ΤΟΠΙΚΑ

Σε δίκη οι ληστές με μάνατζερ ~ ΕΙΧΑΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗ Ν. ΙΩΝΙΑ

σε-δίκη-οι-ληστές-με-μάνατζερ-ειχαν-τρ-432847

Τα μέλη της συμμορίας, που εξαρθρώθηκε τον Απρίλιο του 2013, κάθονται στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Ναυπλίου

Η δίκη της συμμορίας των «ληστών με μάνατζερ», που από τον Ιούνιο του 2012, μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 οπότε εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, είχε σπείρει τον τρόμο σε ηλικιωμένους στο Βόλο ξεκίνησε προχθές από το Κακουργιοδικείο Ναυπλίου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Στο εδώλιο με σοβαρές κατηγορίες, όπως της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διάπραξης ληστειών και κλοπών, κάθεται 41χρονος από το Βόλο, καθώς και άλλοι τέσσερις ηλικίας 36, 54, 21, 24, από το Ναύπλιο, το Αργος και την Αθήνα.

Η δίκη με πολυπληθές ακροατήριο και αρκετά άτομα -θύματα ή συγγενείς τους- που μετακινήθηκαν από το Βόλο, προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες, ξεκίνησε με τις καταθέσεις των αστυνομικών που συμμετείχαν στις εκτεταμένες έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος και της επιχείρησης σύλληψης των ληστών.

Από το εδώλιο, πάντως, ο μοναδικός που απουσίαζε και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο ήταν ο 41χρονος Βολιώτης.

Η δίκη, στο πλαίσιο της οποίας θα καταθέσουν περίπου 150 μάρτυρες, θα συνεχιστεί στις 8,9,10 και 11 Ιουλίου. Στόχος και αυτής της σπείρας τα σπίτια μοναχικών ηλικιωμένων ατόμων, ανήμπορων να αντιμετωπίσουν τα βασανιστήρια των κακοποιών και να προστατεύσουν την περιουσία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Σε μία μάλιστα περίπτωση στο Βόλο η γυναίκα που έπεσε θύμα τους, μέσα στο σπίτι της εισήχθη για νοσηλεία στο Νοσοκομείο και δεν κατάφερε ποτέ να ανακτήσει την υγεία της, με αποτέλεσμα το θάνατό της λίγους μήνες αργότερα.

Ιδιαιτερότητα της συμμορίας ήταν ότι λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση του 41χρονου στο Βόλο, το οποίο είχε ρόλο πράκτορα… Εντόπιζε τις κατοικίες των ηλικιωμένων, συγκέντρωνε πληροφορίες και τις διοχέτευε στους μπουκαδόρους, οι οποίοι έρχονταν από άλλη πόλη, μόλις τους δίνονταν το σήμα…

Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013 στο Βόλο, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας είχε εξιχνιάσει τέσσερις περιπτώσεις ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων και μία διάρρηξη οικίας.

Τηλεφωνικό κάλεσμα

Μετά την επιλογή του σπιτιού, το οποίο θα ήταν ο επόμενος στόχος της συμμορίας, ο 41χρονος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον 36χρονο, μεταφέροντάς του τις πληροφορίες, δύο-τρεις ημέρες πριν τη ληστεία.

Στη συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης έρχονταν στο Βόλο μεσημεριανές ώρες για κατόπτευση των στόχων, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας επιχειρούσαν σε βάρος των θυμάτων τους.

Οι ληστείες και η διάρρηξη που είχαν εξιχνιαστεί ήταν:

  • Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 18 Ιουνίου 2012, οι δράστες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες τύπου «fullface», διέρρηξαν οικία 91χρονης ημεδαπής, την ακινητοποίησαν προσωρινά και με την απειλή μαχαιριού αφού παράλληλα χρησιμοποίησαν σωματική βία και τη χτύπησαν στο πρόσωπο, της αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό των 190.000 ευρώ και χρυσά κοσμήματα.
  • Τις πρώτες πρωινές στις 11 Νοεμβρίου 2012 οι δράστες εισήλθαν στην οικία 69χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας, προξενώντας της σωματικές βλάβες, αφαίρεσαν μια χρυσή βέρα και ένα δακτυλίδι (φο-μπιζού).
  • Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 23 Νοεμβρίου 2012 οι δράστες εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα στην οικία 68χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησαν σε πολυθρόνα, δένοντάς την με μονωτική ταινία, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 680 ευρώ.
  • Το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου 2012, οι δράστες διέρρηξαν μονοκατοικία, στην οποία διέμεναν μία 77χρονη ημεδαπή και ένας 69χρονος ημεδαπός, χτύπησαν τους ηλικιωμένους, προξενώντας τους σωματικές βλάβες και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 10.400 ευρώ και κοσμήματα.
  • Το μεσημέρι στις 28 Φεβρουαρίου 2013, οι δράστες διέρρηξαν οικία 59χρονου ημεδαπού και αφαίρεσαν κοσμήματα.

Μετά την απολογία του στον Ανακριτή ο «πληροφοριοδότης» των ληστών ηλικιωμένων στο Βόλο είχε κριθεί προφυλακιστέος.

Ο 41χρονος στην απολογία του στον Ανακριτή φέρεται να δήλωσε ότι δρούσε υπό την απειλή των μελών της συμμορίας, μετά την επαγγελματική γνωριμία που είχε με τον έναν εκ της σπείρας, ο οποίος είχε μετατραπεί σε σκιά του… Υποστήριξε ότι φοβόταν, εξαιτίας των εκβιασμών που δέχονταν για τη ζωή του και την οικογένειά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου