ΤΟΠΙΚΑ

Μετρήσεις… εξ αποστάσεως

μετρήσεις-εξ-αποστάσεως-524084

Μία άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Δημ. Κουτσιφέλης.

Πιο συγκεκριμένα ο πρώην Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Δημοτικής Επιχείρησης πρότεινε προς τη Διοίκηση να εξετάσει, έστω και σε πιλοτική βάση, την αντικατάσταση μέρους των υδρομέτρων, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στον υδρομετρητή να καταγράφει τις καταναλώσεις τηλεσκοπικά, χωρίς δηλαδή να απαιτείται από τους υπαλλήλους να ανοίγουν τα καπάκια και να μετρούν τις καταναλώσεις, εργασία που είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιφέλη για το σκοπό αυτό υπάρχει ΗΔΗ σχετική μελέτη της υπηρεσίας, με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων να ζητά όπως εξεταστεί προσεκτικά από τη Διοίκηση. Ο Πρόεδρος της Επιχείρησης και Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, απαντώντας, είπε ότι είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση και σημείωσε ότι η Διοίκηση διερευνά ήδη τη χρηματοδότησή της μέσα από τα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε προγράμματα για την «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Η πρόταση του εκπροσώπου των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ έγινε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δ.Σ., όπου εγκρίθηκε η κατάθεση αίτησης από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης στο Πρόγραμμα Jessica για τη λήψη δανείου ύψους 4.000.000 ευρώ (το επιτόκιο θα είναι 4%) με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα συνοδά έργα για την αποχέτευση στην Αγριά, στον Αγιο Στέφανο, στον Ιωλκό και για το υδροηλεκτρικό έργο στη θέση «Μετερίζα». Συνοδά έργα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς είναι συμβατική δέσμευση που έχει αναλάβει για τη χρηματοδότηση των παραπάνω έργων από πόρους του ΕΠΠΕΡΑΑ. Για το σκοπό αυτό, το Δ.Σ., στη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε όπως εγκρίνει το 20% της ιδίας συμμετοχής της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ προχώρησε και στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος της Επιχείρησης για το 2014, που είχε εγκριθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας το απέρριψε, καθώς σε αυτό είχε συμπεριληφθεί και το δάνειο, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί από την Εθνική Τράπεζα. Εχουμε σοβαρές ελπίδες να το πάρουμε το δάνειο, είπε απαντώντας στο δημοτικό σύμβουλο Τέλη Δουλόπουλο ο Δήμαρχος Βόλου, καθώς όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας έχουν ωριμάσει πολύ, όπως είπε, τα τρία από τα τέσσερα έργα από την κατασκευή των οποίων θα υπάρξει ανταποδοτικότητα, μέσα από την οποία θα καλυφθεί, όπως εκτιμά το Δ.Σ της Επιχείρησης η εκταμίευση του δανείου.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να μην εγκρίνει το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, ήταν η αιτία να κατηγορήσει τη Δημοτική Αρχή για έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ της Επιχείρησης κ. Τέλης Δουλόπουλος. Είναι δυνατόν, είπε, να θέλουμε να πάρουμε ένα τόσο μεγάλο δάνειο και να μην ερωτάται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αν θα εγκρίνει το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, για να προσθέσει ο κ. Δουλόπουλος, ότι υπάρχουν μία σειρά και από άλλες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ όπου στη συνέχεια υπήρξε υπαναχώρηση, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα, όπως πρόσθεσε, αυτό με τις εγγυήσεις της ΔΕΥΑΜΒ, όπου αρχικά εγκρίθηκαν τα τέλη για το 2014 και μετά τις αντιδράσεις η Διοίκηση υποχρεώθηκε να μειώσει τα ποσά των εγγυήσεων που δίνουν οι οικιακοί και επαγγελματικοί καταναλωτές όταν προχωρούν στην επανασύνδεση της παροχής. Απαντώντας, ο Δήμαρχος Βόλου έκανε λόγο για ένα τυπικό θέμα. Η Αποκεντρωμένη θεωρεί ότι έπρεπε πρώτα να εγκριθεί το δάνειο και μετά να ψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα, είπε ο κ. Σκοτινιώτης και πρόσθεσε: Δεν είναι δουλειά του Προέδρου, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένες τις υπηρεσίες, τις οποίες ωστόσο έσπευσε στη συνέχεια να τις δικαιολογήσει με το σκεπτικό ότι πλέον είναι επιφορτισμένες με ένα τεράστιο όγκο γραφειοκρατίας. Ακόμη, ο κ. Σκοτινιώτης σημείωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται τη στάση των μειοψηφιών που ζητούν από τη μία να μειωθούν θεαματικά τα τέλη και να γίνουν οι επενδύσεις και από την άλλη ζητούν η Δημοτική Επιχείρηση να μην πάρει δάνειο. Με χαρά είπε ο Δήμαρχος Βόλου θα ακούσουμε μία συνολική εναλλακτική πρόταση. Δεν έχω καμία δυσκολία, ούτε έχουμε πολιτικό εγωισμό, όταν ακούσουμε μία διαφορετική γνώμη που θεωρούμε ότι είναι προς θετική κατεύθυνση να την υιοθετήσουμε, είπε καταλήγοντας ο κ. Σκοτινιώτης

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου