ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

H βαρυσήμαντη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha

h-βαρυσήμαντη-συνέντευξη-του-πρωθυπου-617429

Tου Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου Masters, Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Οι πολιτικοί, και κυρίως οι πρωθυπουργοί, όταν ο λαός τους απειλείται από μία πρωτοφανή και παρατεταμένη πανδημία, οφείλουν να είναι οι ίδιοι αισιόδοξοι και ενθαρρυντικοί. Ακριβώς αυτό έκανε ο Πρωθυπουργός.

Δεν πέρασαν παρά λίγα εικοσιτετράωρα από την πλέον πρόσφατη συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό του ALPHA,και οι πολίτες ήδη αισθάνονται πιο αισιόδοξοι, είτε πρόκειται για τον κορονοϊό, είτε πρόκειται για τις σχέσεις μας με τον επιθετικό και αλαζονικό γείτονα, Τουρκία, είτε πρόκειται για την οικονομία, είτε πρόκειται για το άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να σταθούμε στα πλέον επίκαιρα σημεία. Πρώτα – πρώτα ο ήπιος, ήρεμος, και πολιτισμένος λόγος του Πρωθυπουργού, από μόνα τους ήταν απαραίτητα στοιχεία που αιχμαλώτισαν, καθήλωσαν και βοήθησαν τον ακροατή να ακούει με μεγάλη προσοχή τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού.

Δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο λογογράφος του Πρωθυπουργού, αλλά όποιος και να είναι του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Βέβαια, άσχετα με το ποιος είναι ο λογογράφος, σημασία έχει πως ο ομιλητής εκτελεί και ερμηνεύει το κείμενο. Ωραία τα λέει ο Ελύτης, αλλά χωρίς την εκτέλεση και ερμηνεία του τραγουδιστή ή της τραγουδίστριας δεν θα απολαμβάναμε το άσμα… «Ο έρωτας το τραγούδι του», της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.

Φωνητικά και προφορικά ο εκφραζόμενος λόγος απεικονίζει την παιδεία, μόρφωση και επίπεδο του ομιλητή.

Ερχόμαστε στα πιο επιμέρους θέματα που αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και αρχίζοντας από την πανδημία. Μερικοί της αντιπολίτευσης ούτε λίγο, ούτε πολύ, παρουσιάζουν την κυβέρνηση ως η ίδια να επινόησε και εισήγαγε τον κορονοϊό στη χώρα μας, και για τα πάντα ευθύνεται η κυβέρνηση. Αυτό είναι και άδικο αλλά και ανήθικο. Όταν διαστρεβλώνεται η αλήθεια και παρουσιάζεται το άσπρο – μαύρο.

Οι αρνητές. Με φιλικό και ήπιο τρόπο ο Πρωθυπουργός παρότρυνε τους πάντες συμπεριλαμβανομένους και τους αρνητές να εμβολιαστούν και μάλιστα άμεσα με οποιοδήποτε εμβόλιο είναι άμεσα διαθεσιμο, αποφεύγοντας απειλές και συνέπειες για άρνηση του εμβολίου. Μία Αγγλο-Σαξονική παροιμία λέει το εξής: «Μαζεύεις περισσότερες μύγες με το μέλι, παρά με το ξύδι», «You catch more flies with honey than you catch with vinegar». Αυτό σημαίνει πως με την ευγένειά μας και με το φιλικό τρόπο αποκτούμε περισσότερους φίλους παρά με την εχθρότητα και το θυμό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πρωθυπουργός δεν κατηγόρησε κανέναν και δεν προσπάθησε να δικαιολογηθεί για οτιδήποτε, αλλά παρουσίασε στοιχεία, αποδείξεις και γεγονότα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν το lockdown. Μάλιστα σε ένα συγκεκριμένο σημείο εξήρε τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη για τα θετικά του σχόλια.

Σχετικά με το επικείμενο Πάσχα. Ο Πρωθυπουργός με απόλυτη σαφήνεια και ειλικρίνεια απαρίθμησε τους κινδύνους που διατρέχουμε εάν η μισή Ελλάδα ξεσηκωθεί στα χωριά και τα νησιά μας για να γιορτάσει το Πάσχα και μετά όλη η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες εκ της μετάδοσης – διασπορά του κορονοϊού. Μπροστά στον κίνδυνο που διατρέχουμε, δε χάλασε ο κόσμος εάν δεν πάμε για ακόμα ένα Πάσχα στο χωριό και στα νησιά μας.

Τα νέα και επιπλέον εμβόλια με τα οποία θα προμηθευτεί η κυβέρνηση θα εξασφαλίσουν τον περιορισμό του ιού και η χώρα θα ανασάνει νωρίτερα.

Τα Ελληνο-Τουρκικά. Ο Πρωθυπουργός κάλυψε στο έπακρο τον κ. Δένδια, ο οποίος χειρίστηκε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, αλλά και κατέστησε σαφές σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο ποια είναι η συμπεριφορά της γείτονος σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και πιο συγκεκριμένα με το δίκαιο της θάλασσας.

Επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Ο Πρωθυπουργός, «σχεδόν» ανήγγειλε τη συνάντηση που θα έχει, ενδεχομένως όχι στο απώτερο μέλλον, αλλά σχετικά σύντομα, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Εδώ που τα λέμε, ο Πρόεδρος δεν έχει και πολλά περιθώρια επιλογής πλέον. Από παντού δέχεται ανεπιθύμητα μηνύματα, τόσο από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, είτε του αρέσει είτε όχι, αποτελεί το συνδετικό κρίκο επικοινωνίας τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο τεράστιες δυνάμεις στις οποίες ο Ερντογάν δεν μπορεί να υψώσει το ανάστημά του.

Από τη μία πλευρά ο Σουλτάνος προσπαθεί να ικανοποιήσει την πείνα του λαού του με πατάτες και κρεμμύδια και από την άλλη να υπόσχεται ταξίδια στο διάστημα, είναι πράγματα που δεν θα πιστεύουν ούτε παιδιά του δημοτικού.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης ήταν αποστομωτικός: Εάν η οικονομία μας δεν ήταν υγιής δεν θα μας δάνειζαν για 30 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο και να ζητάμε 5 δισεκατομμύρια ευρώ και να μας προσφέρουν 15 δισεκατομμύρια ευρώ…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου