Δείχνει υπεύθυνους για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ

Τελευταία ενημέρωση: 2014-11-07, 09:18:49
Δείχνει υπεύθυνους για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ

Εγγραφο - βόμβα του πρώην Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρη Κουτσιφέλη

Κείμενο «ρουκέτα» για αλυσίδα λαθών στη νομική αντιμετώπιση της υπόθεσης της ΕΡΓΗΛ, εξαιτίας των οποίων η ΔΕΥΑΜΒ κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, συνιστά το ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στο Δήμαρχο Βόλου και Πρόεδρο της επιχείρησης, Αχιλλέα Μπέο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Δημήτρης Κουτσιφέλης. Τέσσερα «δεν» για ενέργειες που παραλήφθηκαν κατά τη νομική εξέταση των απαιτήσεων της ΕΡΓΗΛ «καίνε» όσους χειρίστηκαν την υπόθεση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είναι γνωστό, η ΔΕΥΑΜΒ, με βάση απόφαση του Αρείου Πάγου, καλείται να πληρώσει στην ΕΡΓΗΛ ποσό ύψους 9 εκ. ευρώ για το έργο επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στο Βόλο, που ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2008. Τι προηγήθηκε όμως της δικαστικής απόφασης, που συνιστά οικονομική διάλυση της υπηρεσίας και για ποια εγκληματικά λάθη και παραλείψεις μιλά ο Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος σήμερα, θα καταθέσει τα συμπληρωματικά στοιχεία, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας την επανεξέταση της υπόθεσης από μηδενική βάση;

Απαντήσεις φαίνεται να δίνει το έγγραφο «φωτιά» του πρώην Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ κ. Κουτσιφέλη, αναφορικά με τη νομική αντιμετώπιση της ΕΡΓΗΛ.

Οπως επισημαίνεται στο επίμαχο σημείωμα, παρά τις αδυναμίες της υπηρεσίας, η νομική αντιμετώπιση του θέματος ήταν εφικτή. «Δυστυχώς η νομική αντιμετώπιση είναι μια αλυσίδα λαθών, τα οποία οδήγησαν στις καταδικαστικές για την υπηρεσία αποφάσεις», τονίζεται.

 

Τα τέσσερα «δεν»

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσιφέλης υπογραμμίζει ότι οι απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ, όπως περιλαμβάνονταν στην τελική επιμέτρηση, αφορούσαν σε εξωσυμβατικές εργασίες. Επομένως δεν μπορούσαν να δικαστούν με προσφυγή στη βάση του νόμου περί δημοσίων έργων, αλλά με αγωγή στη βάση των διατάξεων περί αδικαιολόγητου πλουτισμού. «Δηλαδή, η δίκη την οποία χάσαμε, δεν έπρεπε καν να γίνει. Δεν προσβλήθηκε όμως στο δικαστήριο αυτός ο λόγος», ισχυρίζεται ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ.

Επιπλέον, στη δίκη που έγινε και έχασε η ΔΕΥΑΜΒ δεν προβλήθηκε το γεγονός ότι εκκρεμούσε η παραλαβή του έργου, την επιμέτρηση της οποίας μπορεί να διορθώσει η επιτροπή.

Στη δίκη που έγινε, δεν προβλήθηκε ότι η τελική επιμέτρηση της ΕΡΓΗΛ δεν ήταν νομίμως συνταγμένη.

Στη δίκη που έγινε, δεν κατατέθηκε προσθήκη αντίκρουσης των επιχειρημάτων της ΕΡΓΗΛ.

Στη συνέχεια η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε αναίρεση στον Αρειο Πάγο. «Επειδή το κείμενο της αναίρεσης ήταν φτωχό κατά τη γνώμη μου, έστειλα επιπλέον λόγους για να περιληφθούν. Πράγματι το κείμενο έγινε, κατατέθηκε όμως εκπρόθεσμα και δεν εξετάστηκε από τον Αρειο Πάγο. Η εξέταση της αναίρεσης δηλαδή από τον Αρειο Πάγο, έγινε χωρίς τα δικά μας επιχειρήματα, με το γνωστό αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ. Κουτσιφέλης και συνεχίζει: «Πριν τη δίκη που χάσαμε ήταν καθορισμένες δικάσιμοι για άλλα θέματα (ανακεφαλαιωτικοί πίνακες) στα οποία η ΕΡΓΗΛ με βεβαιότητα θα έχανε και γι’ αυτό απέσυρε τα δικόγραφα όταν τελικώς έφθασαν στο δικαστήριο. Αυτές οι υποθέσεις αναβάλλονταν ή ματαιώνονταν (αυτό συνέφερε την ΕΡΓΗΛ ώστε α δικάσει την τελική επιμέτρηση). Ποιοι συναινούσαν στις αναβολές δεν το γνωρίζω. Ο νομικός που χειρίζονταν την υπόθεση, ήταν ο κ. Σκαρίμπας, δικηγόρος Αθηνών, επιλογή του προηγούμενου Δημάρχου», αναφέρει ο κ. Κουτσιφέλης.

 

Υπηρεσιακές ευθύνες

Εκτός όμως από το νομικό σκέλος, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων μιλά και για υπηρεσιακές ευθύνες. Επικαλείται έκθεση του σώματος επιθεωρητών δημοσίων έργων, στην οποία αναφέρεται ότι για τις παραλείψεις ευθύνονται τα όργανα της διευθύνουσας υπηρεσίας και συγκεκριμένα, η επίβλεψη, ο τεχνικός σύμβουλος και η επιτροπή παραλαβής.

Όπως αναφέρει η τελική επιμέτρηση της ΕΡΓΗΛ κατατέθηκε στην υπηρεσία στις 2/11/2007 και την επομένη κοινοποιήθηκε για διόρθωση στην επίβλεψη μέσω της υπαλλήλου που ήταν επιφορτισμένη με την τήρηση του φακέλου. «Ακόμη και σήμερα δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αν η επιμέτρηση έφτασε στην επίβλεψη», σημειώνει ο κ. Κουτσιφέλης, υποστηρίζοντας ότι και αυτή η αδυναμία θα μπορούσε να διορθωθεί αν η ορισμένη επιτροπή παραλαβής συνεδρίαζε τον Απρίλιο του 2009. «Δυστυχώς η επιτροπή δεν συνεδρίασε κι εγώ ευτυχώς απέρριψα την απαίτηση της ΕΡΓΗΛ για αυτοδίκαιη παραλαβή πράγμα που δυστυχώς το χάσαμε στα δικαστήρια», καταλήγει.

Για τους ισχυρισμούς του ο κ. Κουτσιφέλης επικαλείται έγγραφα που έχει στη διάθεσή του. Μάλιστα στο ίδιο σημείωμα προτείνει τους άξονες της υπερασπιστικής γραμμής έναντι της ΕΡΓΗΛ, που για ευνόητους λόγους δεν παραθέτει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

 

Σχετικά άρθρα:

Αλλάζουν όλα στη ΔΕΥΑΜΒ ~ Παραιτήσεις στελεχών, καταστατικό και οργανόγραμμα

«Δεν χειρίστηκα την υπόθεση ΕΡΓΗΛ»

Ξήλωσε δύο στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ ο Αχ. Μπέος

Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ

Εχθρική προς την πόλη συμπεριφορά ~ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Π. ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ

Αρωγός στο δήμο Βόλου το ΤΕΕ για την ΕΡΓΗΛ

Περιμένουν το βούλευμα για την ΕΡΓΗΛ

Κρίσιμη μάχη για τη ΔΕΥΑΜΒ

Με τη ΔΕΥΑΜΒ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Νέα αγωγή ΕΡΓΗΛ κατά ΔΕΥΑΜΒ ~ 1,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΒΟΛΟΥ

Τώρα ξεκινά η «μάχη» για την ΕΡΓΗΛ ~ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ

Αθώοι όλοι στη ΔΕΥΑΜΒ ~ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ

Δέσμευσε τους λογαριασμούς της ΕΑΣ Πηλίου-Β. Σποράδων

Μυστικότητα για την ΕΡΓΗΛ

Πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση ΕΡΓΗΛ ζητά η παράταξη «Δρόμοι Συνεργασίας»

Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου ~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΒΛΕΨΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜΒ

Επιστροφή 5 εκ. ευρώ θα διεκδικήσει από την ΕΡΓΗΛ η ΔΕΥΑΜΒ

«Θα κερδίσουμε τη μάχη με την ΕΡΓΗΛ»

Επιβεβαιώθηκαν οι αποκλίσεις της ΕΡΓΗΛ

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η ΔΕΥΑΜΒ

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Συνεχίζεται το σήριαλ της ΕΡΓΗΛ…

Ξανά στο προσκήνιο η ΕΡΓΗΛ

Συνέχεια στο σήριαλ ΔΕΥΑΜΒ - ΕΡΓΗΛ

Κριτική στη ΔΕΥΑΜΒ για ΕΡΓΗΛ

Αποκλίσεις στο έργο της ΕΡΓΗΛ

Αγώνας μέχρις εσχάτων με την ΕΡΓΗΛ

Ολα στο φως για την ΕΡΓΗΛ …

Μπρα ντε φερ με την ΕΡΓΗΛ

Θα έχουμε εκπλήξεις με την ΕΡΓΗΛ …

Ξηλώνουν τα έργα αποχέτευσης

Άγρια «κόντρα» Σκοτινιώτη - Μακρή

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
6
=