ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου

ανοιξαν-οι-ασκοί-του-αιόλου-71710

Επί ποδός οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την είσοδο εργολάβου ξανά στην καθαριότητα

Στο πόδι οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η καθαριότητα όπως είναι γνωστό επιστρέφει στους εργολάβους και το σωματείο καθαριστριών – καθαριστών προετοιμάζεται για κινητοποιήσεις διαρκείας εάν η νέα Πρυτανική αρχή δεν σταματήσει το διαγωνισμό.

Οι 27 καθαρίστριες που απασχολούνται στο Ιδρυμα ουσιαστικά μένουν ξεκρέμαστες ενώ όπως υποστηρίζει το σωματείο η ανάθεση σε εργολάβο της καθαριότητα του ιδρύματος θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες καθαρίστριες, τα δικαιώματά τους και την ίδια τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους, όσο και για την ίδια την υγιεινή του Πανεπιστημίου και την υγεία φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό.

«Τα αποτελέσματα αυτής της εργολαβίας είναι αρνητικότατα -καταγγέλλει το σωματείο- φαίνονται και στο υπέρογκο ποσό που δαπανάται για τη σίτιση αλλά και στην ποιότητα των γευμάτων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές. Επιχειρηματίες και επιχειρηματικά κριτήρια στην καθαριότητα – όπως και στη σίτιση – σημαίνει δουλειά με όρους γαλέρας για τις καθαρίστριες και επικίνδυνες συνέπειες για τους χιλιάδες των φοιτητών και τους εργαζόμενους στο ίδρυμα».

Η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών – Καθαριστών μαζί με τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εργάζονται στο Βόλο, πήραν απόφαση για να προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις για να λυθεί το πρόβλημα καθαριότητας και τις σχέσεις εργασίας τους, που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους πάνω από 10 χρόνια και είναι εις βάρος της υγείας των φοιτητών, των καθηγητών και των διοικητικών υπάλληλων.

Απαιτούν μάλιστα να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου για την καθαριότητα και να αναλάβει η πρυτανική αρχή την ευθύνη για τις προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με τις ίδιες αποδοχές και χωρίς εργολάβους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις πριν ένα χρόνο και πλέον η προηγούμενη Πρυτανική αρχή υπό τον Πρύτανη κ. Μεσσήνη είχε αποφασίσει ότι θα σταματήσουν οι εργολαβίες. Μάλιστα ο κ. Μεσσήνης τότε είχε επισημάνει ότι το έργο θα ανατεθεί σε καθαρίστριες σύμφωνα με το ισχύον μισθολόγιο με σύμβαση έργου. Το Πανεπιστήμιο μάλιστα υπολόγιζε εξοικονόμηση ενός ποσού περίπου 700.000 ευρώ από την καθαριότητα και 800.000 ευρώ από τη συντήρηση των κτιρίων και υπογράμμιζε σε δημόσιες δηλώσεις του « η ανάθεση εργολαβίας δημιουργούσε υπερκέρδη για τον εργολάβο και οι υπηρεσίες που αυτοί μας παρείχαν ήταν πολύ λιγότερες από τα χρήματα που δαπανούσε το Πανεπιστήμιο. Τώρα με τον τρόπο αυτό, οι εργολάβοι φεύγουν από το Πανεπιστήμιο και εξοικονομούνται χρήματα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στα Τμήματα για την εκπαίδευση των φοιτητών, που αποτελεί το πρώτο μας μέλημα».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου