ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελική έρευνα για την Αυτόνομη Λαϊκή

εισαγγελική-έρευνα-για-την-αυτόνομη-λ-432860

Εντολή για προκαταρκτική εξέταση μετά από αναφορά πολίτη για πάγκους στον πεζόδρομο της Ερμού

Εισαγγελική έρευνα για τη λειτουργία της Αυτόνομης Λαϊκής Αγοράς στον πεζόδρομο της Ερμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για μία αυτό-οργανωμένη, οριζόντιας συμμετοχής λαϊκή αγορά, που στήνεται μπροστά από την Πλατεία Πανεπιστημίου και σε αυτή συμμετέχουν μικροί οικοπαραγωγοί, όπως καλλιεργητές, μεταποιητές, χειροτέχνες, συλλέκτες, που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μολονότι όμως η συγκεκριμένη λαϊκή λειτουργεί για περίπου πέντε χρόνια, στο ίδιο σημείο, απέναντι από το κτίριο Ματσάγγου, επί της Ερμού, μπροστά από την Πλατεία Πανεπιστημίου, χρειάστηκε αναφορά πολίτη στην Εισαγγελία Βόλου για να κινηθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησής της.

Στην αναφορά του, πολίτης κάνει λόγο για παράνομη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, σε χώρο που απαγορεύεται, χωρίς άδεια και χωρίς να εκδίδονται αποδείξεις. Εγκαλεί μάλιστα τόσο τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, Οικονομική, Πολεοδομία, όσο και τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και τη ΔΟΥ.

Ο Εισαγγελέας έδωσε διαταγή για τη διεξαγωγή έρευνας. Τις τελευταίες ημέρες, στο αστυνομικό τμήμα κλήθηκε να καταθέσει ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ξηρακιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λαϊκή λειτουργεί παράνομα στο συγκεκριμένο χώρο. Η κατάληψη του πεζοδρόμου της Ερμού έγινε αυθαίρετα, επί σειρά ετών όμως, καμία υπηρεσία δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με τη λειτουργία της που θίγει -μεταξύ άλλων- τα συμφέροντα των νόμιμων παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στο Δήμο, αλλά και του στεγασμένου εμπορίου.

Χθες, κλιμάκιο οικοπαραγωγών προσήλθε στο Δήμο Βόλου, προκειμένου να αναζητήσει τρόπους για τη νόμιμη λειτουργία της αγοράς στο συγκεκριμένο σημείο. Στους οικοπαραγωγούς διευκρινίστηκε ότι άδεια δεν μπορεί να εκδοθεί για την κατάληψη του πεζοδρόμου της Ερμού και υπέβαλλαν αίτημα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου για τη λειτουργία της λαϊκής μέσα στην Πλατεία Πανεπιστημίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου