ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μαθήματα Πρωτοπορίας 1

μαθήματα-πρωτοπορίας-1-867540

Τι είναι η Πρωτοπορία;

Θα περίμενε κανείς η ετυμολογία της «πρωτοπορίας» να οδηγεί σε κάτι πρωτοφανέρωτο, αδόκιμο μέσα στην ιστορία του ανθρώπου. Ομως για να προκύψει το καινοτόμο, το ριζοσπαστικό, πρέπει η ιστορία να αποβάλλει τα επιχρίσματα της εξουσίας, τη σκόνη του χρόνου, τα στρώματα ψεύδους και υποκρισίας που έχουν νοθεύσει τις σημασίες των πραγμάτων, για να φέρει στην επιφάνεια την αρχική σημασία των λέξεων, όταν η δημοκρατία ήταν η πραγματική εξουσία του δήμου και ο χριστιανισμός βρίσκονταν κοντά στη ζωή και στα λόγια του Χριστού και όχι των κοσμικών αντιπροσώπων του. Ο πρωτοπόρος είναι ερευνητής, αρχαιοδίφης, συλλέκτης ψηφίδων, συγκολλητής οστράκων. Η αλήθεια βρίσκεται κάτω από σωρούς απάτης και ψεύδους.

Η Πρωτοπορία βρίσκεται στο πρώτο στρώμα των εννοιών, στα ιζήματα τόσων αγώνων για την εξουσία, την πλαστογραφία, την εξαπάτηση της λογικής. Παλεύει με τη μαγεία των λέξεων, με το παιχνίδι της γλώσσας, με τους πλαστογράφους και παραχαράκτες των κειμένων. Αποκαθιστά την ιστορία στην πρώτη αυγή της, πριν τη νοθεία της εξουσίας. Εδώ έγκειται ο μαρτυρικός αγώνας των πρωτοπόρων απέναντι στην τάξη των σαδδουκαίων ορθοπρακτών και των φαρισαίων ιεροπρακτών. Η Πρωτοπορία είναι η θυσία του Ισαάκ σε έναν κόσμο χωρίς Θεό. Μια πράξη αυτοθυσίας για να σωθεί η εντιμότητα της ιστορίας.

Πρωτοπορώ σημαίνει πηγαίνω προς τα πίσω. Πίσω από τα παλίμψηστα επιχρίσματα ασεβών αντιγραφέων, ανάμεσα στα θραύσματα μιας ρημαγμένης πραγματικότητας, στην πρώτη γλώσσα, στην αλαλία. Στον άφατο λόγο μπροστά στα αδικήματα του ανθρώπου.

Η Πρωτοπορία είναι αποστολή. Κάθε πρωτοπόρος εκτελεί μια δική του εντολή, χωρίς Πεντηκοστή, χωρίς θείο δώρο. Χωρίς Άγιο Πνεύμα. Χορείες βασανισμένων, πλανημένων, εξαπατημένων, παίρνουν το δρόμο της επιστροφής από τους κύκλους της κόλασης. Η δική τους Βεατρίκη είναι η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Το σκοτάδι είναι ο χώρος της Πρωτοπορίας. Μορφές αδικημένων ρίχνουν το σκοτεινό τους φως, γλείφοντας τις πληγές τους, με ολολυγμούς και μορφασμούς πονετικούς ανοίγουν το δρόμο στον Οδυσσέα που ξεστράτισε στον κόσμο τους.

Ο μύστης της Πρωτοπορίας είναι ο μύστης της ζωής, ο πραγματικός Χριστός που καταγράφει την πορεία του μέχρι το Γολγοθά. Οι καταγραφές της Πρωτοποριακής σκέψης και λογοτεχνίας ανοίγουν τις εφτασφράγιστες πύλες της κοσμικής ζωής του Χριστού, όπως τις έζησε ο ίδιος και αρνήθηκε να τις ευαγγελισθεί στους αποστόλους. Η Πρωτοπορία δεν γράφεται από τρίτους, δεν έχει ευαγγελιστές και αποστόλους. Γράφεται από τους ίδιους τους μάρτυρες δεμένους στα δεσμά τους.

Η Πρωτοπορία είναι το Μαύρο Ευαγγέλιο της ανθρώπινης αδικίας, το πραγματικό Ευαγγέλιο που άφησε ο Σωτήρας στους ανθρώπους, δείχνοντας το δρόμο της μετανόησης και της αιώνιας τιμωρίας των πράξεών τους. Και αυτό το Ευαγγέλιο φαίνεται πώς μόλις άρχισε να γράφεται!

Του Δημήτρη Μποσνάκη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου