ΤΟΠΙΚΑ

Κερδίζουν έδαφος οι βιοκαλλιέργειες ~ ΒΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

κερδίζουν-έδαφος-οι-βιοκαλλιέργειες-189486

Πολλοί συμπολίτες προμηθεύονται φρούτα και κηπευτικά από τη λαϊκή βιολογικών προϊόντων του Σαββάτου

Σημείο συνάντησης των βιοκαλλιεργητών από όλη τη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας, είναι η λαϊκή αγορά που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο σε ειδικό χώρο που βρίσκεται απέναντι από τη νέα ψαραγορά, στο ύψος του τελωνείου Βόλου.

Βιολογικά φρούτα και κηπευτικά, σάλτσες, ελιές, λάδι, βότανα και αρωματικά φυτά, φρούτα, μέλι και πολλά ακόμη προϊόντα, απλωμένα με φροντίδα πάνω στους πάγκους των παραγωγών, προσελκύουν το αγοραστικό ενδιαφέρον αρκετών συμπολιτών, που δηλώνουν υπέρμαχοι των βιολογικών προϊόντων.

Κάθε Σάββατο, από τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, η λαϊκή βιολογικών προϊόντων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, προς μεγάλη ικανοποίηση των παραγωγών, οι οποίοι κάνουν λόγο για σταθερή κίνηση, παρόλη την κρίση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Μαρίνος Φουρκιώτης, παραγωγός βιολογικών προϊόντων από το Αργυροπούλι, ένα χωριό κοντά στον Τύρναβο, έρχεται κάθε Σάββατο στο Βόλο, από το 2006, προκειμένου να πουλήσει τη σοδειά του. Ο κ. Φουρκιώτης, ο οποίος είναι 17 χρόνια βιοκαλλιεργητής, παράγει διάφορα κηπευτικά, πατάτες, ντομάτες, αγγουράκια και κρασί.

«Ξεκίνησα με αμπέλια και συνέχισα με κηπευτικά θερμοκηπίου. Τίποτα δεν είναι εύκολο και χρειάζεται πολύ υπομονή, πάνω απ’ όλα, για να μάθεις τις απαιτήσεις κάθε καλλιέργειας» όπως αναφέρει ο ίδιος. Η περίοδος της κρίσης «έχει επηρεάσει και τα βιολογικά προϊόντα, διότι σε γενικές γραμμές είναι 20-30% πιο ακριβά από τα συμβατικά. Υπάρχουν εποχές που οι τιμές είναι ίδιες με τα συμβατικά και άλλες που είναι φθηνότερα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πιο ακριβά» όπως υπογραμμίζει ο βιοκαλλιεργητής, ο οποίος προσθέτει, ωστόσο, ότι είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των καταναλωτών, καθώς υπάρχει σταθερή πελατεία, και οι φανατικοί του είδους, δεν τα αλλάζουν.

Υπάρχει μέλλον

Ο Σωτήρης Ράμος από τον Παλαιόπυργο Λάρισας, έρχεται κάθε Σάββατο, από το 2006 στην ίδια λαϊκή, για να πουλήσει τα βιολογικά εποχιακά κηπευτικά που καλλιεργεί. Παράγει ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές το καλοκαίρι, μπρόκολα, λάχανα, κουνουπίδια το χειμώνα, επεκτείνοντας παράλληλα τη δραστηριότητά του και προς την καλλιέργεια μπέρι, σπαραγγιών, αλλά και ακτινίδιου. Διαθέτει 100 στρέμματα γης όπου καλλιεργεί βιολογικά προϊόντα, ενώ όπως υπογραμμίζει «το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το ξεκίνημα, αλλά όταν μπεις σε αυτό το δρόμο, δεν έχεις πρόβλημα. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε, μέχρι τη στιγμή που θα βγάλουμε την παραγωγή, προϋπολογίζουμε τα έξοδά μας, για να εξασφαλίσουμε το μεροκάματο». Ο κ. Ράμος είναι ταμίας του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας κι όπως αναφέρει υπάρχουν αρκετοί καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων και στη Μαγνησία, διότι πρόκειται για μια καλλιέργεια που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Παρά την υπάρχουσα κρίση «ο κόσμος που ξέρει, τα προτιμάει» όπως τονίζει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «υπάρχει μέλλον στα βιολογικά προϊόντα».

Ποιοτική διατροφή

Ο Απόστολος Χανιάς, βιοκαλλιεργητής από τα Κάτω Λεχώνια, καλλιεργεί κατά κύριο λόγο φρούτα και λαχανικά. «Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο» αναφέρει ο κ. Χανιάς, ο οποίος στράφηκε από το 2005 στη βιολογική καλλιέργεια. Ο λόγος που ακολούθησε τη συγκεκριμένη οδό είναι «το αδιέξοδο της συμβατικής καλλιέργειας» ενώ όπως επισημαίνει παράλληλα «προ κρίσης η βιοκαλλιέργεια ήταν ένας πολύ ωραίος δρόμος με πολύ καλή προοπτική. Σήμερα, τονίζει, η κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες και αυτό σημαίνει ότι έχει περιοριστεί και η δική μας δραστηριότητα». Τα τελευταία τρία χρόνια διαθέτει τα προϊόντα του στη λαϊκή του Βόλου και δηλώνει ικανοποιημένος, τηρουμένων των αναλογιών, για να σημειώσει, παράλληλα, ότι «ο κόσμος θέλει να αγοράσει βιολογικά προϊόντα. Ενδιαφέρεται πάντα, θέλει να έχει ποιοτική διατροφή, αλλά οι κακές οικονομικές συγκυρίες δεν του επιτρέπουν να ψωνίζει με την ίδια άνεση, όπως ψώνιζε παλιότερα».

Κατ’ επιλογήν αγρότης

Ο Κωνσταντίνος Γραμμένος από τα Καλά Νερά, είναι βιοκαλλιεργητής όλων των εποχικών λαχανικών, βρώσιμων ελαιών και λαδιού. Είναι καλλιεργητής κατ’ επιλογή και όπως εξηγεί ο ίδιος «όταν ήρθα εδώ μετά τις σπουδές και την εργασία μου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έψαχνα να βρω έναν τρόπο, πως το προϊόν το οποίο ποιοτικά και αντικειμενικά είναι σε υψηλό επίπεδο, μπορεί να γίνει και εργασία βιώσιμη και έτσι οδηγήθηκα στη βιοκαλλιέργεια». Ο κ. Γραμμένος διαθέτει από τον περασμένο Νοέμβριο τα προϊόντα του στη λαϊκή βιολογικών προϊόντων του Βόλου και δηλώνει «πάρα πολύ ικανοποιημένος» από την ανταπόκριση του κόσμου, τονίζοντας παράλληλα ότι «το μέλλον της γεωργίας είναι οι βιολογικές καλλιέργειες». Παράλληλα έχει δημιουργήσει ένα κτήμα επισκέψιμο στο ευρύ κοινό, στην περιοχή των Καλών Νερών «το έχουμε συνδυάσει με την τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες» όπως αναφέρει ο ίδιος. Αναφερόμενος στην κρίση, ο βιοκαλλιεργητής από τα Καλά Νερά υπογραμμίζει ότι «εξασφαλίζουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, κάθε χρόνο υπάρχει ανοδική πορεία και περιθώρια εξέλιξης. Δεν έχουμε αγγίξει ακόμη το γαστρονομικό πεδίο, ο αγροτουριστικός βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό επίπεδο και πιστεύω, καταλήγει, ότι όλα οδηγούν προς τα εκεί».

Απ’ τους πρώτους βιοκαλλιεργητές

Η Θάλεια Κυριαζή από τα Κάτω Λεχώνια, ασχολείται από το 1998 με τη βιολογική καλλιέργεια, και διαθέτει τα προϊόντα της στη λαϊκή του Βόλου, σχεδόν από την ημέρα που ξεκίνησε. Καλλιεργεί με βιολογικό τρόπο σχεδόν όλα τα δέντρα και κηπευτικά, αλλά και ελιές. «Προσπαθούμε να έχουμε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, για να προσελκύουμε τον κόσμο» εξηγεί η ίδια. Η κ. Κυριαζή ήταν από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές της περιοχής μας, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «στην αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολο, γιατί δεν γνωρίζαμε τι είναι η βιολογική καλλιέργεια». Χρειάστηκε πολύς αγώνας και καθημερινή, επίπονη προσπάθεια, που δεν σταματάει ποτέ, από τις 5 το πρωί έως αργά το βράδυ, προκειμένου να εξασφαλιστεί το μεροκάματο. Η ίδια δηλώνει ικανοποιημένη από τις πωλήσεις κι όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «ο κόσμος μαθαίνει τα βιολογικά προϊόντα, αλλά περισσότερο οι νέοι, όσοι έχουν μωρά παιδάκια, που προσπαθούν να διατρέφονται υγιεινά. Η κρίση επηρέασε τα βιολογικά προϊόντα και ο κόσμος μπορεί ψωνίζει λιγότερα, αλλά επειδή τα αγαπάει, τα προτιμάει σε σταθερή βάση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου