ΤΟΠΙΚΑ

«Γερό μαχαίρι» σε ποσοστά αναπηρίας ~ Σε απόγνωση ασφαλισμένοι

γερό-μαχαίρι-σε-ποσοστά-αναπηρίας-σ-574621

Παραπέμπονται για επανεξέταση δύο και τρείς φορές χάνοντας σύνταξη και επίδομα

«Μοιράζει ενστάσεις» αφειδώς το ΚΕΠΑ παραπέμποντας στις δευτεροβάθμιες επιτροπές συνταξιούχους αναπηρίας με σοβαρά προβλήματα υγείας. Εκτός από την ταλαιπωρία που υφίστανται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι… μένουν και χωρίς σύνταξη και επίδομα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Σε περίπου 15 περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα, άνθρωποι που ελάμβαναν σύνταξη αναπηρίας διότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (καρδιακή ανεπάρκεια- τετραπληγία- καρκινοπαθής) έχοντας μείνει χωρίς εισόδημα και υποστηρίζοντας ότι έχουν υποστεί εκτός από ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία εξαιτίας τη μη ύπαρξης εισοδήματος, η τοπική διεύθυνση του ΙΚΑ κατέθεσε ένσταση προκειμένου οι υποθέσεις αυτές να παραπεμφθούν στη δευτεροβάθμια επιτροπή.

Σε μία μάλιστα χαρακτηριστική περίπτωση ο θιγόμενος συνταξιούχος αναπηρίας, πέρασε τέσσερις φορές συνολικά επιτροπή και ενώ του εγκρίθηκε ποσοστό αναπηρίας 67%, από το ΙΚΑ έγινε νέα προσφυγή και τώρα θα πρέπει να περιμένει την συγκρότηση Δευτεροβάθμιας Επιτροπής γιατρών προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου.

Η τοπική διεύθυνση έκρινε ότι το ποσοστό ήταν υπερβολικό παρά το γεγονός ότι ο θιγόμενος συνταξιούχος πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και έχει 9.000 ένσημα. Το παραπεμπτικό για τη δευτεροβάθμια επιτροπή, σημαίνει για τον ίδιο και όσους έχουν παραπεμφθεί το τελευταίο διάστημα διπλή ταλαιπωρία.

Από τη μία αναμονή μέχρι να συνεδριάσει η επιτροπή που αποτελείται από γιατρούς για να προσέλθουν όμως σε συνεδρίαση θα πρέπει να συμπληρωθούν- σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 25 περιστατικά- και από την άλλη … φτώχεια και ταλαιπωρία, καθώς μέχρι να διευθετηθεί το όλο θέμα και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, η σύνταξη δεν καταβάλλεται ούτε φυσικά κανένα επίδομα.

Η αυστηροποίηση των διατάξεων και των προυποθέσεων για την έγκριση των ποσοστών αναπηρίας μπορεί να συνέβαλε στο να σταματήσει η βιομηχανία επιδομάτων, τελικά όμως ίσχυσε το «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» καθώς τα ποσοστά αναπηρίας μειώνονται εν «ρυπί οφθαλμού» μαζί με το όποιο βοήθημα ή σύνταξη ελάμβαναν.

Ειδικά για όσους τέτοιου είδους επιδόματα και βοηθήματα αποτελούν την βασική πηγή εισοδήματός τους , αυτό συνεπάγεται δυσμενείς επιπτώσεις στο οικογενειακό τους «κουρβανά» και στην προσπάθεια καθημερινής επιβίωσης.

Σε αρκετές περιπτώσεις όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν θιγόμενοι ασφαλισμένοι οι μειώσεις είναι ανεξήγητες ειδικά όταν πιστοποιείται ότι δεν είναι δυνατή η ένταξη του έχοντος το ποσοστό αναπηρίας ξανά στην αγορά εργασίας.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι πιστεύουν ότι «ουσιαστικά πρόκειται για ένα τρόπο προκειμένου να μειωθούν συντάξεις και επιδόματα όταν αυτά αποτελούν τη μοναδική πηγή εισοδήματος για αρκετούς ανθρώπους» όταν ξαφνικά είδαν τα ποσοστά τους να εξανεμίζονται.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου