ΤΟΠΙΚΑ

Σε επίθεση ο καταρροϊκός ~ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

σε-επίθεση-ο-καταρροϊκός-συναγερμοσ-γ-134060

Στις 55 οι εστίες στους τέσσερις νομούς, εκ των οποίων 7 στη Μαγνησία – Σύσκεψη, μέτρα, απαγορεύσεις και προτροπή στους δήμους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση

Εισβολή στη Θεσσαλία από τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία του ιού του καταρροοϊκού πυρετού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν το φαινόμενο σε έξαρση. Τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, κυρίως σε ορεινές περιοχές με στάσιμα νερά, ενώ με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη Θεσσαλία καταγράφονται 55 εστίες, εκ των οποίων οι 7 στη Μαγνησία. Κατά συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανήκει πλέον στη Ζώνη Ελέγχου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου κινητοποίησε άμεσα την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Χθες, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός συγκάλεσε σύσκεψη αντιπεριφερειαρχών και στελεχών των αρμοδίων Διευθύνσεων των τεσσάρων νομών, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά και την αναγκαιότητα το υπουργείο να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τις προβλέψεις υπουργικής απόφασης.

Μέχρι τα μέσα καλοκαιριού, η Θεσσαλία με το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων στη χώρα (1.237.136 στην Π.Ε. Λάρισας, 314.985 στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, 304.000 στην Π.Ε. Τρικάλων και 249.904 στην Π.Ε. Κάρδίτσας) και με το 80% των κτηνοτρόφων να είναι μετακινούμενοι, δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα. Ως «ασπίδα» απέναντι στη μετάδοση της νόσου λειτούργησαν οι ψεκασμοί κουνουπιών από την αιρετή Περιφέρεια σε επικίνδυνα σημεία, όπως το Δέλτα Πηνειού, η Κάρλα, η λίμνη Πλαστήρα.

Ωστόσο, πλέον το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση μετά τη μεταφορά του ιού που προσβάλει τα αιγοπρόβατα από τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία βασίζονται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, δείχνουν τις εξής εστίες στη Θεσσαλία: 32 στη Λάρισα, 10 στα Τρίκαλα, 6 στην Καρδίτσα και 7 στη Μαγνησία.

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα νόσημα, που οφείλεται σε ιό και είναι υποχρεωτικής δήλωσης. Προσβάλλει όλα τα είδη των μηρυκαστικών εκτός των άγριων ζώων. Μεταδίδεται μόνο σε ζώα και όχι στον άνθρωπο (ζωονόσος) μέσω κουνουπιών του είδους “Cullicoides imicola”.

«Ας αναλάβουν και οι δήμοι ευθύνη»

Στη χθεσινή σύσκεψη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου του καταρροϊκού πυρετού, με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων Χρήστου Μιχαλάκη, Βασίλη Τσιάκου, Δωροθέας Κολινδρίνη και Δημήτρη Παπαδημόπουλου, καθώς και των στελεχών των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ο Κώστας Αγοραστός ανέδειξε το θέμα της κωνωποκτονίας σε μείζον ζήτημα και ζήτησε τη συνεργασία και τον συντονισμό όλων.

«Για άλλη μια φορά –είπε- το ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα. Οι διάφορες ασθένειες που προσβάλουν τα ζώα, αλλά κάποιες από αυτές και τον άνθρωπο (ιός του δυτικού Νείλου, Καλαζάρ κ.α) μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με συστηματική και αποτελεσματική κωνωποκτονία. Εμείς ως αιρετή Περιφέρεια έχουμε διαθέσει ένα αρκετά σημαντικό κονδύλι για την αντιμετώπιση των κουνουπιών. Θα πρέπει όμως και οι δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προασπίσουν την δημόσια υγεία, παρά την έλλειψη πόρων και προσωπικού. Εμείς παρά την τεράστια μείωση τόσο του προσωπικού μας όσο και των πόρων μας, παρεμβαίνουμε όπου υπάρχει ανάγκη. Θα πρέπει και οι υπόλοιπες βαθμίδες της αυτοδιοίκησης να συνεισφέρουν σ’ αυτό».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι από τα τέλη Ιουνίου, όποτε και το φαινόμενο του καταρροϊκού πυρετού εμφανίστηκε σε άλλες περιφέρειες, οι διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με συνεχή ενημέρωση στον τύπο, αλλά και στους κτηνοτρόφους, έδιναν οδηγίες πρόληψης και προστασίας των ζώων. «Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένες από τις οδηγίες αυτές είναι δύσκολα εφαρμόσιμες, όμως σε περιόδους κρίσης θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να καταφύγουν σε τέτοια μέτρα ώστε να σώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο», σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας πρόκειται να έχει επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό ζητώντας να υπάρξει μέριμνα, ώστε οι κτηνοτρόφοι που θα προβούν σε αγορά εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, να αποζημιωθούν βάση των τιμολογίων, που θα προσκομίσουν και βάση του ζωικού τους κεφαλαίου, όπως έγινε σε ανάλογη περίπτωση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη Ζώνη Ελέγχου

Ειδικότερα μέτρα, τα οποία ισχύουν εντός της Ζώνης Ελέγχου είναι τα εξής:

Στις εκτροφές που δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα ΚΠ (δεν είναι εστίες της νόσου):

– Ολα τα μηρυκαστικά ζώα (αιγοπρόβατα και βοοειδή) απαγορεύεται να μετακινηθούν από την εκτροφή προέλευσής τους για 21 μέρες από την διαπίστωση των εστιών, εξαιτίας των οποίων τέθηκαν σε περιορισμό.

– Στο διάστημα αυτό ωστόσο μπορούν να μετακινηθούν για άμεση σφαγή σε σφαγείο που βρίσκεται εντός της ζώνης των 20 χιλιομέτρων υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Την ημέρα της μετακίνησής τους στο σφαγείο έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.

– Πριν την μετακίνησή τους στο σφαγείο, στα προς σφαγή ζώα (μηρυκαστικά), έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα σύμφωνα με τα καθοριζόμενα από το ΥΠ.Α.Α.Τ.και έχει τηρηθεί ο χρόνος αναμονής για το κρέας που προβλέπεται από τον παρασκευαστή.

– Εχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοκτόνα στα οχήματα μεταφοράς (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) πριν την αναχώρησή τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των προς σφαγή ζώων.

– Μετά την πάροδο των 21 ημερών επιτρέπεται η μετακίνηση των ανωτέρω ζώων εντός της ζώνης των 20 χλμ, τόσο για σφαγή (πάντα σε σφαγείο που βρίσκεται στην ίδια ζώνη), όσο και για άλλους λόγους, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες μετακινούνται για σφαγή.

Στις εκτροφές που έχει διαπιστωθεί κρούσμα ΚΠ (εστίες της νόσου):

– Οι εκτροφές αυτές τίθενται υπό αυξημένη επιτήρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 50 ημερών, εφόσον δεν διαπιστωθεί άλλο κρούσμα μέσα στον ίδιο νομό.

– Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές μπορούν να επιτρέπουν μετακινήσεις ζώων από τις εκτροφές αυτές για άμεση σφαγή σε σφαγείο εντός της ζώνης των 20 χλμ υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, όπως και για τις υπόλοιπες εκτροφές της ίδιας ζώνης, εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον 30 ημέρες από την διαπίστωση του τελευταίου κρούσματος στην εκτροφή.

– Εξοδος μηρυκαστικών από την ζώνη ελέγχου των 20 χλμ για άμεση σφαγή σε σφαγείο της ζώνης προστασίας εκτός της ζώνης ελέγχου, εγκρίνεται μόνο για ειδικές περιπτώσεις όταν δεν υπάρχει άλλο σφαγείο εντός της ίδιας ζώνης ελέγχου μετά από τεκμηριωμένο αίτημα της τοπικής κτηνιατρικής αρχής που υποβάλλεται για έγκριση στην Κεντρική Υπηρεσία.

Τι μέτρα προτείνονται

Σε εκτροφείς, δήμους και υπευθύνους εκμεταλλεύσεων

Ολοι οι εκτροφείς αιγοπροβάτων και βοοειδών θα πρέπει να εφαρμόσουν τα παρακάτω μέτρα με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου:

  1. Την χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα για την καταπολέμηση των εντόμων – φορέων του νοσήματος, κατόπιν υπόδειξης των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.
  2. Την διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα τόσο στους στάβλους, στον περιβάλλοντα χώρο, στις κοπροσωρούς, στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων και στα οχήματα μεταφοράς των ζώων.
  3. Την αποφυγή μετακίνησης των ζώων για βοσκή κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων, δηλαδή από την δύση μέχρι και την ανατολή του ήλιου.

Ολοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πρέπει να προβούν στην αποτελεσματική εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών στις στάσιμες υδατοσυλλογές, αρδευτικά κανάλια και γενικά στους βιότοπους ανάπτυξης των εντόμων – φορέων.

Οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων προβάτων και αιγών είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν εγκαίρως τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές σε κάθε περίπτωση που ζώο (αίγα ή πρόβατο) εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματατονίζεται ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου