ΤΟΠΙΚΑ

«Κλειδί» η προσβασιμότητα

κλειδί-η-προσβασιμότητα-761078

Φιλική πόλη ο Βόλος αλλά… με πολλές προοπτικές βελτίωσης

Να γίνει ο Βόλος πιο φιλικός και προσβάσιμος προς τα ΑμεΑ, ήταν το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πανεπιστημίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Για το χθεσινό εορτασμό της ημέρας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ταπαιδιά των ΚΔΑΠμεΑ Βόλου και Ν. Ιωνίας, τα οποία με την συνεργασία του ΔΙΕΚ Βόλου, του Συνεταιρισμού ΑμεΑ «Ηλιοτρόπια», του Κέντρου Διημέρευσης ΑμεΑ, του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Βόλου και του Συλλόγου ΑμεΑ «Ιππόκαμπος», ζωγράφισαν και στόλισαν το περίπτερο που βρίσκεται στην πλατεία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος δραστηριοτήτων του Δήμου Βόλου την χριστουγεννιάτικη περίοδο. Επίσης στην εκδήλωση θα συμμετέχει η Χορωδία των ΚΔΑΠμεΑ, το ΚΔΑΠ Βασδέκειο και το ΔΙΕΚ με τα τμήματα της μαγειρικής (σεφ), υποδοχής και φιλοξενίας και φωτογραφίας.

Όσον αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στο Βόλο, ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» κ. Κωνσταντίνος Κουσουτζής ανέφερε ότι σίγουρα η κατάσταση είναι καλύτερη συγκριτικά με το παρελθόν ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές προοπτικές βελτίωσης και ότι σίγουρα θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών.

Επίσης, ο κ. Κουσουτζής σημείωσε ότι τα ΑμεΑ και γενικότερα όλες τις ευπαθείς ομάδες δεν θα πρέπει να τις θυμούνται μόνο μια μέρα του χρόνου, αφού βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας κ. Πέτρος Μπέλλος, τόνισε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν μια καλή ευκαιρία για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση των κέντρων λήψης αποφάσεων, των ίδιων των ΑμεΑ αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. «Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ είναι η προσβασιμότητα, η δυνατότητα δηλαδή, να μπορεί κάθε άτομο αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσει και να χρησιμοποιήσει τις υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά, αλλά και να επικοινωνήσει και να πληροφορηθεί. Η προσβασιμότητα αποτελεί ουσιαστικά το «κλειδί» για την εξάλειψη των διακρίσεων και είναι η καθοριστική παράμετρος του περιβάλλοντος που καθορίζει τελικά σε κάθε άτομο το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας επιλογών στην κάθε στιγμή της ζωής του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέλλος.

Ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος που παρευρέθηκε χθες στην εκδήλωση, συνομίλησε με τα μέλη του «Ιππόκαμπου» και τους συγγενείς τους και δεσμεύτηκε να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βελτιώσει την προσβασιμότητα της πόλης.

Επίσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης η πρόεδρος του ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Αναστασία Μορφογιάννη, πρόσθεσε ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα έρθουν στο Βόλο καθηγητές Πανεπιστημίου από την Αθήνα, προκειμένου να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους για τη δημιουργία Κέντρων Ημέρας αλλά και ξενώνα ατόμων με αναπηρίες (ψυχικές, νοητικές ή κινητικές).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου