ΤΟΠΙΚΑ

«Ανοιγμα» Ερντογάν στους Κούρδους

ανοιγμα-ερντογάν-στους-κούρδους-851206

Η δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας διερεύνησης καταγγελιών για βασανιστήρια και η χαλάρωση των περιορισμών στην κουρδική γλώσσα συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμίσεις που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση με στόχο το άνοιγμα στον κουρδικό πληθυσμό της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάστηκαν στην Εθνοσυνέλευση, σε μία συνεδρίαση με ανεβασμένους τους τόνους και την αντιπολίτευση σθεναρά αντίθετη.
Στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ο τερματισμός της εικοσιπενταετούς διαμάχης που έχει κοστίζει τη ζωή σε περίπου 40.000 άτομα και, δευτερευόντως, η βελτίωση της εικόνας της χώρας στις Βρυξέλλες.
Ενδεικτικό της αντίθεσης που συναντούν οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της αντιπολίτευσης ήταν η κίνηση των βουλευτών του αντιπολιτευτικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) να αποχωρήσουν την Παρασκευή από τη συνεδρίαση, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να τους επιρρίπτει ότι δεν επιθυμούν καν να λήξει η βία.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μάλιστα, εισέβαλε στο χώρο φοιτήτρια φωνάζοντας συνθήματα πριν απομακρυνθεί από το προσωπικό ασφαλείας.
«Θα ιδρυθεί μία ανεξάρτητη επιτροπή για την καταπολέμηση των διακρίσεων, και σχετικό νομοσχέδιο θα σταλεί στην Εθνοσυνέλευση» προανήγγειλε από το βήμα ο υπουργός Εσωτερικών, Μπεσίρ Αταλάι. Η επιτροπή θα στοχεύει στην πρόληψη και αποτροπή βασανιστηρίων, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει τη χρήση της κουρδικής γλώσσας και κατά τις προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων.
Επιπλέον, οι πόλεις με κατά πλειοψηφία κουρδικό πληθυσμό θα μπορούν να επαναφέρουν τις παλιές τους ονομασίες (που έχουν αντικατασταθεί από τουρκικές).
Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην ενθάρρυνση των ανταρτών του ΡΚΚ να εγκαταλείψουν την ένοπλη δράση, αλλά δεν προβλέπουν αμνηστία για τους μαχητές του, όπως είχε ζητήσει το κόμμα.
Ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος DTP, Αχμέτ Τουρκ, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ότι το τουρκικό κράτος χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, λέγοντας όμως ότι «αν οι προτεινόμενες λύσεις είναι σοβαρές, τα όπλα μπορούν να παραδοθούν μέσα σε τρεις μήνες».
Ο ηγέτης του CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ετοιμάζει σχέδιο «που θα καταστρέψει και θα διαιρέσει την Τουρκία». Ο Ρ.Τ. Ερντογάν απάντησε «ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν μάρτυρες (νεκρούς Τούρκους στρατιώτες) για να εκμεταλλευτούν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου