ΤΟΠΙΚΑ

Αποζημίωση 80.000€ για τροχαίο ~ Σε οικογένεια 35χρονης, εξαιτίας αδέσποτου στη Ν. Ιωνία

αποζημίωση-80-000e-για-τροχαίο-σε-οικογένει-146966

Σε οικογένεια 35χρονης, εξαιτίας αδέσποτου στη Ν. Ιωνία – Δηλώνει οργή και προσφεύγει στον Αρειο Πάγο ο Δήμος Βόλου

Υπόθεση τροχαίου δυστυχήματος το 2005 με θύμα 35χρονη στον Βόλο έρχεται εκ νέου στην επικαιρότητα, με αφορμή κατάσχεση ποσού ύψους 80.000 ευρώ περίπου, από τα δημοτικά ταμεία, σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης, που επιδίκασε αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος. Η αποζημίωση επιδικάστηκε από το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας σε βάρος του Δήμου Βόλου, προκαλώντας την οργή του δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος με ανακοίνωσή του χθες, έκανε γνωστό ότι θα προσφύγει στον Αρειο Πάγο.

Πριν από 17 περίπου χρόνια, τον Οκτώβριο του 2005, μία 35χρονη Βολιώτισσα, χάθηκε από τη ζωή, μετά από τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη Ν. Ιωνία, όταν στον δρόμο όπου κινούνταν με δίκυκλη μοτοσικλέτα πετάχτηκε αδέσποτο ζώο.

Σύμφωνα με την τότε αυτοψία της Τροχαίας Βόλου, η 35χρονη κινούταν με τη δίκυκλη μοτοσικλέτα της επί της οδού Παρασκευοπούλου. Ξαφνικά μπροστά της πετάχτηκε μεγαλόσωμο αδέσποτο. Η γυναίκα φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Επεσε πάνω στο ζώο, ενώ το δίκυκλο που οδηγούσε ανατράπηκε και η ίδια τραυματίστηκε σοβαρότατα.

Μεταφέρθηκε με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Νοσοκομείο, όπου μία ημέρα αργότερα υπέκυψε στα σοβαρότατα τραύματά της.

Η οικογένεια της 35χρονης, διεκδίκησε αποζημίωση από τον τότε Δήμο Ν. Ιωνίας, τον οποίο θεώρησε υπαίτιο για τον θάνατο της άτυχης γυναίκας, επειδή δεν είχε φροντίσει να μεριμνήσει για την περισυλλογή των αδέσποτων «προκειμένου να διασφαλισθεί η ακίνδυνη χρήση των δημόσιων χώρων από τους δημότες και η προστασία της υγείας και της ζωής τους».

Πρωτόδικα, το δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα αποζημίωσης της οικογένειας της 35χρονης. Η οικογένεια προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας, το οποίο εξέτασε την υπόθεση το 2018 και το 2019, με απόφασή του, επιδίκασε αμετάκλητα αποζημίωση του συζύγου και των τεσσάρων ανηλίκων παιδιών της 35χρονης γυναίκας, σε βάρος του Δήμου Βόλου.

Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες κοινοποιήθηκε μόλις πριν λίγους μήνες στον Δήμο Βόλου και ταυτόχρονα ξεκίνησε η διαδικασία της «δέσμευσης» του ποσού που επιδικάστηκε από δημοτικό τραπεζικό λογαριασμό.

Στον Αρειο Πάγο προσφεύγει ο Δήμος Βόλου

Η δικαστική απόφαση αλλά και η δέσμευση χρηματικού ποσού, προκάλεσε την οργή του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Αρειο Πάγο κατά δικαστών και του δικηγόρου που χειρίστηκε την υπόθεση. Μιλά μάλιστα για υπόθεση με «οσμή σκανδάλου».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Δήμο Βόλου, αναφέρονται τα εξής:

«Με έκπληξη, αλλά και οργή, ενημερώθηκα για μια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας που ανέτρεψε την πρωτόδικη απορριπτική απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου, και επιδίκασε, σε βάρος του Δήμου Βόλου, στην οικογένεια θύματος τροχαίου, που ας σημειωθεί οδηγούσε χωρίς άδεια ικανότητας (!), το ποσό των 80.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια κατάπτυστη απόφαση, που για μας αναδύει οσμή σκανδάλου, και μας υποχρεώνει πέραν της ανακοπής που θα ασκήσουμε να υποβάλλουμε αναφορά στον Αρειο Πάγο κατά των δικαστών που εξέδωσαν μια τέτοια απόφαση και του συνηγόρου, εκ Βόλου, που την στήριξε.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες αποφάσεις, όπως η συγκεκριμένη για την οποία με λεπτομερή στοιχεία, αλλά και ονόματα, θα αναφερθούμε σύντομα, που αγνοούν τη στοιχειώδη λογική, τα πραγματικά γεγονότα και στρέφονται κατά του δημοσίου συμφέροντος, για λόγους που ο καθένας, βεβαίως, μπορεί να εικάσει».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου