ΤΟΠΙΚΑ

Χαυλιόδοντας 2 εκατ. ετών εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βόλου

χαυλιόδοντας-2-εκατ-ετών-εκτίθεται-στο-78118

Ο μεγαλύτερος και παλαιότερος χαυλιόδοντας της Θεσσαλίας, ηλικίας 2 εκατομμυρίων ετών, εκτίθεται για πρώτη φορά στις προθήκες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου, αποσπώντας βλέμματα θαυμασμού.

Ο χαυλιόδοντας βρέθηκε στην περιοχή του αργιλωρυχείου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Σέσκλο Μαγνησίας και ανήκει στο είδος Mammuthus meridionalis, που αποτελεί πρόγονο του γνωστού τριχωτού μαμούθ (Mammuthus primigenius). Η ηλικία του υπολογίζεται περίπου στα 2 εκατομμύρια χρόνια και βρέθηκε μαζί με άλλα απολιθώματα από ζώα όπως άλογο, καμηλοπάρδαλη, γαζέλα, αρκούδα, ρινόκερος, ύαινα, μαχαιρόδοντας και λύκος.

Το εντυπωσιακό αυτό απολίθωμα, καθώς και άλλα ευρήματα από την περιοχή του Σέσκλου θα φιλοξενηθούν προσωρινά στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου κατόπιν προσφοράς του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο χαυλιόδοντας είναι το πιο εντυπωσιακό εύρημα από την περιοχή του Σέσκλου, ενώ παράλληλα εκτίθενται οστά από θηλαστικά, όπως πρόγονος της καμηλοπάρδαλης, ύαινα, άλογο που έζησε τη συγκεκριμένη εποχή, τα οποία αποτελούν πολύ σημαντικά τεκμήρια του μακραίωνου παρελθόντος. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου και υποψήφιος διδάκτορας γεωλογίας «τα απολιθώματα σίγουρα μας δίνουν πάρα πολλά στοιχεία για το κλίμα και την πανίδα της περιοχής. Προσπαθούμε μέσω της έκθεσης να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πως ήταν η περιοχή μας στο παρελθόν. Πριν 2 εκατομμύρια χρόνια σκεφτείτε ότι είχαμε ένα τροπικό δάσος με ανοιχτές πεδινές εκτάσεις και εκεί πέρα υπήρχαν ελέφαντες, υπήρχαν μαχαιρόδοντες, γαζέλες, τα οποία ζουν πλέον στην Αφρική».

Ουσιαστικός στόχος των υπευθύνων του Μουσείου είναι να εξοικειωθεί η τοπική κοινωνία με το χώρο και τα ευρήματα, προκειμένου να γίνει αντιληπτό πως ήταν η περιοχή μας εκατομμύρια χρόνια πριν.

Από αυτό το Σαββατοκύριακο μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα απολιθώματα των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Βόλου πριν από εκατομμύρια χρόνια, ενώ παράλληλα ειδικοί επιστήμονες θα ενημερώνουν για τις διαδικασίες απολίθωσης των ζώων.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου είναι ανοικτό από Τρίτη μέχρι και Σάββατο 10:00 έως 14:00, ενώ την Κυριακή από 11:00 έως 14:00. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου ή στο τηλέφωνο της γραμματείας 24210 36555.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου