ΤΟΠΙΚΑ

Τσουχτερά πρόστιμα 2,5 εκ. ευρώ για αδήλωτη εργασία

τσουχτερά-πρόστιμα-25-εκ-ευρώ-για-αδήλω-630703

«Επιμένει» η αδήλωτη εργασία σε επίπεδο Μαγνησίας

Τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν τα 4,3 εκ. ευρώ επιβλήθηκαν στη Θεσσαλία μέσα σε 15 μήνες για αδήλωτη εργασία από τα οποία τα 2,5 εκ. ευρώ αφορούν τη Μαγνησία όπου επιμένει η μαύρη εργασία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναδεικνύεται μετά την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη, σε «πρωταθλήτρια» ανασφάλιστων, με δεδομένα τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις» καίνε τη Μαγνησία καθώς τόσο σε επίπεδο Δεκεμβρίου του 2014 όσο και από το Σεπτέμβριο του 2013 που ξεκίνησε η καταγραφή της αδήλωτης εργασίας, η μαύρη εργασία καταγράφεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014, μέσα σε 15 μήνες, από τους ελέγχους που έγιναν καταγράφονται στο σύστημα «Αρτεμις», 200 αδήλωτοι εργαζόμενοι συνολικά στην ηπειρωτική Μαγνησία (ποσοστό 6,11%) και 90 στις Βόρειες Σποράδες (ποσοστό 3,30%).

Οσον αφορά το Δεκέμβριο του 2014 ελέγχθηκαν 35 επιχειρήσεις με 125 εργαζόμενους συνολικά από τους οποίους βρέθηκαν 11 αδήλωτοι (ποσοστό 8,80%).

Σε επίπεδο Θεσσαλίας ελέγχθηκαν συνολικά από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014, 2.270 επιχειρήσεις και βρέθηκαν 138 επιχειρήσεις με ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Συνολικά το προσωπικό που δεν είχε ασφάλιση, ήταν 419 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 172 άνδρες (1,95%) και 247 γυναίκες (3,40%), ενώ τα πρόστιμα συνολικά ανήλθαν στα 4.316.211,00 ευρώ.

Από τους ανασφάλιστους που καταγράφηκαν οι 324 ήταν ημεδαποί και οι 95 αλλοδαποί. Το Δεκέμβριο του 2014 αντίστοιχα σε επίπεδο Θεσσαλίας ελέγχθηκαν 126 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 14 είχαν ανασφάλιστο προσωπικό και ειδικότερα 21 ανασφάλιστους εργαζόμενους (ποσοστό11%) παραβατικότητας, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα 221.347.00 ευρώ.

Συνολικά στη Μαγνησία από το Σεπτέμβριο του 2013 ελέγχτηκαν 520 επιχειρήσεις με 3.275 εργαζόμενους συνολικά και 87 επιχειρήσεις με προσωπικό συνολικά 273 άτομα στις Βόρειες Σποράδες και βρέθηκαν αδήλωτοι 290 εργαζόμενοι που απασχολούνταν «μαύρα» συνολικά.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. Πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια σε κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας όπως επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια -ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, συνεργεία καθαριότητας και υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Αρτεμις» στους εργαζόμενους που απασχολούνταν αδήλωτοι στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι άνδρες καταλαμβάνουν ποσοστό 56,47%, ενώ οι γυναίκες 43,3 %.

Το ποσοστό εξάλλου των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων είναι 2,22%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 6,50%. Το μερίδιο των αδήλωτων ανδρών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των ανδρών εργαζομένων αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,88%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των αδήλωτων γυναικών εργαζομένων, καταλαμβάνει ποσοστό 2,83%

Οι έλεγχοι είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης Ε.ΥΠ.Ε.Α. του Ι.Κ.Α, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ήτοι: Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια – ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου