ΤΟΠΙΚΑ

«Υπάρχουν καλά και κακά νέα»

υπάρχουν-καλά-και-κακά-νέα-870813

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης με αφορμή την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού «Κένταυρος», που εντοπίστηκε στην Αμερική και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες σύντομα θα επιβεβαιωθεί στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Βολιώτη διακεκριμένο επιστήμονα υπάρχουν καλά και κακά νέα, αναφορικά με την εκδήλωση των νέων υποπαραλλαγών.

«Το καλό νέο είναι ότι αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο, άρα δεν χρειάζεται νοσηλεία», επισημαίνει ο καθηγητής και εξηγεί ότι καταγράφεται σε όλες τις παραλλαγές που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το κακό νέο, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, είναι ότι δεν έχουν πειστεί οι πολίτες, ειδικά οι άνω των 60 χρόνων, να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στις ευάλωτες ομάδες και να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Αυτό που γνωρίζουμε έως σήμερα είναι ότι οι παραλλαγές αυτές δεν προκαλούν βαριά νόσο και δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν τον εμβολιασμό για όλους. Ως εκ τούτου συμφωνώ με τις συστάσεις που έχει απευθύνει η Επιτροπή Εμβολιασμού αναφορικά με τη δεύτερη αναμνηστική δόση» συνέχισε ο ίδιος.

Ο καθηγητής επισημαίνει επίσης πως τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι ούτως ή άλλως πολύ προσεκτικά σε οποιαδήποτε μετάλλαξη, διότι είναι ευάλωτα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να νοσήσουν και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πανικοβάλλεται ο κόσμος με τις σημερινές παραλλαγές, αλλά να επικρατεί η λογική.

Μιλώντας εξάλλου για την υπάρχουσα παραλλαγή της Ομικρον που βρίσκεται σε έξαρση, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρει ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν μέχρι στιγμής πως δεν επηρεάζονται οι πνεύμονες σε νεαρές ηλικίες.

«Εχουμε να δούμε νέους στα νοσοκομεία από τον χειμώνα που επικρατούσε ακόμα η μετάλλαξη Δέλτα. Για αυτόν τον λόγο να μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο, τουλάχιστον τις νεαρές ηλικίες. Ούτε είμαι της άποψης ότι οι νέοι θα πρέπει να διασκεδάζουν φορώντας μάσκες. Βέβαια, εάν επισκεφθούν τους παππούδες τους, ας φορέσουν για να μην τους κολλήσουν σε περίπτωση που νοσούν. Ωστόσο, βλέπουμε σήμερα ότι οι νέοι νοσούν με ήπια συμπτώματα, οι περισσότεροι ούτε καν με πυρετό» προσθέτει.

Για τον ίδιο και αυτές οι υποπαραλλαγές θα κάνουν τον κύκλο τους «αναίμακτα». «Εχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, αλλά οι θάνατοι είναι πολύ μειωμένοι. Αυτό κάτι σημαίνει. Τα νοσοκομεία έχουν αδειάσει από διασωληνωμένους ασθενείς. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σταδιακά ο ιός θα γίνει ενδημικός», συμπλήρωσε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου