ΤΟΠΙΚΑ

Σε λειτουργία το Μάιο το σύστημα ασφαλείας ISPS στο λιμάνι του Βόλου

σε-λειτουργία-το-μάιο-το-σύστημα-ασφαλ-33834

Στο τελευταίο στάδιο, ώστε το λιμάνι του Βόλου να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές του Κώδικα Ασφαλείας ISPS, βρίσκεται ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, ο οποίος στο επόμενο Διοικητικό του Συμβούλιο την εβδομάδα που ξεκινά, θα συζητήσει για την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη λειτουργία του συστήματος.

Οπως ενημέρωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, υποναύαρχος εν αποστρατεία, ο Οργανισμός έχει ετοιμάσει τη διακήρυξη του διαγωνισμού για την υπογραφή της σύμβασης με εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τη λειτουργία του χώρου και τη στελέχωσή του με άτομα εξειδικευμένα και πιστοποιημένα στη λειτουργία των συστημάτων του ISPS.

Η διακήρυξη θα έρθει προς συζήτηση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για τους όρους και τις προϋποθέσεις της.

«Εκτιμούμε ότι το φετινό καλοκαίρι, ήδη από το Μάιο, το λιμάνι θα είναι σε θέση να παρέχει πιστοποιημένη και ασφαλή παροχή υπηρεσίας στα κρουαζιερόπλοια και στους τουρίστες σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το εν λόγω έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και υλοποιήθηκε επί προεδρίας Γιάννη Πρίγκου, είναι προϋπολογισμού 760.000 ευρώ. Ενδεικτικά αποτελείται από Φυλάκιο Κεντρικής Πύλης / Κέντρο Ελέγχου Ασφάλειας (ΚΕΑ), Φυλάκιο Προβλήτα Νο 3., σύστημα επιτήρησης με κάμερες, συστήματα επικοινωνίας με φυλάκια, ηλεκτρικούς μηχανισμούς ελέγχου πρόσβασης, ανιχνευτή μεταλλικών αντικειμένων, περιφράξεις, θύρες εισόδου – εξόδου οχημάτων, υπερυψωμένη πλατφόρμα ελέγχου Φ/Γ οχημάτων, προκατασκευασμένα στηθαία σκυροδέματος τύπου JERSEY, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό – κόμβοι διανομής – καλωδιώσεις. Η εγκατάσταση δημιουργεί φυσικές και ηλεκτρονικές συνθήκες ασφαλείας όπως ορίζονται από τους διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες ασφαλείας για την ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων, των λιμενικών εγκαταστάσεων και των λιμένων.

Ατμοσφαιρικοί ρύποι

Στο μεταξύ, παρατάθηκε η τρέχουσα σύμβαση για τις μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων στο λιμάνι του Βόλου. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επέδειξε ενδιαφέρον για τις μετρήσεις. Η παράταση θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που προκήρυξε ο ΟΛΒ για online μετρήσεις αέριων ρύπων, δειγματοληψία PM10 και χημική ανάλυση 50 δειγμάτων PM10 για προσδιορισμό διαφόρων στοιχείων. Η θέση της δειγματοληψίας θα αποφασιστεί σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Οργανισμού μετά την επιλογή του αναδόχου, ώστε να εκπληρούνται οι προϋποθέσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου