ΤΟΠΙΚΑ

Γερασμένα τα κτήρια του Βόλου

γερασμένα-τα-κτήρια-του-βόλου-851206

Οξυμένο θα είναι το πρόβλημα της συντήρησης των κτηρίων σε 10 με 20 χρόνια, μιας και το σκυρόδεμα από το οποίο είναι φτιαγμένα τα περισσότερα κτήρια έχει διάρκεια ζωής 100 έτη. Μάλιστα ιδιαίτερα προβλήματα εκτός από τα κτήρια αντιμετωπίζουν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση για τη συντήρησή ή την επισκευή τους.

Σημαντικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών και το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας με θέμα «Επεμβάσεις: Επισκευές, Ενισχύσεις, Προσθήκες – σύγχρονες μέθοδοι και πρακτικές».
Ο κ. Εμμανουήλ Βουγιούκας, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΜΠ, επεσήμανε πως τα κτήρια χρειάζονται συντηρήσεις, μιας και τα υλικά γερνούν.
«Το σκυρόδεμα που είναι κατασκευασμένα τα περισσότερα κτήριά μας έχει 50 – 100 χρόνια διάρκεια ζωής. Ανάλογα σε τι κατάσταση είναι και τα δομικά μέλη, αλλά και με τι απαιτήσεις έχει κατασκευαστεί το κάθε κτήριο πριν από πολλά χρόνια, θα πρέπει να προστίθενται νέα μέλη και να συντηρούνται να ενισχύονται τα υπάρχοντα», τόνισε ο κ. Βουγιούκας.
Ο ίδιος σχολίασε πως τα περισσότερα κτήρια επειδή είναι κατασκευασμένα από μπετόν είναι πολύ ευάλωτα και, εάν δεν γίνουν επεμβάσεις μέσα σε 10 έως 20 χρόνια, το πρόβλημα θα είναι οξυμένο.
Αν και υπάρχουν κανόνες της πολιτείας, το πιο σημαντικό όπως τόνισε η κ. Βουγιούκας είναι να βρεθούν οι πόροι για τις συντηρήσεις και τις επισκευές, αλλιώς όλα θα μείνουν στον αέρα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου στον χαιρετισμό του σημείωσε πως η συντήρηση δυστυχώς δεν συμβαδίζει με τη νοοτροπία μας ως λαός.
«Το διαπιστώνουμε παντού, κακοσυντηρημένοι δρόμοι, πεζοδρόμια σε απελπιστική κατάσταση, κτίρια άβαφα κ.λ.π. Οι Έλληνες προτιμούμε χίλιες φορές να πάμε σε ένα καινούργιο σπίτι, παρά να συντηρήσουμε ένα παλιό», τόνισε ο κ. Αναγνώστου.
Απότοκος και αυτής -εκτός των άλλων- σχέσης μας με τη συντήρηση είναι η εγκατάλειψη και στη συνέχεια η κατεδάφιση των περισσότερων παλιών κατοικιών.
Αυτή όμως η νοοτροπία, όπως σχολίασε ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε., είναι επίσης βλαπτική και για την εθνική οικονομία, αφού η απαξίωση των κατασκευών χωρίς σωστές επισκευές είναι ταχύτερη.
Ο κ. Αναγνώστου όμως μίλησε και για το ζήτημα της αντισεισμικότητας των κτηρίων, λέγοντας πως η αύξηση των προδιαγραφών ασφαλείας των Αντισεισμικών Κανονισμών δεν γίνεται μόνον με την καλύτερη επιστημονική προσέγγιση, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η οικονομική κατάσταση της χώρας, δηλαδή εάν έχει την οικονομική δυνατότητα ο λαός να επιβαρυνθεί το κόστος που θα αυξηθεί για λόγους ασφαλείας.
Στην ημερίδα μίλησαν Καθηγητές Πανεπιστημίου και πολιτικοί μηχανικοί, οι οποίοι έθιξαν το μεγάλο αυτό ζήτημα της συντήρησης των κτηρίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου