Νέα αγωγή ΕΡΓΗΛ κατά ΔΕΥΑΜΒ ~ 1,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΒΟΛΟΥ

Τελευταία ενημέρωση: 2014-04-30, 13:05:53
Νέα αγωγή ΕΡΓΗΛ κατά ΔΕΥΑΜΒ ~ 1,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΒΟΛΟΥ

Τα μισά υλικά φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει η εταιρεία για το δίκτυο ύδρευσης έναντι αυτών που προβλέπονταν στη μελέτη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της επιτροπής παραλαβής, Ηλία Ξηρακιά 

Επιπλέον 1,5 εκ. ευρώ κινδυνεύουν να χρεωθούν οι δημότες Βόλου για το έργο κατασκευής και αντικατάστασης αγωγών του δικτύου ύδρευσης στην πόλη, σε μήκος 180 χλμ, που ολοκληρώθηκε από την εταιρεία ΕΡΓΗΛ το Σεπτέμβριο του 2009.

Η ΕΡΓΗΛ με αγωγή που κατέθεσε εις βάρος του προέδρου της επιτροπής παραλαβής του έργου, Ηλία Ξηρακιά, του Διευθυντή Προγραμματισμού και Νέων Υποδομών της ΔΕΥΑΜΒ αλλά και δύο υπηρεσιακών υπαλλήλων, αξιώνει αποζημίωση 1,5 εκ. ευρώ για συμμετοχή τους σε επιτροπή που συστήθηκε παράνομα αλλά και για δυσφήμιση της εταιρείας.

 Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ 

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 4 Μαΐου του 2017 από Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και έρχεται να προσθέσει ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ των «ανοιχτών λογαριασμών» της ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ για το έργο του υδρευτικού δικτύου Βόλου, που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει περί τα 16 εκ. ευρώ στην πόλη.

Παρά όμως το μεγάλο κόστος του έργου, φαίνεται ότι η μελέτη δεν τηρήθηκε κατά γράμμα, με την επιτροπή παραλαβής να διαπιστώνει ότι από την εταιρεία χρησιμοποιήθηκαν οι μισές ποσότητες υλικών που απαιτούνταν για την κατασκευή του δικτύου.

Η διαμάχη με την ΕΡΓΗΛ ξεκινά επτά χρόνια πριν, οπότε και ολοκληρώθηκε το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Βόλο. Κατά τη διάρκεια του έργου, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ και αντιδήμαρχο Βόλου, Ηλία Ξηρακιά, εκταμιεύτηκαν σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, 9,9 εκ. ευρώ περίπου. Με την τελική επιμέτρηση του έργου, η ΕΡΓΗΛ αξίωσε επιπλέον 6 εκ. ευρώ.

Η καθυστέρηση από πλευράς της ΔΕΥΑΜΒ, να απορρίψει τις οικονομικές αξιώσεις της ΕΡΓΗΛ, έφερε την εταιρεία σε θέση ισχύος. Με την παρέλευση του διμήνου, κατά το οποίο η ΔΕΥΑΜΒ δεν απέρριψε την τελική επιμέτρηση του κόστους του έργου, θεωρήθηκε ότι αποδέχθηκε το ποσό. Ετσι, η εταιρεία κέρδισε και την πρώτη δικαστική διαμάχη με τη ΔΕΥΑΜΒ, η οποία κλήθηκε να καταβάλλει άμεσα στην ΕΡΓΗΛ, ποσό ύψους 1 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα πέντε σε δόσεις.

Ακολούθησε προσφυγή του Δήμου Βόλου στον Αρειο Πάγο, που εξέτασε το θέμα στην Ολομέλειά του και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Ιούνιο.

Στο μεσοδιάστημα, η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής του έργου, μολονότι ο νόμος ορίζει ότι αν μετά από 15 μήνες από την αποπεράτωση του έργου, δεν οριστεί επιτροπή παραλαβής, το έργο παραλαμβάνεται αυτοδίκαια.

Σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε η επιτροπή παραλαβής σε δέκα ενδεικτικά σημεία κατά μήκος του έργου, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία, δεν τήρησε τους όρους της μελέτης. Το σκάμμα για να περάσουν οι αγωγοί είναι μικρότερο και στενότερο, με αποτέλεσμα τα υλικά που απαιτήθηκαν να αφορούν τις μισές ποσότητες από αυτές που χρεώθηκε ο Δήμος.

Η ίδια επιτροπή ξεκίνησε συστηματική καταγραφή που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο, ενώ ταυτόχρονα κινήθηκε και δικαστικά εναντίον της ΕΡΓΗΛ.

Η απάντηση ήρθε χθες από την ΕΡΓΗΛ, η οποία κατέθεσε νέα αγωγή, αυτή τη φορά κατά δύο υπηρεσιακών στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ και του Αντιδημάρχου Ηλία Ξηρακιά, ως εκπροσώπου του Δ.Σ. στην Επιτροπή Παραλαβής έργου της δημοτικής Επιχείρησης.

Η ΕΡΓΗΛ απαιτεί συγκεκριμένα 300.000 ευρώ από τον κάθε εναγόμενο (εκ των τριών μελών της Επιτροπής Παραλαβής), ενώ στην αγωγή που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες διεκδικεί 685.000 ευρώ από το σημερινό Διευθυντή Προγραμματισμού και Νέων Υποδομών της Επιχείρησης.

«Το γεγονός ότι η εταιρεία καταφεύγει σε αγωγές, διεκδικώντας από εμάς εξοντωτικές αποζημιώσεις, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι κάναμε το καθήκον μας, υπερασπιστήκαμε τη νομιμότητα και προστατεύσαμε το συμφέρον της ΔΕΥΑΜΒ, μιας αμιγώς Δημοτικής Επιχείρησης που χρηματοδοτούν αποκλειστικά και μόνο οι δημότες της πόλης μας», τόνισε σε σχετική δήλωση ο κ. Ξηρακιάς και πρόσθεσε: «Σημαίνει ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας, για να βγάλουμε τη «θηλιά» από το λαιμό της Επιχείρησης. Είναι αγωγές εκφοβισμού κατά των στελεχών της Επιτροπής Παραλαβής, γιατί όσα χρήματα εισπράχθηκαν παρανόμως, όπως αποδεικνύεται από την παραλαβή του έργου, η εταιρεία οφείλει να τα επιστρέψει αργά ή γρήγορα».

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
5
=