ΤΟΠΙΚΑ

«Σκούπα» του ΙΚΑ και της οικονομικής αστυνομίας για αδήλωτη εργασία

σκούπα-του-ικα-και-της-οικονομικής-α-33860

Σαρωτικούς ελέγχους σε καταστήματα εστίασης, καφέ, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια πραγματοποίησε μέσα στο Σαββατοκύριακο πολυπληθές κλιμάκιο ελεγκτών του ΙΚΑ και της οικονομικής αστυνομίας στο Βόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, οι έλεγχοι από τα άτομα του μικτού κλιμακίου (επόπτες εργασίας του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και της οικονομικής αστυνομίας ) επεκτάθηκαν σε αρκετές επιχειρήσεις στο Βόλο, τη Νέα Ιωνία αλλά και την περιφέρεια και βεβαιώθηκαν αρκετά πρόστιμα κυρίως για αδήλωτη εργασία, αλλά και μη καταγραφή των απασχολουμένων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις χαρακτηρίζονται μαμούθ. Για την ανασφάλιστη εργασία το ύψος του προστίμου διαφέρει, καθώς για την απασχόληση αλλοδαπού κυμαίνεται στα 5.000 ευρώ, ενώ στα 10.500 για Ελληνες εργαζόμενους.

Η Μαγνησία είναι ένας από τους νομούς που βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο των κλιμακίων ελέγχων, καθώς καταγράφονται υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας.

Την περίοδο μάλιστα 2014-2015 τα πρόστιμα άγγιξαν τα 1,7 εκ. ευρώ και 2.5 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία του συστήματος «Άρτεμις» όπου αποστέλλονται οι αναλυτικές καταστάσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας στους εργαζόμενους που απασχολούνταν αδήλωτοι στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι άνδρες καταλαμβάνουν ποσοστό 56,47%, ενώ οι γυναίκες 43,3 % στη Μαγνησία για το 2015.

Σημειώνεται ότι σε αρκετές επιχειρήσεις οι εργοδότες προκειμένου να μην βεβαιωθούν ως παραβάτες και υποχρεωθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα των 10.500 ευρώ, ασφαλίζουν το προσωπικό για μία ή δύο ώρες, τους απασχολούν όμως για ολόκληρο το 8ωρο.

Οταν το πρόστιμο βεβαιώνεται, ο θιγόμενος επαγγελματίας έχει το δικαίωμα μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να υποβάλλει ένσταση, προβάλλοντας την επιχειρηματολογία του, προκειμένου, εάν μπορέσει, να ακυρώσει την επιβολή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου