ΤΟΠΙΚΑ

378 ωφελούμενοι επισιτιστικής συνδρομής

378-ωφελούμενοι-επισιτιστικής-συνδρομή-274965

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή ενδιαφερομένων για ένταξη στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Προχθές Παρασκευή ανακοινώθηκαν και είναι διαθέσιμα στο Δημοτικό κατάστημα Τσαγκαράδας τα αποτελέσματα των αιτήσεων του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» όσων είχαν καταθέσει αιτήσεις από τις 15/7/15 μέχρι και τις 26/8/15 στο Δήμο, αλλά κι από την ιστοσελίδα του Δήμου www.dimos-zagoras-mouresiou.gr. Η λίστα των αποτελεσμάτων έχει μόνο τον αριθμό της αίτησης που είχευποβάλει και την ένδειξη εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με τον δήμο, τα στοιχεία του προγράμματος είναι τα εξής:

Σύνολο Αιτήσεων: 266, Εγκριθείσες Αιτήσεις: 186, Απορριφθείσες Αιτήσεις : 80 Ωφελούμενα Μέλη: 378, Απορριφθέντα Μέλη: 155.

Το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 330.555.921 ευρώ για την επιλέξιμη χρηματοδοτική περίοδο (2014-2020) σε όλη τη χώρα, θα διανέμει, στοχευμένα, υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης.

Αντικείμενο του προγράμματος αποτελούν:

Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη).

Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ.).

Η διανομή θα γίνεται σε πακέτα τροφίμων ή ως έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων. Η ειδική ομάδα στόχος για τα τρόφιμα είναι άπορα άτομα και κυρίως οικογένειες απόρων με παιδιά (με ιδιαίτερη έμφαση σε μονογονεϊκές / πολυμελείς οικογένειες), καθώς και οι άστεγοι.

Βασικές Υλικές Στερήσεις:

Η ειδική ομάδα στόχου για τις βασικές υλικές στερήσεις θα είναι οικογένειες απόρων με παιδιά (με ιδιαίτερη έμφαση σε μονογονεϊκές / πολυμελείς οικογένειες) καθώς και οι άστεγοι.

Συνοδευτικά Μέτρα:

Το πρόγραμμα δίνει σημαντικό βάρος και στην παροχή συνοδευτικών μέτρων.

Ενδεικτικά συνοδευτικά μέτρα και για τις δύο κατηγορίες στερήσεων, είναι τα εξής:

  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας {ή και σε μονήρη άτομα). Διατροφικές συμβουλές (και συμβουλές υγιεινής διατροφής).
  • Συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού.
  • Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών {πχ πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες κλπ).
  • Κοινωνικά φροντιστήρια που θα παρέχουν τόσο διδακτική υποστήριξη όσο και επαρκείς και κατάλληλους χώρους για μελέτη για τα παιδιά / ωφελούμενους. Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά ωφελούμενους (π.χ. θεατρικές παραστάσεις αλλά και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά).
  • Εκδρομές {εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές).
  • Παροχή χώρων για παιχνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά που δεν έχουν σχετική πρόσβαση.

Ως πλαίσιο προσδιορισμού των ωφελούμενων ορίζεται το ευρύτερο πλαίσιο του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος (ΕΚΕ), το οποίο αναμένεται να αφορά μέχρι στο 7% του πληθυσμού. Το πρόγραμμα με την εξειδίκευσή του σε ειδικές ομάδες στόχος εντός του ανωτέρω πλαισίου, αναμένεται να καλύψει υποσύνολο του πληθυσμού αυτού.

Ειδικότερα, πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση του «χάσματος» της φτώχειας, δηλαδή στην ακραία φτώχεια, καθώς και στην παιδική φτώχεια, δίδοντας έμφαση στις παρακάτω αναλυτικές κατηγορίες ωφελουμένων:

  • Φτωχά νοικοκυριά που διαβιούν σε καθεστώς φτώχειας, ή ακραίας φτώχειας ή κινδύνου φτώχειας.
  • Νοικοκυριά με παιδιά, και ιδιαιτέρως τα μονογονεϊκά και τρίτεκνα / πολύτεκνα, νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται περισσότερο από συνθήκες αποστέρησης.

Για τα μέλη των ανωτέρω κατηγοριών νοικοκυριών με αναπηρία (ΑμεΑ) το ΕΠ περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες προσβασιμότητας / διευκολύνσεων παροχής της υλικής συνδρομής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου