ΤΟΠΙΚΑ

Έρευνα στο Πανεπιστήμιο για τα μέτρα προστασίας στα εργαστήρια

έρευνα-στο-πανεπιστήμιο-για-τα-μέτρα-π-438062

Με αφορμή περιστατικό καθαρίστριας που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με οξείς πόνους μετά από είσοδό της σε εργαστήριο της Γεωπονίας

Ερευνα για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών που οδήγησαν καθαρίστρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με οξείς πόνους σε όλο το σώμα στο Νοσοκομείο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο ίδρυμα. Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την έκθεσή της σε χημικές ουσίες σε εργαστήριο της Γεωπονικής Σχολής, στο οποίο μπήκε μέσα για να καθαρίσει χωρίς να έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως έγινε γνωστό, καθαρίστρια που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο κτίριο της Γεωπονικής Σχολής, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα αλλεργικού σοκ. Είχε μπει σε εργαστήριο προκειμένου να καθαρίσει τους χώρους, χωρίς να γνωρίζει -όπως ισχυρίστηκε- ότι εκτίθεται σε χημικές ουσίες και επομένως χωρίς να λάβει τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας. Πριν τελειώσει το μεροκάματο, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο, με οξείς πόνους σε όλο το σώμα. Σύμφωνα με τους γιατρούς υπέστη αλλεργικό σοκ και ακολούθησε θεραπεία.

Αμεση ήταν η καταγγελία του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Μαγνησίας προς την Επιθεώρηση Εργασίας. Οπως τόνισαν στην είσοδο των εργαστηρίων δεν υπάρχουν ταμπέλες που να προειδοποιούν για τη χρήση χημικών ουσιών και επιπλέον κατήγγειλαν ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς την Πρυτανεία δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα μέσα και υλικά ατομικής προστασίας, τόσο για τη συλλογή των απορριμμάτων όσο και για τον καθαρισμό των μηχανημάτων που υπάρχουν στα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε επικίνδυνους βιολογικούς παράγοντες που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους.

Με αφορμή δε το περιστατικό ζήτησαν επίσημη ενημέρωση για τους κινδύνους που υπάρχουν στα εργαστήρια καθώς και υπόδειξη μέτρων προστασίας και πρόληψης για την αποφυγή ατυχημάτων αλλά και παροχή υλικών και μέσων ατομικής προστασίας όπως γάντια από νιτρίλιο, μάσκες, υποδήματα ασφαλείας.

Μάλιστα και η Επιθεώρηση Εργασίας στο πόρισμά της απηύθυνε οδηγίες προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος για τους εργαζόμενους.

Το περιστατικό που σημειώθηκε στα μέσα περίπου Μαΐου, αποτέλεσε αφορμή για έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο πρώην αναπληρωτής πρύτανης, Βύρων Κοτζαμάνης, ζήτησε από τους υπεύθυνους όλων των εργαστηρίων να αναφέρουν τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει προκειμένου να μην δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων.

Ενταση για τις συμβάσεις

Το παραπάνω έγινε γνωστό στο περιθώριο της έντασης που σημειώθηκε χθες μεταξύ των καθαριστριών και του κ. Κοτζαμάνη, με αφορμή τη λήξη της σύμβασης εργασίας.

Χθες ήταν η τελευταία βάση της εξάμηνης σύμβασης, ημέρας εργασίας των 28 εργαζομένων στην καθαριότητα του Π.Θ. Οι καθαρίστριες προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση διεκδικώντας διαβούλευση για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης και αντέδρασαν έντονα όταν ο κ. Κοτζαμάνης τους κάλεσε να υπογράψουν σύμβαση με διάρκεια ενός μήνα.

Σημειώθηκαν έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις στη Θόλο του κτιρίου Παπαστράτου όπου είχαν συγκεντρωθεί οι καθαρίστριες. Ο κ. Κοτζαμάνης εξηγούσε ότι η σύμβαση του ενός μήνα είναι μεταβατική, προκειμένου την Παρασκευή η Σύγκλητος να αποφασίσει για τη νέα συλλογική. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα διοίκησης που υπάρχει στο Π.Θ. λόγω της μη ανανέωσης της θητείας των αναπληρωτών Πρύτανη από το Συμβούλιο και τόνιζε ότι και ο ίδιος είναι πλέον αναρμόδιος επί του θέματος.

Οι τόνοι ανέβηκαν με τις καθαρίστριες να φοβούνται ότι μέσα στον Αύγουστο, δεν θα έχουν δουλειά και απαίτησαν μόνιμη και σταθερή εργασία και για τα 27 άτομα που στελεχώνουν τον τομέα της καθαριότητας.

Τελικώς, αποφάσισαν να συνεχίζουν να εργάζονται, χωρίς όμως να υπογράψουν τη σύμβαση ενός μήνα (με δική τους ευθύνη όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο κ. Κοτζαμάνης), μέχρι η Σύγκλητος την ερχόμενη Παρασκευή, να εξετάσει το θέμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου