ΤΟΠΙΚΑ

“Iδού ο ένοχος του θερμοκηπίου”

iδού-ο-ένοχος-του-θερμοκηπίου-851206

Σε συμφωνία ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πολύ πιθανό να αποτελεί τη βασική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη τα τελευταία 50 έτη κατέληξαν οι μετέχοντες στη διάσκεψη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.
Επίκειται βαρυσήμαντη έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ που θα μπορούσε να επηρεάσει κυβερνητικές και βιομηχανικές πρακτικές παγκοσμίως.
Η διατύπωση «πολύ πιθανό» υποδηλώνει μία βεβαιότητα σε ποσοστό της τάξεως του 90% της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ότι το λεγόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στον παράγοντα άνθρωπο.
Η τελευταία έκθεση της Επιτροπής που εκδόθηκε το 2001 ανέφερε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι «πιθανό» να ευθύνεται για το φαινόμενο αυτό, έκφραση που υποδηλώνει πιθανότητα της τάξεως του 66%.
Η διάσκεψη της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο Παρίσι παρουσία αξιωματούχων, επιστημόνων και τεχνοκρατών, από 113 χώρες, οι οποίοι κλήθηκαν να συντάξουν τη νέα βαρυσήμαντη έκθεση που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα. Για την έκδοσή της απαιτείται ομοφωνία.
Η ενισχυμένη βεβαιότητα για την ανθρώπινη «ενοχή» απέναντι στην παγκόσμια θέρμανση ενδέχεται να επιβάλει περαιτέρω πίεση στις κυβερνήσεις για κινήσεις με ζητούμενο την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης που μπορεί να φέρει περισσότερες πλημμύρες, υγρασίες, κύματα καύσωνα και αύξηση στη στάθμη των θαλασσών.
Οι μετέχοντες στη διάσκεψη χθες υπογράμμισαν για πρώτη φορά πως η παγκόσμια θέρμανση καθιστά ισχυρότερους τους κυκλώνες, περιλαμβανομένων εκείνων στον Ατλαντικό Ωκεανό όπως ο κυκλώνας Κατρίνα που «χτύπησε» το 2005.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου