ΤΟΠΙΚΑ

Στο… βάθος ιδιώτες βλέπει για το νερό το σωματείο στη ΔΕΥΑΜΒ

στο-βάθος-ιδιώτες-βλέπει-για-το-νερό-495349

Με μία ανακοίνωση σε πολύ οξύ ύφος, η οποία μάλιστα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς διατυπώνεται από τη νέα διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, που μέχρι σήμερα μας έχει συνηθίσει σε ανακοινώσεις με ήπιο και πειστικά τεκμηριωμένο και όχι καταγγελτικό λόγο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου, καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να μεταφερθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

«Θα μας βρουν απέναντι και θα πνιγούν ακριβώς στο νερό που θέλουν να πουλήσουν. Η μάχη αυτή δεν είναι μόνο δική μας. Καλούμε στην αντιμετώπιση αυτών των σχεδίων, όλους τους πολίτες γιατί το πόσιμο νερό και η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει το μοναδικό της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων που συγκαλείται την ερχόμενη Δευτέρα στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης.

Αναλυτικότερα ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ έχει ως εξής:

«Με έγγραφο που έφτασε χτες (14-01-2014), από το Υπουργείο Οικονομικών πραξικοπηματικά ορίζεται ότι η μισθοδοσία μας μεταφέρεται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Επί αυτού του γεγονότος, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Η πληρωμή μας μέσω της ΕΑΠ, είναι το πρώτο βήμα στις ανομολόγητες επιδιώξεις της Κυβέρνησης, για την κατάργηση των ΔΕΥΑ και τη μετατροπή τους σε Δημοτικές Υπηρεσίες. Αυτή η επιδίωξη εξυπηρετεί πολλούς στόχους με κυριότερους:

  • Την ένταξη του προσωπικού των ΔΕΥΑ στο καλάθι των απολύσεων του Δημοσίου.
  • Την απαξίωση του ρόλου και του χαρακτήρα των ΔΕΥΑ, με την ολική κατάργησή τους και το άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
  • Την απαξίωση των ΔΕΥΑ, ως προς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στον πολίτη.
  • Τη μετατροπή του νερού και της αποχέτευσης, σε ιμάντα φοροεισπρακτικών μέτρων.
  • Το άπλωμα του χεριού του κράτους στο ταμείο της επιχείρησης και κατ’ επέκταση στις τσέπες των πολιτών.

2. Η πραξικοπηματική αυτή ενέργεια δεν μπορεί να γίνει δεκτή και δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, χωρίς απόφαση του ΔΣ, καθώς με ένα απλό έγγραφο εκχωρείται στο κράτος σημαντικό τμήμα των εσόδων της επιχείρησης. Άσχετα με τις απειλές που προκλητικά διατυπώνονται στο έγγραφο για τους εργαζόμενους στις οικονομικές υπηρεσίες, οι οποίοι εντέλλονται να εργάζονται όπως αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών και όχι σύμφωνα με το καταστατικό της επιχείρησης και τον ΟΕΥ, δεν μπορεί να φύγει ούτε ένα ευρώ από το ταμείο χωρίς απόφαση του ΔΣ και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να φεύγουν κάθε μήνα οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ της εργασίας μας.

3. Το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, έχει νόμιμη και ηθική υποχρέωση να αντιδράσει με κάθε πρόσφορο τρόπο και επειγόντως πρέπει να καταθέσει αίτηση δικαστικής προστασίας και ασφαλιστικών μέτρων ώστε να περιφρουρήσει το κύρος και το χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ και τα χρήματα των πολιτών.

Ο αντιλαϊκός κατήφορος της Κυβέρνησης, όπως ήδη έχουμε ενημερώσει και προειδοποιήσει, δεν έχει τέλος. Το τέρμα αυτής της πολιτικής είναι η κατάργηση κάθε δικαιώματος και το ξεπούλημα στα υπερεθνικά κεφάλαια των δημόσιων αγαθών. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι η άποψη ότι κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση στο νερό, είναι ακραία, ότι το νερό είναι εμπόρευμα και πρέπει να τους αποφέρει κέρδη. Βρισκόμαστε μπροστά στην πρώτη πράξη υλοποίησης των σχεδίων τους. Θα μας βρουν απέναντι και θα πνιγούν ακριβώς στο νερό που θέλουν να πουλήσουν. Η μάχη αυτή δεν είναι μόνο δική μας. Καλούμε στην αντιμετώπιση αυτών των σχεδίων, όλους τους πολίτες γιατί το πόσιμο νερό και η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου