ΤΟΠΙΚΑ

Επιδόματα για πάσα… νόσο

επιδόματα-για-πάσα-νόσο-629852

Ο εισηγητικός φάκελος παροχών αναπηρίας πλέον αποτελεί τον «μπούσουλα» προκειμένου να μπει φρένο σε μαϊμού επιδόματα

Ο «ανάπηρος από οσφυαλγία» όχι μόνο περπατούσε αλλά οδηγούσε δίκυκλο με το οποίο έκανε διανομή προϊόντων. Και όμως επί δέκα χρόνια ελάμβανε σύνταξη αναπηρίας, επειδή υποτίθεται έπασχε από βαριάς μορφής οσφυαλγία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό στο Βόλο που αποκαλύφθηκε μέσα από τους νέους ελέγχους που γίνονται μέσω του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί για όλη την Ελλάδα το ΙΚΑ στην κεντρική βάση δεδομένων στην Αθήνα, υπολογίζεται ότι μόνο στο Βόλο, ένα ποσοστό τουλάχιστον 30% των επιδομάτων παραπληγίας και συνοδών αλλά και συντάξεων αναπηρίας, κόπηκε άπαξ δια παντός, με τους «δικαιούχους» να χαίρουν άκρας υγείας όπως διαπιστώθηκε, καθώς οι παροχές που απολάμβαναν ήταν για «πέτσινες παθήσεις».

Το «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε πριν από περίπου τρία χρόνια με τους επανελέγχους που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα στους νυν δικαιούχους. Οι έλεγχοι αποκάλυψαν δικαιούχους επιδομάτων απόλυτης αναπηρίας και παραπληγίας που έχαιραν άκρας υγείας αλλά και εγχειρισμένους στο μάτι με «καταρράκτη» που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάστηκε καν να γίνει επανέλεγχος, καθώς υπήρξαν καταγγελίες στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία επιδίωξαν επιτόπιους ελέγχους και μόλις διαπιστώθηκε η «μαϊμού αναπηρία», έγινε αναστολή καταβολής της σύνταξης και η υπόθεση προωθήθηκε να επανεξεταστεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Σε όσες μάλιστα περιπτώσεις αποδείχτηκε πως επιτήδειοι έπαιρναν παράνομα τις συντάξεις και επιδόματα αναζητείται μέχρι και το τελευταίο ευρώ, ενώ ακολουθείται η δικαστική οδός για την απόδοση ευθυνών.

Την ίδια ώρα οι υπάλληλοι του ΚΕΠΑ στο Βόλο ακολουθώντας πιστά τις νέες διατάξεις, προσπαθούν να «εντρυφήσουν» όσο μπορούν στην κάθε περίπτωση, προκειμένου να μην βρεθούν… αργότερα προ εκπλήξεως. Η επιλογή ωστόσο των αρμοδίων υπουργείων να τεθεί τέλος στις παρατυπίες… προκαλεί ταλαιπωρία σε ανθρώπους που πράγματι πάσχουν από ανίατες ασθένειες και όμως… πρέπει να υποβληθούν ξανά στη βάσανο των επιτροπών.

Ιστορίες «για αγρίους»

Ασφαλισμένη ήταν συνταξιούχος του ΙΚΑ λόγω απόλυτης αναπηρίας. Εναντίον της υποβλήθηκε καταγγελία ότι δεν είναι απόλυτα ανάπηρη και την… επισκέφτηκαν οι ελεγκτές του Ταμείου. Οπως διαπιστώθηκε, η συγκεκριμένη ασφαλισμένη, δόξα τω θεώ χαίρει άκρας υγείας και τώρα καλείται να επιστρέψει χρήματα πίσω καθώς η γνωμάτευση για ανήκεστο βλάβη λόγω διαβήτη β’ σε συνδυασμό με καρδιολογικά προβλήματα ασφαλώς και δεν ευσταθούσε.

Δικαιούχος παραπληγικού επιδόματος εργάζονταν κανονικά στην οικογενειακή επιχείρηση, όμως ήταν καταγεγραμμένος ως συνταξιούχος του ΤΣΑ λόγω αναπηρίας και ελάμβανε παραπληγικό επίδομα. Ωστόσο, εναντίον του υποβλήθηκε καταγγελία ότι εργάζεται στην επιχείρηση της γυναίκας του. Στον επανέλεγχο που έγινε αποδείχτηκε πως ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δουλεύει στο κατάστημα που διατηρεί η σύζυγός του.

Εξάλλου μετά από διασταύρωση στοιχείων που έγινε αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν Βολιώτες φορολογούμενοι που δήλωναν «ανάπηροι» με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% προκειμένου να έχουν την προβλεπόμενη από το νόμο έκπτωση φόρου για τους φορολογούμενους που έχουν αναπηρία ή κάποιο από τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους έχει αναπηρία άνω του 67%.

Με τον τρόπο αυτό, αυτοί που δήλωναν ότι έχουν οι ίδιοι ή προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67%, κατάφεραν να έχουν επιστροφή φόρου και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά με ότι αυτό συνεπάγεται για την αιμορραγία των δημοσίων ταμείων.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος για το Βόλο, έδειξε σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και τις περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί ότι ένα ποσοστό 30% τόσο παραπληγικών κυρίως επιδομάτων όσο και συντάξεων αναπηρίας και επιδομάτων πρόνοιας, έχουν είτε καταργηθεί, είτε μειωθεί στο ελάχιστο, καθώς η επανεξέταση έδειξε…στις περισσότερες των περιπτώσεων ίαση.

Το «μεγάλο μαχαίρι» έπεσε στα επιδόματα που αφορούσαν συνοδούς παραπληγικών επιδομάτων όπου ο ένας στους δύο παραπληγικούς εμφανίζονταν να έχει και συνοδό, ενώ όπως αποδείχτηκε από την επανεξέταση, βάσει των νέων γνωματεύσεων από γιατρούς, αρκετοί περπατούσαν και φυσικά δεν είχαν καμία ανάγκη συνοδού.

Μεγάλες επίσης περικοπές έγιναν και σε συνταξιούχους που είχαν κατοχυρώσει σύνταξη αναπηρίας εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων μετά από επεμβάσεις και οι οποίοι επίσης στην επανεξέταση, είδαν τα ποσοστά τους να «κατρακυλάνε» καθώς σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, θεωρείται ότι η ασθένεια ιάθηκε. Το ίδιο ισχύει και για παθήσεις όπως καρκίνος του μαστού και για περιπτώσεις γυναικών που θέλησαν να επανεξεταστούν προκειμένου να λάβουν μία επιπλέον γνωμάτευση για φοροαπαλλαγές και είδαν περικοπές των ποσοστών, διότι θεωρείται ότι έχουν γιατρευθεί.

Μαζί με τα ξερά καίγονται… και τα χλωρά

Η ανάγκη να παταχθεί η παραβατικότητα, όσον αφορά όσους δεν δικαιούνταν και ελάμβαναν επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας, ωστόσο δημιούργησε και μεγάλες επιπλοκές σε ανθρώπους που πάσχουν πράγματι από σοβαρές και ανίατες αναπηρίες και λαμβάνουν κλήσεις, τόσο από την Πρόνοια όσο και από το ΚΕΠΑ προκειμένου να υποβληθούν σε νέες εξετάσεις για να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα.

Ακόμη και οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΚΕΠΑ στο Βόλο αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ταλαιπωρία και ότι ουσιαστικά την πληρώνουν… ορισμένοι για τους επιτήδειους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παιδιού με βαριά νοητική στέρηση και δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30% που κλήθηκε να υποβάλλει εκ νέου δικαιολογητικά. Και όμως οι βαριές αναπηρίες περιλαμβάνονται στις 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις.

Οι παραπάνω στρεβλώσεις ήταν αυτές που οδήγησαν στη δημιουργία του ΚΕΠΑ και στις επιτροπές που είναι οι μόνες αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία και για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος πολίτης να εξετασθεί από Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. πρέπει να συμπληρώσει σχετική αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες. Εφόσον τα δικαιολογητικά του κριθούν από τον διοικητικό και ιατρικό προέλεγχο ως πλήρη, γίνεται η κατάθεση της αίτησης και παραλαμβάνει Αποδεικτικό κατάθεσης. Σε διαφορετική περίπτωση δεν παραλαμβάνεται η Αίτηση από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. και επιστρέφονται όλα τα δικαιολογητικά. Η ενημέρωση για τα ελλείποντα δικαιολογητικά (ιατρικά) γίνεται με δύο τρόπους. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι παρών ο Ιατρός προελέγχου του δίνει έντυπο ελλειπόντων δικαιολογητικών στο οποίο αναγράφονται τα δικαιολογητικά τα οποία υποχρεούται να προσκομίσει. Αν δεν είναι παρών η Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. τηλεφωνικά ή με πρόσκληση τον ειδοποιεί προκειμένου να προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά. Και στις δύο περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά και κατά την ημέρα εξέτασής του από την Υγειονομική Επιτροπή.

Ενημερώνεται από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕ.Π.Α., μέσω Ταχυδρομείου (πρόσκληση) για την ημερομηνία και ώρα προσέλευσής του στην Υγειονομική Επιτροπή ενώ μετά από λίγες ημέρες παραλαμβάνει από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α, όπου υπέβαλε αρχικά την αίτησή του, τη Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας. Κατά της γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΥΕ) δίνεται στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα προσφυγής στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΒΥΕ) εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της γνωμάτευσης πιστοποίησης αναπηρίας καταθέτοντας παράβολο 46.14 ευρώ. Χρησιμοποιεί την απόφαση του ΚΕ.Π.Α για κάθε νόμιμη χρήση και μπορεί παραλαμβάνει αντίγραφα για όλο τον χρόνο που ισχύει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου