ΤΟΠΙΚΑ

Οι αμοιβές των ιδιωτικών έργων

οι-αμοιβές-των-ιδιωτικών-έργων-851206

Παρουσία του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιάννη Αλαβάνου και κλιμακίου υπαλλήλων του Κεντρικού ΤΕΕ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη τελικά ενημερωτική συνάντηση για το νέο τρόπο υπολογισμό των αμοιβών ιδιωτικών έργων και την κατάθεση του προϋπολογισμού τους μέσω διαδικτύου.
Η ενημέρωση θα γίνει στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας στις 7.30 το απόγευμα, και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν Διπλωματούχοι Μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ Μαγνησίας και οι Πτυχ. Μηχανικοί ΤΕ του νομού, οι οποίοι ασχολούνται με την έκδοση οικοδομικών αδειών, μελετών κ.λ.π καθώς και υπάλληλοι των Πολεοδομικών Γραφείων της ΝΑΜ, του Αλμυρού, της Σκοπέλου και των Δήμων Βόλου και Νέας Ιωνίας. Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αρχικά σήμερα, αλλά λόγω του θανάτου του προέδρου της Κεντρικής Αντιπροσωπείας Δημοσθένη Αγορή, η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Οι μηχανικοί πριν φτάσουν την Πολεοδομία για την έκδοση της άδειας θα πρέπει να στέλνουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο αντίγραφο του συμβατικού προϋπολογισμού της νέας κατασκευής, μέσω του διαδικτύου.
O κανονισμός αμοιβών εκτείνεται στη μελέτη, εφαρμογή, επίβλεψη, εποπτεία ή έλεγχο και παραλαβή πάσης φύσεως έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και σε πάσης φύσεως τεχνικές εν γένει εργασίες και υπηρεσίες, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνες κλπ. ή αμοιβές καταβαλλόμενες στους μετέχοντες σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και τους κριτές αυτών.
Οι μηχανικοί υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στο TEE την περαίωση της ανατεθείσης σε αυτούς μελέτης και τα προκύπτοντα από αυτή στοιχεία, με βάση τα οποία το TEE συντάσσει τον οριστικό πίνακα αμοιβής, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του ΠΔ 696/74. O εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλει στο TEE ή στην εξουσιοδοτημένη από αυτό τράπεζα, το σύνολο της αμοιβής εντός 15 ημερών από την περαίωση ή την παράδοση σε αυτόν (εργοδότη) της συντελεσθείσης μελέτης, εφόσον δεν χρήζει η μελέτη περαιτέρω έγκρισης από Δημόσια Aρχή ή εάν απαιτείται τέτοια έγκριση δεν την έχει όμως ζητήσει ο εργοδότης εντός της προθεσμίας των 15 ημερών. Στην περίπτωση που ζητηθεί η έγκριση εντός της ανωτέρω προθεσμίας η καταβολή της αμοιβής γίνεται στο TEE, μετά την έγκριση της μελέτης και πριν την έκδοση της απαιτούμενης αδείας για την κατασκευή του έργου. Σε περίπτωση αρνήσεως, δυστροπίας ή καθυστερήσεως κατάθεσης της αμοιβής, δικαιούνται να επιδιώξουν την καταβολή της αμοιβής στο TEE δια της δικαστικής οδού τόσο ο μηχανικός που συνέταξε τη μελέτη, όσο και το TEE, οπότε ο ενάγων ανακοινώνει υποχρεωτικά στον έτερο δικαιούχο την αγωγή, προκειμένου να ασκηθεί τυχόν δικαίωμα παρεμβάσεως.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχεται δωρεάν σε όλα τα μέλη του ΤΕΕ, και σε όσους έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος εν όλω ή εν μέρει, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του συνδρομητή των υπόλοιπων υπηρεσιών της Τράπεζας Πληροφοριών και με διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης.
Συνεπώς και οι συνδρομητές της Τράπεζας Πληροφοριών του ΤΕΕ πρέπει να κάνουν πρόσθετη αίτηση εγγραφής και για την υπηρεσία αυτή.
Η σχετική αίτηση πρέπει να σταλεί άμεσα στο ΤΕΕ με FAX (210-3671101), με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Σόλωνος 53 & Σίνα, 10672 Αθήνα). Στις αμέσως επόμενες εργάσιμες ημέρες θα αποστέλλονται οι κωδικοί πρόσβασης ταχυδρομικά.
Όλοι οι Μηχανικοί που έχουν κωδικούς πρόσβασης θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος από την 1η Φεβρουαρίου 2007 σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Το πρόγραμμα υπολογισμού των αμοιβών και οι σχετικές οδηγίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.
Από 20 Φεβρουαρίου 2007 το σύστημα της Εθνικής Τράπεζας «κλειδώνει» και η κατάθεση της αμοιβής σε αυτήν θα γίνεται αποκλειστικά με βάση τον «κωδικό πληρωμής» που θα εκδίδεται από το πρόγραμμα του ΤΕΕ και θα αναφέρεται στο σχετικό έντυπο.
Οι αμοιβές δεν θα υπολογίζονται με τη σημερινή, πλασματική τιμή βάσης που ορίζεται στα 44 ευρώ για κάθε τετραγωνικό οικοδομής, αλλά με 105 ευρώ, καθώς οι αμοιβές των μηχανικών έχουν ουσιαστικά παγώσει από το 1989 και σήμερα.
Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται με κοινοποίηση του προϋπολογισμού της νέας οικοδομής στο ΤΕΕ και αν ένας μηχανικός δεν θέλει να συμμορφωθεί με τις αλλαγές, θα απορρίπτεται ο φάκελος με το αιτιολογικό ότι δεν είναι αξιόπιστος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου