ΤΟΠΙΚΑ

Με βαριές αιχμές χώρισαν οι δρόμοι των Δρόμων Συνεργασίας

με-βαριές-αιχμές-χώρισαν-οι-δρόμοι-των-275322

Χωριστούς δρόμους βαδίζουν από χθες Δρόμοι Συνεργασίας και Μαργαρίτης Πατσιαντάς. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Ανδρέου – Μεϊκοπούλου, Ιάσονας Αποστολάκης, Κων. Γαργάλας, Μάνθος Δραμητινός, Φωτεινή Κοκκινάκη και Γιάννης Μολοχίδης, ανακοίνωσαν χθες ότι ανεξαρτητοποιούνται, λύνοντας έτσι το «Γόρδιο δεσμό» με τον κ. Πατσιαντά, μετά από διαδοχικές προσπάθειες να τον πείσουν να παραιτηθεί από επικεφαλής και να διευκολύνει τις διαδικασίες διαδοχής του στο δημοτικό σχήμα της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Πλήρης επιβεβαίωση για τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο οποίος σε εκτενές ρεπορτάζ μόλις πριν από μία εβδομάδα είχε αναφερθεί αναλυτικά στις προθέσεις των επτά δημοτικών συμβούλων που είχαν διαμηνύσει στον κ. Πατσιαντά ότι εάν δεν παραιτηθεί ο ίδιος, θα αποχωρήσουν εκείνοι από την ομάδα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Σε μία μακροσκελέσταση δημόσια επιστολή, οι προαναφερθέντες απευθυνόμενοι στους δημότες του Βόλου, απαριθμούν μία σειρά από πολιτικούς λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση της ανεξαρτητοποίησης, καταφέρονται εναντίον του κ. Πατσιαντά καταλογίζοντάς του πολιτική αδυναμία να ηγηθεί της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» στο δήμο Βόλου αλλά και ότι καταστρατήγησε τους όρους της διακήρυξης των Δρόμων Συνεργασίας, με την απόφασή του να είναι υποψήφιος βουλευτής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Την κοινή επιστολή ανεξαρτητοποίησης δεν υπογράφει ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Δούρας, ενώ επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του κ. Νίκου Κανελή από το δημοτικό σχήμα και του Κ. Ιατρόπουλου από το συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Βόλου.

«Αδύναμος κρίκος» ο Μαργ. Πατσιαντάς

Σύμφωνα με τους ανεξαρτητοποιηθέντες πλέον έξι δημοτικούς συμβούλους και μετά από ένα χρόνο λειτουργίας της δημοτικής παράταξης ως μείζονος μειοψηφίας με την παράταξη των «Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης» στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, ο κ. Πατσιαντάς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ως επικεφαλής της δημοτικής ομάδας.

«Δεν κρύψαμε -επισημαίνουν οι επτά- στο διάστημα αυτό ποτέ την αλήθεια και προσπαθήσαμε να προασπίσουμε με αξιοπρέπεια τα συμφέροντα των δημοτών και της πόλης, πάντα στα πλαίσια των αρχών της Δημοτικής μας Κίνησης. Κι όλα αυτά μέσα σ’ ένα περιβάλλον εχθρικό στο διάλογο, βάρβαρο, πολλές φορές αψυχολόγητο και ανερμάτιστο, τις περισσότερες φορές κυνικό και προσβλητικό και σε κάθε περίπτωση βαθύτατα συστημικό με όρους μάλιστα περασμένων δεκαετιών.

Απέναντι σ’ όλα αυτά όμως κι εμείς δεν κατέστη δυνατόν ν’ απαντήσουμε με όρους συλλογικότητας, αυτοδιοικητικού κινήματος και με όρους συγκρότησης μετώπου ανατροπής απέναντι στην οπισθοδρόμηση που έχει ήδη δρομολογηθεί από τη Δημοτική Αρχή Μπέου. Αυτό θα μπορούσε να συντελεστεί με επεξεργασίες και προτάσεις, που προφανώς υπήρξαν αλλά όχι στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε, που έχει ανάγκη η πόλη και που θα αναβάθμιζαν το ρόλο μας δίνοντας ταυτόχρονα μέσα από τη συμμετοχή διέξοδο και όραμα.

Σημαντικότατο ρόλο στην αδυναμία αυτή, διαχρονικά αλλά και τώρα, κατέχει ο επικεφαλής ως το πρόσωπο στο οποίο απεικονίζεται η αυτοδιοικητική και πολιτική φυσιογνωμία της παράταξης. Επιπλέον ο επικεφαλής λειτουργεί και ως πρότυπο παραγωγής έργου με ιδιαίτερο και καθοριστικό ρόλο ως συντονιστής και βασικός θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της. Κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, δυστυχώς, δεν έγινε εμφανές στο πρόσωπο του μέχρι σήμερα επικεφαλής της παράταξής μας Μαργαρίτη Πατσιαντά. Οι επανειλημμένες προτάσεις μας προς τον επικεφαλής για σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης της Κίνησης έπεφταν διαρκώς στο κενό με έντονη μάλιστα τη διάθεση αναβλητικότητας».

«Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του και κατήλθε υποψήφιος βουλευτής

«Οι επισημάνσεις μας -συνεχίζουν οι έξι στην ανακοίνωσή τους- ότι η καθαρά προσωπική του επιλογή να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα, στις τελευταίες εκλογές ήταν κάθετα αντίθετη στη ρητή δέσμευσή του κατά τη διεκδίκηση της θέσης του επικεφαλής της Κίνησης, έπεσαν επίσης στο κενό. Παρ’ όλο που η επιλογή αυτή ήταν αναφαίρετο δικαίωμά του, να θυμίσουμε ότι η δέσμευση ήταν βασική και αξιακή δέσμευση όλων των υποψηφίων κατά τη διάρκεια επιλογής του επικεφαλής και όριζε ότι ο επικεφαλής δεν θα συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής σε κανένα κόμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Οι αναφορές μας ότι η λειτουργία της Κίνησης δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των αιρετών ή έστω μιας μικρής ομάδας στελεχών αλλά κτήμα όλων των μελών και άρα το πλαίσιο λειτουργίας ως προς τις καταστατικές μας αρχές δεν τηρείται, δεν ελήφθη ποτέ σοβαρά υπ’ όψη. Φυσικό αποτέλεσμα των προηγουμένων ήταν η αδράνεια και η μη επαρκής παραγωγή πολιτικού και αυτοδιοικητικού λόγου.

Οι προτάσεις μας για την «επιβολή» μέσα από τις επεξεργασίες και τις τοποθετήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο μιας άλλης ατζέντας που θα αγγίζει τα πραγματικά ζητήματα της πόλης και τις προοπτικές της δεν συζητήθηκαν ποτέ. Δηλώνουμε βέβαια ότι οι κοκορομαχίες δεν μας εκφράζουν αλλά και δεν πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά. Αφήνουμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά αυτά στην αποκλειστική ιδιοκτησία του πλειοψηφούντος συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα του κ. Μπέου αλλά και όσων επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους με τέτοιο τρόπο».

Μονόδρομος η ανεξαρτητοποίηση

Οπως υποστηρίζουν οι ανεξαρτητοποιηθέντες πλέον σύμβουλοι, έγιναν προσπάθειες προκειμένου να πειστεί ο κ. Πατσιαντάς, μετά τη «διάσταση» που επήλθε, να παραιτηθεί, όμως εκείνος αρνήθηκε και ως εκ τούτου ελήφθη η απόφαση για ανεξαρτητοποίηση.

Μετά τις πολύ πρόσφατες συζητήσεις- υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση-, που είχαν κάποιοι από τους συνυπογράφοντες την παρούσα επιστολή με τον μέχρι σήμερα επικεφαλής της Κίνησης Μαργαρίτη Πατσιαντά για το ζήτημα της ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού και άρα και του επικεφαλής, ήρθε και η «αφοπλιστική» του απάντηση: «Ο Καλλικρατικός νόμος μόνο δύο λόγους αποδέχεται για την αλλαγή του επικεφαλής.

Ο ένας να αποβιώσει. Ο άλλος να παραιτηθεί οικειοθελώς. Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω κανέναν από τους δύο.» Επειδή όμως όπως στη ζωή έτσι και στη πολιτική ζωή τίποτε δεν είναι ισόβιο και επειδή βασική αξιακή αρχή μας παραμένει ότι η προσωπικότητα αναδεικνύεται, επικυρώνεται και ελέγχεται διαρκώς από τη συλλογικότητα, αποδεικνύοντας διαρκώς και το γιατί, ευχόμαστε στον μέχρι σήμερα επικεφαλής μας ειλικρινή μακροημέρευση αλλά φοβούμαστε ότι θα είναι (και είναι άδικο και για τον ίδιο μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στα κοινά) επικεφαλής μόνο του εαυτού του.

Με την παρούσα επιστολή δηλώνουμε ότι αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος ομαλής εξέλιξης και συνέχειας της παράταξης (προφανώς όχι με δική μας ευθύνη) ανεξαρτητοποιούμαστε ως Δημοτικοί Σύμβουλοι. Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι με την ανεξαρτητοποίησή μας θα υπάρξει πρόσκαιρη απουσία των Δημοτικών Συμβούλων που συνυπογράφουμε τη δήλωση αυτή από τις θεσμοθετημένες Επιτροπές του Δήμου και τα Νομικά Πρόσωπα αλλά δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες όπως πάντα ήμασταν. Δηλώνουμε ταυτόχρονα με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι για την απουσία αυτή ευθύνεται εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά ο Μ. Πατσιαντάς με την αδιάλλακτη στάση του και με την αδυναμία του να κατανοήσει τις νέες αναγκαιότητες που εμφανίζονται αλλά και τις νέες προοπτικές που πρέπει ν’ ανοιχθούν.

Παράλληλα, συγκροτούμε Δημοτική Ομάδα και δρομολογούμε τις εξελίξεις ώστε οι αρχές που διακηρύχθηκαν από τους «Δρόμους Συνεργασίας Ανατροπής και Αλληλεγγύης» να υλοποιηθούν πραγματικά και σε περιβάλλον πραγματικής παραγωγής αυτοδιοικητικού λόγου με συλλογικότητα, συνευθύνη και απολογισμό δράσης, με αποκλειστικό σκοπό τη προσφορά μας στη πόλη που ζούμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου