε αρνητικά στο νομικό περιοδικό «Εφαρμογές Αστικού Δικαίου) (2012, σελ. 603) από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κλεάνθη Ρούσσο.

Με την υπ’ αριθ. 1791/2013 απόφαση του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου, στην οποία επίσης παρέστην, το συγκεκριμένο ζήτημα κριθέν ως «ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος», παραπέμφθηκε στην Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (σελ. 13 της αποφάσεως).

Με την υπ’ αριθ. 8/2014 απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κρίθηκε και μάλιστα παρά την αντίθετη πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ότι η σχετική διάταξη «έχει την έννοια ότι η προθεσμία των δύο μηνών που τάσσεται στη Διευθύνουσα Υπηρεσία του φορέα κατασκευής του έργου για τον έλεγχο και την έγκριση ή μη της τελικής επιμέτρησης, δεν είναι ενδεικτική, αλλά αποκλειστική προθεσμία ενέργειας και η άπρακτη πάροδος αυτής συνεπάγεται την αυτοδίκαια έγκριση της τελικής επιμέτρησης, ως αυτή υπεβλήθη, ανεξαρτήτως τυχόν πλημμελειών της και καθιδρύει υποχρέωση του φορέα του έργου να καταβάλλει στον ανάδοχο την αμοιβή που αντιστοιχεί στις εργασίες που περιλαμβάνονται στην τελική επιμέτρηση και δεν έχουν μέχρι τότε πληρωθεί» (σελ. 6 της απόφασης). Κατόπιν αυτού, κρίθηκε αμετακλήτως ότι «εφόσον η δίμηνη προθεσμία από την υποβολή της τελικής επιμέτρησης από την προσφεύγουσα παρήλθε άπρακτη την 3.1.2008, η διευθύνουσα υπηρεσία της καθής (σ.σ. προϊστάμενος κ. Κουτσιφέλης) δεν είχε πλέον αρμοδιότητα να επιφέρει τροποποιήσεις σε αυτήν και γι’ αυτό παρά το νόμο προέβη στη σύνταξη των δύο ανωτέρω εγγράφων (29.9.2008) που ουσιαστικά συνιστούν βλαπτικές για την προσφεύγουσα περικοπές και τροποποιήσεις» (σελ. 11 της αποφάσεως).

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η όποια προσήκουσα προσπάθεια απάντων των νομικών παραστατών -και της ταπεινότητάς μου συμπεριλαμβανομένης- δεν κατόρθωσε να πείσει τη Δικαιοσύνη για το νόμιμο των πράξεων και παραλείψεων της διευθύνουσας υπηρεσίας (κ. Κουτσιφέλη) της ΔΕΥΑΜΒ. Η επιλογή κατά συνέπεια του κ. Κουτσιφέλη να μετακυλύει τις δικές του ευθύνες σε άλλους, ακόμη και στην κληρονομήσασα τις δικές του ανομίες προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ για την τιμητική στο πρόσωπό μου επιλογή για τη νομική συνδρομή της υποθέσεως, δεν μπορεί να προκαλέσει την αναφώνηση «Αιδώς Αργείοι!».

Σχετικά άρθρα:

Στον Αρειο Πάγο ο φάκελος της ΕΡΓΗΛ

Δείχνει υπεύθυνους για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ

Αλλάζουν όλα στη ΔΕΥΑΜΒ ~ Παραιτήσεις στελεχών, καταστατικό και οργανόγραμμα

«Δεν χειρίστηκα την υπόθεση ΕΡΓΗΛ»

Ξήλωσε δύο στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ ο Αχ. Μπέος

Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ

Εχθρική προς την πόλη συμπεριφορά ~ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Π. ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ

Αρωγός στο δήμο Βόλου το ΤΕΕ για την ΕΡΓΗΛ

Περιμένουν το βούλευμα για την ΕΡΓΗΛ

Κρίσιμη μάχη για τη ΔΕΥΑΜΒ

Με τη ΔΕΥΑΜΒ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Νέα αγωγή ΕΡΓΗΛ κατά ΔΕΥΑΜΒ ~ 1,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΒΟΛΟΥ

Τώρα ξεκινά η «μάχη» για την ΕΡΓΗΛ ~ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ

Αθώοι όλοι στη ΔΕΥΑΜΒ ~ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ

Δέσμευσε τους λογαριασμούς της ΕΑΣ Πηλίου-Β. Σποράδων

Μυστικότητα για την ΕΡΓΗΛ

Πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση ΕΡΓΗΛ ζητά η παράταξη «Δρόμοι Συνεργασίας»

Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου ~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΒΛΕΨΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜΒ

Επιστροφή 5 εκ. ευρώ θα διεκδικήσει από την ΕΡΓΗΛ η ΔΕΥΑΜΒ

«Θα κερδίσουμε τη μάχη με την ΕΡΓΗΛ»

Επιβεβαιώθηκαν οι αποκλίσεις της ΕΡΓΗΛ

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η ΔΕΥΑΜΒ

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Συνεχίζεται το σήριαλ της ΕΡΓΗΛ…

Ξανά στο προσκήνιο η ΕΡΓΗΛ

Συνέχεια στο σήριαλ ΔΕΥΑΜΒ – ΕΡΓΗΛ

Κριτική στη ΔΕΥΑΜΒ για ΕΡΓΗΛ

Αποκλίσεις στο έργο της ΕΡΓΗΛ

Αγώνας μέχρις εσχάτων με την ΕΡΓΗΛ

Ολα στο φως για την ΕΡΓΗΛ …

Μπρα ντε φερ με την ΕΡΓΗΛ

Θα έχουμε εκπλήξεις με την ΕΡΓΗΛ …

Ξηλώνουν τα έργα αποχέτευσης

Άγρια «κόντρα» Σκοτινιώτη – Μακρή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου