Ξηλώνουν τα έργα αποχέτευσης

Τελευταία ενημέρωση: 2013-02-28, 14:55:08
  Ξηλώνουν  τα  έργα   αποχέτευσης

 «Με μεθοδεύσεις θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο, αλλά όσες μεθοδεύσεις και αν υπάρξουν  η    ΕΡΓΗΛ  θα  κληθεί   να  ελεγχθεί  επί της  ουσίας  για  τις  ποσότητες  των  εργασιών  που εκτέλεσε, καθώς και την  ποιότητα   των   εργασιών  που  έγιναν».

Τα  παραπάνω  δήλωσε  κατά  τη  χθεσινή  συνεδρίαση  του  Δ.Σ  της  ΔΕΥΑΜΒ  ο  Δήμαρχος Βόλου  Π. Σκοτινιώτης  αναφερόμενος   στο  θέμα  των  απαιτήσεων   της   εταιρίας  ΕΡΓΗΛ που    υλοποίησε το έργο αντικατάστασης  των   αγωγών   Υδρευσης  στο  Βόλο  την  περίοδο  2006 - 2007  και  που   διεκδικεί από τη  Δημοτική  Επιχείρηση  ποσό  ύψους  4.000.000   ευρώ  για  δήθεν   εργασίες  που εκτέλεσε και  οι  οποίες δεν  έγιναν  ποτέ  αποδεκτές  από τις   υπηρεσίες  της  Επιχείρησης   που  είχαν     την επίβλεψη  των   εργασιών  και την  πορεία    υλοποίησης   του έργου.

 Το επίμαχο έργο της ΕΡΓΗΛ ήταν αυτό που αφορούσε στην Ύδρευση Βόλου - Επέκταση και βελτίωση του Δικτύου Ύδρευσης του Βόλου και ήταν συνολικού ύψους 13.000.000 ευρώ. Η σύμβαση υπογραφής του έργου που υλοποιήθηκε ανάμεσα στην ΕΡΓΗΛ και τη ΔΕΥΑΜΒ χρονολογείται από το 2005.  Λίγους μήνες   αργότερα   ξεκίνησε  η  κατασκευή του.  

Ο Δήμαρχος επανέλαβε  την κατηγορηματική δήλωση ότι  είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κάθε νομικό όπλο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΔΕΥΑΜΒ στη δικαστική διαμάχη με την εταιρία ΕΡΓ.ΗΛ. Για το  έργο που ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2007 η ΔΕΥΑΜΒ  καλείται να καταβάλει αποζημίωση συνολικού ύψους 6.000.000 ευρώ για υπερσυμβατικές εργασίες τις οποίες ισχυρίζεται η ΕΡΓΗΛ  ότι έγιναν, κάτι που αμφισβητεί με κατηγορηματικό τρόπο η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου. 

Οι  προκλήσεις της   ΕΡΓΗΛ

Από την ημέρα που συγκροτήθηκε η Επιτροπή Παραλαβής του έργου και κλήθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ ο εκπρόσωπος της ΕΡΓΗΛ «δεχόμαστε εκ μέρους της εταιρείας έναν ψυχολογικό πόλεμο εξώδικων προσκλήσεων προκειμένου να μην προχωρήσουμε στην παραλαβή του έργου, με την απειλή ότι θα υποστούμε τις συνέπειες του Νόμου για δήθεν παράνομες ενέργειες, αφού σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της το έργο έχει αυτοδίκαια παραληφθεί» τόνισε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ξηρακιάς.

Ο κ,. Ξηρακιάς ζήτησε να κληθεί το  Εργαστήριο Δημοσίων Εργων  Θεσσαλίας, προκειμένου να αναλάβει τους εργαστηριακούς ελέγχους με τη λήψη στοιχείων από τις τομές που θα διενεργήσει η τεχνική υπηρεσία κάτω από τα οδοστρώματα της πόλης. Στόχος, όπως  είπε,  είναι να υπάρξει έλεγχος της ποιότητας και της ποσότητας των εργασιών. Συνολικά θα γίνουν 15 τομές σε ισάριθμα σημεία της πόλης.

«Θεωρούμε αναγκαίο να δοθεί απάντηση στις απειλητικές εξώδικες προσκλήσεις της αναδόχου προς τα μέλη της Επιτροπής», τόνισε ο κ. Ξηρακιάς.

«Θέλει η  ΕΡΓΗΛ να κάμψει την επιλογή μας για παραλαβή του έργου προκειμένου να εξεταστεί με κάθε νόμιμο τρόπο η ποιότητα και η ποσότητά του’, δήλωσε ο δήμαρχος.

 

Εκτός χρηματοδοτήσεων

 έργα  αποχέτευσης

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θέτει μόνο υπό αμφισβήτηση τα έργα στο Σωρό και στο Σέσκλο, αλλά και σε περιοχή των Λεχωνίων και της Χρυσής Ακτής με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούν να δαπανηθούν εκατομμύρια ευρώ για οικισμούς που δεν διαθέτουν 2.000 κατοίκους.

«Την  ώρα που αγωνιούν στα Υπουργεία για τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ  και η δημοπράτηση των έργων προγραμματίστηκε τον Απρίλιο, με τη σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ, αποφασίστηκε να παγώσουν. Πρόκειται για δύο έργα μείζονος σημασίας και ήδη έχουμε εκδηλώσει την έντονη αντίδρασή μας. Θα φτάσουμε μέχρι και στο γραφείο του πρωθυπουργού», δήλωσε ο δήμαρχος και τη  συμπαράστασή του στις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, εξέφρασε ο Τέλης Δουλόπουλος εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας.

Οπως τόνισε ο δήμαρχος, συμπαράσταση στη ΔΕΥΑΜΒ με εκδήλωση αντίδρασης προς το Υπουργείο θα εκφράσει και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Στο μεταξύ χθες ενημέρωση για την πορεία των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης έγινε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ  και  από τον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών κ.  Δ. Κουτσιφέλη.

Οπως σημείωσε το έργο αποχέτευσης στην περιοχή του Αλιβερίου δημοπρατήθηκε χθες, ενώ έγκριση αναμένεται για το έργο ύδρευσης της Μακρινίτσας.

«Παγωμένη» είναι η πρόταση για την επεξεργασία του λύματος και της λάσπης του βιολογικού, και όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει έγκριση. «Ζωντανό» είναι το έργο που αφορά τον περιορισμό των διαρροών του δικτύου ύδρευσης. Υποέργα της συγκεκριμένης παρέμβασης εξελίσσονται και αναμένεται και η έγκριση της προμήθειας εξοπλισμού.

Η ΔΕΥΑΜΒ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις εγκρίσεις των έργων αποχέτευσης. Η συνολική παρέμβαση θα αφορούσε όλο το θαλάσσιο μέτωπο από τη Ν. Αγχίαλο μέχρι το Μαλάκι, ένα μέτωπο που φθάνει περίπου τα 60 χιλιόμετρα.
Η μελέτη προέβλεπε τις αποχετεύσεις της Ν. Αγχιάλου, του Αγ. Στεφάνου, των Λεχωνίων και μέχρι το Μαλάκι, ενώ όλα αυτά τα δίκτυα θα κουμπώσουν το βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Βόλου, που με την τελευταία αναβάθμιση εξυπηρετεί 170.000 κατοίκους, ενώ θα γίνει για 200.000 πληθυσμό.

Για τα έργα αποχέτευσης στο Διμήνι έχει δοθεί, όπως  τόνισε,  άδεια δημοπράτησης, ενώ τα έργα σε Ιωλκό, Σωρό και Σέσκλο θα δημοπρατούνταν τον Απρίλιο. Σήμερα ο Σωρός και το Σέσκλο δεν θεωρούνται επιλέξιμα, παρότι είναι «ώριμα» προς δημοπράτηση. Μόνο ο Ιωλκός θεωρείται, όπως  είπε,  επιλέξιμο έργο.

«Παρότι είναι οπτικά και αισθητικά απαράδεκτο να βρίσκεται μια περιοχή πάνω από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού και να στερείται αποχέτευσης, δεν θεωρείται επιλέξιμη προς χρηματοδότηση», είπε ο κ. Κουτσιφέλης και εκτίμησε ότι το έργο των Λεχωνίων μπορεί να ενταχθεί στις επόμενες χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο …παγκόσμιο φαινόμενο που συνέβη στα Λεχώνια , όπου κατασκευάστηκε βιολογικός καθαρισμός, με αποδέκτη ρέμα. Ο βιολογικός βρίσκεται στο βουνό, 500 μέτρα ψηλότερα από τα σπίτια  !!!  

«Επειδή στα Λεχώνια κατέρριψαν τους νόμους της βαρύτητας, προγραμματίζαμε έργο που θα οδηγεί τα λύματα σε αγωγούς,  καθώς ο βιολογικός δεν μπορεί αν εξυπηρετήσει κανέναν στο σημείο που κατασκευάστηκε», τόνισε και σημείωσε πως η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει ολιγωρήσει, αλλά το ΕΠΕΡΑΑ πρέπει να καμφθεί», κατέληξε.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
3
=