ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Μπουκώρος: Να αναγνωριστεί η μάχιμη πενταετία στους Πυροσβέστες

χρ-μπουκώρος-να-αναγνωριστεί-η-μάχιμη-870791

Ανάμεσα στους 11 βουλευτές που κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μπουκώρος.

Θέμα της ερώτησης ήταν η αναγνώριση της πλασματικής πενταετίας και η καταβολή επιδόματος στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.

Πιο αναλυτικά στην ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνονται τα εξής: «Με τον ν.4387/2016, τα μόνιμα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.). Παράλληλα, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις συνταξιοδότησης του ν.3865/2010 και να υποβάλλονται για αυτούς κανονικά οι αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών.

Όμως, για τους πυροσβέστες πενταετούς απασχόλησης δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί αν θα γίνει η αναγνώριση της πλασματικής πενταετίας και σε ποιο ασφαλιστικό καθεστώς θα υπαχθούν, με κίνδυνο να μη γίνει υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Με την αναγνώριση της πλασματικής πενταετίας, τους δίνεται η δυνατότητα να θεμελιώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 62 έτη αντί για τα 67 που ισχύει τώρα, κάτι που οι μόνιμοι πυροσβέστες αποκτούν στα 60 έτη ή στα 40 χρόνια υπηρεσίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον ν.3938/2011 ορίζεται χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 300€ στους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας και τους μόνιμους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος που μετατέθηκαν σε υπηρεσία γραφείου λόγω παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

Το ίδιο επίδομα χορηγείται στο προαναφερόμενο προσωπικό κατά τον χρόνο αποχής από τα καθήκοντα του συνεπεία τραυματισμού του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής από την ημέρα του παθήματος. Για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, σε αντίστοιχη περίπτωση, δεν προβλέπεται καταβολή του επιδόματος.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν με σκοπό:
Α. Να αναγνωριστεί η μάχιμη πενταετία για όλες τις περιπτώσεις των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Β. Να καταβληθεί το επίδομα των 300€ στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης που τυχόν τεθούν, λόγω τραυματισμού κατά την εκτέλεση υπηρεσίας ή ένεκα αυτής, σε καθεστώς υπηρεσίας γραφείου, όπως ισχύει και στο μόνιμο προσωπικό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου