ΤΟΠΙΚΑ

Μετρούν εργασίες και υλικά οκτώ χρόνια μετά…

μετρούν-εργασίες-και-υλικά-οκτώ-χρόνι-432885

Με αφορμή διεκδικήσεις του εργολάβου του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου για εξωσυμβατικές εργασίες ύψους 400.000 ευρώ

Οκτώ χρόνια αφότου μπήκε και η τελευταία «πινελιά» στο παραλιακό μέτωπο του Βόλου, που αναπλάστηκε με εργολαβία ύψους 2 εκ. ευρώ, ανέλαβε ο Δήμος Βόλου, να συγκροτήσει επιτροπή για την παραλαβή του, προκειμένου να προχωρήσει σε επιμέτρηση των εργασιών και να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οφειλές προς την εργολήπτρια εταιρεία!

Στο μικροσκόπιο μπαίνει το σύνολο του έργου και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν: το πάχος του βιομηχανικού δαπέδου, τα πλακάκια, οι δέστρες, τα κάγκελα, οι αποχετεύσεις…

Αφορμή για τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από υπηρεσιακά στελέχη για την παραλαβή και έλεγχο του έργου, στάθηκε αγωγή που κατέθεσε εναντίον του Δήμου Βόλου ο εργολάβος, ο οποίος αξιώνει ποσό ύψους 400.000 ευρώ για εξωσυμβατικές εργασίες που έγιναν με προφορική εντολή του τότε Δημάρχου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Ηλία Ξηρακιά, το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Βόλου, ολοκληρώθηκε την περίοδο 2002 – 2004. Η εργολαβία χωρίστηκε σε δύο φάσεις, κάθε μία εκ των οποίων προέβλεπε εργασίες ύψους 700.000 ευρώ, ποσό που τελικώς ανήλθε σε 1εκ. ευρώ για κάθε εργολαβία για την κάλυψη εργασιών που προβλέπονταν μέσα από συμπληρωματικές συμβάσεις.

Ωστόσο, ο εργολάβος φέρεται να προχώρησε και σε εξωσυμβατικές εργασίες ύψους 400.000 ευρώ, με προφορική εντολή του τότε Δημάρχου, Κυρ. Μήτρου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2006.

Εως και το 2007, οπότε και αναλαμβάνει νέος Δήμαρχος, ο Αλ. Βούλγαρης, δεν υπήρξε καμία όχληση από τον εργολάβο για την αποπληρωμή των εξωσυμβατικών εργασιών. Στις 3 Νοεμβρίου του 2011 όμως καταθέτει αγωγή κατά του Δήμου Βόλου, στο πενταμελές Εφετείο Λάρισας. Η υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ, αφού το δικαστήριο κρίθηκε αναρμόδιο.

Ετσι, ο εργολάβος προσφεύγει στις 21 Ιουνίου του 2013 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου, διεκδικώντας με αγωγή κατά του Δήμου Βόλου το ποσό των 400.000 ευρώ. Η υπόθεση επρόκειτο να εξεταστεί τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο ο Δήμος πήρε αναβολή για το 2015.

Στο μεσοδιάστημα, η επιτροπή παραλαβής, θα αναλάβει κατά τα πρότυπα της εργολαβίας της ΕΡΓΗΛ, να ελέγξει αν έγιναν οι εξωσυμβατικές εργασίες και αν τα ποσά που χρεώνονται στο Δήμο Βόλου αντιστοιχούν σε υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ή αν υπάρχουν αποκλίσεις. «Δεν έχει σημασία ότι πέρασαν οκτώ χρόνια. Το έργο είναι εκεί και μπορεί να ελεγχθεί. Ακόμη κι αν απομακρύνθηκε ένα κολωνάκι, φαίνεται από την τρύπα στο πλακάκι ότι είχε τοποθετηθεί», ανέφερε ο κ. Ξηρακιάς.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου