ΤΟΠΙΚΑ

600 μελισσοκόμοι στη Μαγνησία

600-μελισσοκόμοι-στη-μαγνησία-630682

Πολλοί άνεργοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο κλάδο προκειμένου να εξασφαλίσουν εισόδημα

Αυξάνεται διαρκώς ο συνολικός αριθμός των μελισσοκόμων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, κατ’ αντιστοιχία με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τους 600 οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του κλάδου, σε τοπικό επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι η ποσοστιαία αύξηση του δομημένου περιβάλλοντος δυσχεραίνει την παραγωγική προσπάθεια των μελισσοκόμων, εντούτοις, πολλοί άνεργοι στρέφονται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην.

Ελάχιστοι, παράλληλα, μελισσοκόμοι της περιοχής μας, υπολογίζεται ότι ακολουθούν το δρόμο των εξαγωγών, προωθώντας το ντόπιο μέλι σε ξένες αγορές, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του

Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και τη συμμετοχή ειδικών, οι οποίοι ανέδειξαν και ανέπτυξαν όλες τις επιμέρους πτυχές του θέματος.

Μεταξύ των εισηγητών της χθεσινής ημερίδας, ήταν η Ευαγγελή Ευθυμίου, γεωπόνος του Κέντρου Μελισσοκομίας Θεσσαλίας, που εδρεύει στο Βόλο, η οποία μίλησε για την εμπορική αξιοποίηση του μελιού. Η κ. Ευθυμίου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταρτίσει πρόγραμμα, το οποίο επί της ουσίας προστατεύει τη μελισσοκομία, παράλληλα με το περιβάλλον.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι εστιάζονται σε δύο βασικούς άξονες, την παραγωγή και την πώληση του προϊόντος. «Η ίδια η φύση δίνει σιγά-σιγά όλο και μικρότερες παραγωγές, είτε λόγω καιρού, είτε λόγω μείωσης της χλωρίδας. Από την άλλη πλευρά και το εμπόριο έχει γίνει δύσκολο, γιατί και οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές του προϊόντος, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται το κόστος παραγωγής» όπως ανέφερε η ίδια.

Το κέρδος των μελισσοκόμων συρρικνώνεται σταδιακά, προκειμένου να κατορθώσουν να πουλήσουν το μέλι, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα έξοδα, διότι τα μελίσσια πρέπει να μετακινηθούν σε διάφορες περιοχές, ανά περιόδους, προκειμένου να εξασφαλίσουν οι μέλισσες την κατάλληλη τροφή.

«Η τεχνολογία μας έχει δώσει τα εφόδια για να γίνει πιο εύκολη η παραγωγή. Από την άλλη πλευρά όμως, οι αλλαγές που επέρχονται στη φύση λόγω της αύξησης της δόμησης, δυσχεραίνουν την προσπάθεια των μελισσοκόμων» όπως επισημαίνει η κ. Ευθυμίου. Η συμβουλή που απευθύνει, ως ειδικός, στους νέους μελισσοκόμους, οι οποίοι εισέρχονται με όνειρα και μεράκι στο χώρο αλλά εγκαταλείπουν γρήγορα την προσπάθεια, συνοψίζεται στην παραίνεση «να μπαίνουν σιγά – σιγά στο χώρο. Η μελισσοκομία χρειάζεται πολύ εμπειρία. Να ξεκινούν με λίγα μελίσσια στην αρχή, κάνοντας σταδιακά βήματα, γιατί όσο δουλεύεις με το συγκεκριμένο αντικείμενο, τόσο περισσότερα έχεις να μάθεις».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου