ΤΟΠΙΚΑ

Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ ~ Ζητούν απόσυρση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας

στα-κάγκελα-οι-εργαζόμενοι-στον-εφκ-146683

Ρολά κατέβασαν χθες οι υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης – Κόκκινο πανί η σύσταση εταιρείας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

Oι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι στα «κάγκελα». Εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή και βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας να αποσυρθεί.

Υποστηρίζουν ότι η επίκληση εκσυγχρονισμού του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης είναι προσχηματική και καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι μέσω των αλλαγών που προωθεί ουσιαστικά επιδιώκει το «ξεπούλημα» της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, με όχημα την νέα εταιρεία που προβλέπεται να λειτουργήσει για την αξιοποίηση των ακινήτων του e-efka.

Xθες, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στον Βόλο, στην οδό Ροζού και την οδό Θρακών, κατέβασαν ρολά. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη, καθώς το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής.

Την κινητοποίηση στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Βόλου, με τον πρόεδρο Θανάση Παπαδημόπουλο να καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας ότι «ξεπουλά την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων».

«Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ δεν είναι αναλώσιμο υλικό. Οι αλλαγές, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στρέφονται σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης», πρόσθεσε.

«Αγνοήθηκαν οι προτάσεις μας»

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις, αποφάσισαν τελικά να αγνοήσουν τις προτάσεις της μας και να προχωρήσουν, χωρίς αλλαγές, στην εσπευσμένη ψήφιση του απαράδεκτου και άκρως επικίνδυνου για το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ», κατήγγειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος των εργαζομένων του πρώην ΙΚΑ Μαρία Κοτινά.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, «διαλύεται η διοικητική ιεραρχία του φορέα, καθώς εισάγεται το καθεστώς των μετακλητών υπαλλήλων στη βαθμίδα των γενικών διευθυντών και των διευθυντών, οι οποίοι θα προέρχονται πλέον ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία γνώση και εμπειρία στην ασφαλιστική νομοθεσία και του τρόπου διοίκησης ενός υποκαταστήματος, με αποδοχές πρόκληση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του φορέα».

Επίσης, «παραδίδονται η τεράστια ακίνητη περιουσία του φορέα και τα περίπου 400 ακίνητα, που διαθέτει, σε Ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπού, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα διορίζεται και θα παύεται από τον υπουργό Εργασίας και θα είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτο, χωρίς κανέναν κοινωνικό έλεγχο, αφού δεν θα εκπροσωπούνται οι κοινωνικοί εταίροι, (που έχουν δημιουργήσει με τις εισφορές τους αυτήν την περιουσία), αλλά και χωρίς καμία λογοδοσία προς τον ΕΦΚΑ», κατήγγειλε η κ. Κοτινά.

Οι εργαζόμενοι επίσης υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, την ώρα που αυτό ισχύει σε όλο το υπόλοιπο δημόσιο.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχει ψηφίσει μόνο η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛΛΥ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Τι λέει η Ομοσπονδία

«Το νομοσχέδιο εισάγει την εμπλοκή ιδιωτών στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, οι δημόσιοι υπάλληλοι να παύονται χωρίς κρίση του αρμόδιου συμβουλίου και οι προσλήψεις να γίνονται με παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Αυτό είναι απαράδεκτο», επισήμανε με τη σειρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Αντωνακάκης.

«Επανερχόμαστε σε παλιές πρακτικές που οδήγησαν στην ονομαστή πλατεία Κλαυθμώνος. Υπάρχουν σοβαρά νομικά ζητήματα και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μείζον ζήτημα με πληθώρα προσφυγών στη δικαιοσύνη», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος. Εξέφρασε ακόμη, την πλήρη αντίθεσή του στη δημιουργία Α.Ε., μονοπρόσωπης εταιρείας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ όπως υποστήριξε «για τα προβλήματα με την καθυστέρηση απονομής των συντάξεων δεν έχουν καμία ευθύνη οι εργαζόμενοι, αλλά στο ότι ποτέ το υπουργείο δεν μερίμνησε για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του λογισμικού συστήματος στα παραρτήματα όλης της Ελλάδας. Οι 7.000 εργαζόμενοι δεν μπορούν λόγω της παλιάς τεχνολογίας να αποδίδουν. Χρειάζεται η ψηφιοποίηση των συντάξεων. Δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή και πολλές φορές για να αγοραστεί χαρτί και αναλώσιμα υλικά δίνουν από το υστέρημά τους οι υπάλληλοι», κατήγγειλε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου