ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το Προξενιό Versus Συνάντηση στο μπαρ

το-προξενιό-versus-συνάντηση-στο-μπαρ-530883

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου MastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Πριν από μερικές εβδομάδες ολοκλήρωσα ένα διήγημα που αναφερόταν στο «ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ». Το διήγημα ήταν μία απλή και γνήσια ιστοριούλα – storyόπου την βίωσα ο ίδιος πριν από αρκετές δεκαετίες. Το διήγημα παραδόθηκε στα παιδιά της Αλεξάνδρας και έκτοτε η τύχη του αγνοείται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πριν από περίπου τρία χρόνια, δύο πρώην μαθητές μου, εννοώ ένας μαθητής και μία μαθήτριά μου, απλά κάνω τη διευκρίνιση για λόγους κατανόησης και αποφυγής παρεξηγήσεων, μέσω κοινών γνωστών αλλά και κοινών παραγόντων, δηλαδή οικογενειών, επαγγελμάτων, κλπ., παρεμπιπτόντως αμφότεροι ιατροί, ήλθον εις γάμον κοινωνία και χαίρουν άκρας ευτυχίας και ευδαιμονίας.

Προ ενός έτους περίπου απέκτησαν και ένα χαριτωμένο αγοράκι, το οποίο συμβαίνει να έχει και ένα καταπληκτικό όνομα, είναι συνονόματός μου.

Ερχόμαστε τώρα στον τίτλο του κειμένου, Προξενιό Versus Συνάντηση στο μπαρ.

Η συνάντηση στο μπαρ ενέχει πληθώρα κινδύνων, απλά διότι ο ένας δεν γνωρίζει από που κρατάει η σκούφια του άλλου και ο καθ’ ης ή η καθεμιά μπορεί να πλάθει ένα παραμύθι με απεριόριστη και αχαλίνωτη φαντασία.

Απεναντίας, το προξενιό ή καθώς κουλτουριάρικα επικράτησε το conne, σε μία επαρχιακή πόλη όπως είναι ο Βόλος, η Καρδίτσα ή τα Τρίκαλα, προσφέρει το μέγα πλεονέκτημα της διάψευσης ή της επαλήθευσης.

Λίαν προσφάτως γνωρίζοντας δύο οικογένειες φίλων μου οι οποίες έχουν υιόν και θυγατέραν εις ηλικίαν γάμου, αν και τα τέκνα τους δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, σκέφτηκα, αποφάσισα και ενήργησα ώστε τα «παιδιά» να γνωριστούν μεταξύ τους και ό,τι ήθελε προκύψει.

Το προξενιό και ο γάμος συμβαίνει να είναι κοινωνικά και κοινωνιολογικά φαινόμενα. Αλλά στην Ελλάδα μας η Κοινωνιολογία βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ενηλικιωθεί. Ένας γάμος ή προξενιό που τηρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις δύο οικογενειών, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να ευδοκιμήσει παρά ένας γάμος που θα προκύψει από μία συνάντηση, και υπό την ελαφρά επήρεια του αλκοόλ, σε κάποιο μπαρ της Αθήνας ή κάποιας μεγαλούπολης του κόσμου. Οι οικογένειες δύο νεαρών που πρόκειται να παντρευτούν αποτελούν το θεμέλιο λίθο της οικογενείας του γάμου. Όσο μικρότερες είναι οι διαφορές των οικογενειών τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας του γάμου, αλλά όσο μεγαλύτερες είναι οι διαφορές των δύο οικογενειών τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ο γάμος να μην αντέξει. Η γνωστή έκφραση «τσαρούχι από τον τόπο σου κι ας είναι και μπαλωμένο» δεν είναι και τόσο απαρχαιωμένο, όπως μερικοί νομίζουν. Οι ιδιοκτήτες γραφείων συνοικεσίων θα έπρεπε απαραιτήτως να σπουδάσουν στοιχειώδη Κοινωνιολογία και ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσει ένας γάμος, αλλά γραφείο συνοικεσίων μπορεί να ανοίξει ο οποιοσδήποτε και στόχος του είναι να πάρει την προμήθειά του και δεν ενδιαφέρεται ποια θα είναι η εξέλιξη του συνοικεσίου ή της γνωριμίας.

Συμβαίνει να γνωρίζω από πρώτο χέρι πως η λέξη προξενιό στις μέρες μας προκαλεί αλλεργία στους νέους, αλλά φαίνεται πως αγνοούν απαραίτητα στοιχεία που αποτελούν και τα εχέγγυα ενός βιώσιμου γάμου.

Ένας γάμος που προκύπτει από one night stand, μία πρόωρη και απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη και μία σύντομη γνωριμία, πιθανότητες επιτυχίας είναι κάτωθεν του μηδενός.

Εάν λειτουργούσα ένα γραφείο συνοικεσίων το πρώτο πράγμα που θα απαιτούσα από τους ενδιαφερομένους θα ήταν ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό τους, τόσο των ιδίων, όσο και των οικογενειών τους. Όταν εξασφαλίζουμε ορισμένα πράγματα πριν από το γάμο, ο οποιοσδήποτε γάμος έχει περισσότερες πιθανότητες βιωσιμότητας.

Μιας και μιλάμε για προξενιά και για γάμους, καλόν είναι να πούμε και δυο λόγια για τους περίφημους Συμβούλους Γάμων – Marriage Counsellors που υπάρχουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Αμερική αλλά και σε άλλα προηγμένα κράτη του κόσμου. Αυτοί οι σύμβουλοι αφενός μεν σώζουν με τις συμβουλές τους πολλούς γάμους που κινδυνεύουν, αφετέρου προστατεύουν πολλούς υποψηφίους γαμπρούς και νύφες με τις συμβουλές τους και μπορούν να προβλέψουν κατά πόσο ένας επικείμενος ή σχεδιαζόμενος γάμος μπορεί να ευδοκιμήσει ή να μην επιβιώσει. Δυστυχώς στην Ελλάδα σπάνια ακούγονται τέτοιοι σύμβουλοι. Στις καλύτερες περιπτώσεις μερικά ζευγάρια καταφεύγουν σε ψυχολόγους ακόμα και σε ιερείς, που πάντα δεν είναι και οι πλέον κατάλληλοι και καταρτισμένοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου