Παραμένουν στα αντίσκηνα οι απολυμένες καθαρίστριες – «Θα δικαιωθούμε», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Δήμητρα Μανώλη
«112η μέρα και συνεχίζουμε δυναμικά! Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή μητ’ όσοστηνκακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι έχουμε τη ζωή πολύ, πάρα πολύαγαπήσει!», γράφει το πανό έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι απολυμένες καθαρίστριες παραμένουν στις επάλξεις, αποφασισμένες να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα τους εάν δεν δικαιωθούν. «Παραμένουμε όρθιες και είμαστε σίγουρες ότι στο τέλος θα νικήσουμε» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βολιώτισσα Δήμητρα Μανώλη που πρωταγωνιστεί στον αγώνα που δίνουν οι καθαρίστριες για να επαναπροσληφθούν.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Οι καθαρίστριες, οι περισσότερες με μέσο όρο ηλικίας τα 50 χρόνια είναι προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών και απασχολούνταν με σύμβαση αορίστου χρόνου αλλά με 4ωρη και πεντάωρη απασχόληση. Είναι τα «πρώτα θύματα» που βλέπουν την πόρτα της εξόδου και απολύθηκαν από το Δημόσιο.
Εδώ και 110 μέρες παραμένουν σε απεργία διαρκείας σε αντίσκηνα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ ο αγώνας τους έχει γίνει διεθνώς γνωστός ενώ πολλά ευρωπαϊκά συνδικάτα και ξένες αντιπροσωπείες έχουν επισκεφτεί την Αθήνα μόνο και μόνο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις 540 απολυμένες καθαρίστριες και στο μακροχρόνιο αγώνα τους.
Στην πορεία αυτή των κινητοποιήσεων οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες έχουν «δεχτεί» πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση, κυρίως για το καθεστώς που απασχολούνταν και τις αποδοχές τους.
Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο νομικής υποστήριξης που έχει αναλάβει τον δικαστικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει απέναντι στο ΥΠ.ΟΙΚ. από το σύνολο των εκκαθαριστικών μισθοδοτικών σημειωμάτων που διαθέτουμε στα χέρια μας για τις καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ., προκύπτει ότι τα καθαρά ποσά των αμοιβών τους κυμαίνονται από 205 ευρώ έως 757 ευρώ (το τελευταίο ποσό μάλιστα εμφανίζεται σε πολύ λίγες περιπτώσεις). Το συνολικό, καθαρό μηνιαίο ποσό μισθοδοσίας των 393 εργαζομένων ανέρχεται σε 257.577,63 ευρώ (επομένως, ο μέσος όρος μισθού ανέρχεται στο ποσό των 655,41 ευρώ καθαρά + 16,5% εισφορές = 763,55 ευρώ μικτά κατά μέσο όρο, και όχι 883,00 ευρώ που εμφανίζει το δημόσιο στον πίνακα που προσκόμισε στα Δικαστήρια και δημoσιεύτηκε).
Σημειωτέον ότι οι αποδοχές αυτές αντιστοιχούν σε εργαζόμενες με προϋπηρεσία, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 15 ετών. Αντιθέτως, οι συμβάσεις με τους εργολάβους προϋπολογίζουν αμοιβές για εργαζομένους με προϋπηρεσία που δεν υπερβαίνει την τριετία, ή εργαζόμενους που έχουν ηλικία κατώτερη των 25 ετών.
Σημειώνεται τέλος ότι οι γυναίκες αυτές απέχουν στην πλειοψηφία τους πολύ λίγα χρόνια από τη σύνταξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν σε σύντομο διάστημα ομαλά από τις θέσεις εργασίας ενώ ήδη ορισμένες αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης.