ΤΟΠΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε το σύστημα ασφαλείας ISPS στο λιμάνι Βόλου

ολοκληρώθηκε-το-σύστημα-ασφαλείας-isps-σ-196955

Συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του νέου ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας ISPS το οποίο εγκαταστάθηκε στο λιμάνι του Βόλου με έργο προϋπολογισμού 760.803, 73 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθιστά την τρίτη λιμενική λεκάνη στην Ελλάδα μία από τις ασφαλέστερες στη χώρα, με συγκριτικά πλεονεκτήματα που λίγα έχουν. Τα παραπάνω σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο επιθεώρησης που πραγματοποίησε στο λιμάνι του Βόλου μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, αλλά και μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο.

Το έργο που χρηματοδοτήθηκε μέσα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013, υλοποίησε σχέδιο ασφάλειας της λιμενικής εγκατάστασης του λιμένος Βόλου το οποίο βελτιώνει την παρεχόμενη ασφάλεια, βάσει του Κώδικα ISPS, του Κανονισμού ΕΚ 725/04 και του Ν 3622/07.

Ουσιαστικά δημιουργείται ένα Κέντρο Ασφάλειας εντός λιμένα όπου θα συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο, μέσω εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, το σύνολο των πληροφοριών ασφάλειας.

Ενδεικτικά το έργο αποτελείται από Φυλάκιο Κεντρικής Πύλης / Κέντρο Ελέγχου Ασφάλειας (ΚΕΑ), Φυλάκιο Προβλήτα Νο 3, Σύστημα επιτήρησης με κάμερες, συστήματα επικοινωνίας με φυλάκια, Ηλεκτρικούς μηχανισμούς ελέγχου πρόσβασης, Ανιχνευτή μεταλλικών αντικειμένων, Περιφράξεις, θύρες εισόδου – εξόδου οχημάτων, Υπερυψωμένη πλατφόρμα ελέγχου Φ/Γ οχημάτων, Προκατασκευασμένα στηθαία σκυροδέματος τύπου JERSEY και Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό – κόμβοι διανομής – καλωδιώσεις. Ετσι, επιτυγχάνεται η αναβάθμιση της ασφάλειας των λιμενικών υποδομών καθώς αυτή αποτελεί κρίσιμο στοιχείο λειτουργίας του Λιμένα Βόλου, τόσο για την προστασία των εργαζομένων, της πόλης του Βόλου και των επωφελούμενων από αυτό αλλά και όλης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αναμενόμενα οφέλη από την ολοκλήρωσή του είναι η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας εντός της περιμέτρου του Λιμένα Βόλου καθώς και η βελτίωση της εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το λιμάνι και αυτοματοποίηση σχετικών διαδικασιών με την ηλεκτρονικοποίησή τους.

Στα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει τόσο στην εμπορευματική κίνηση όσο και στην κρουαζιέρα το νέο σύστημα ασφαλείας, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Συζητήσαμε τα θέματα της εύρυθμης λειτουργίας και το άνοιγμα του λιμανιού του Βόλου που είναι και η τρίτη λιμενική λεκάνη στην Ελλάδα, στην κοινωνία και στην εμπορευματική κίνηση, την αναβάθμισή του με έργα κυρίως που αφορούν στο περιβάλλον και το θέμα της κρουαζιέρας. Οφείλουμε πλέον να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, λιμενεργάτες, πρόεδρος και διοίκηση του ΟΛΠ, το υπουργείο Ναυτιλίας η Περιφέρεια και ο δήμος Βόλου, για να μπορέσουμε να αδράξουμε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται για το λιμάνι.»

Ο πρόεδρος του ΟΛΒ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος σημείωσε τα εξής: «Διαπιστώθηκε κοινή σκέψη και καλή διάθεση συνεργασίας. Δεν ξεχνάμε ότι το έργο για το ISPS έγινε μέσω της Περιφέρειας η οποία μερίμνησε να χρηματοδοτηθεί το έργο από ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θέλω γι’ αυτό να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη.Στο πλαίσιο αυτό κάναμε μία γενικότερη συζήτηση για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και τις δυνατότητες του λιμανιού και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε αυτή την αποδοτική συνεργασία σε κάθε επίπεδο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου