ΤΟΠΙΚΑ

Μόνο το «Δος Ημίν» ανοιχτό για ένα πιάτο ζεστό φαγητό στους άπορους

μόνο-το-δος-ημίν-ανοιχτό-για-ένα-πιάτ-177077

Χωρίς ούτε καν ένα πιάτο ζεστό φαγητό, μένουν μέσα στον Αύγουστο εκατοντάδες άποροι του νομού. Τα Σπίτια Γαλήνης της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος κλείνουν -κάποια έχουν ήδη κλείσει- προκειμένου να ξεκουραστούν οι εθελοντές και δεν αναμένεται να ξεκινήσουν και τη λειτουργία τους πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι ανάγκες των απόρων είναι τεράστιες στο νομό. Καθημερινά, σύμφωνα με στοιχεία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, εκατοντάδες είναι οι συνάνθρωποί μας που αναζητούν ένα πιάτο ζεστό φαγητό στα Σπίτια Γαλήνης. Στο πλαίσιο της Ι.Μ. Δημητριάδος λειτουργούν ήδη 25 Σπίτια Γαλήνης, τα οποία καθημερινά κατακλύζονται από ανθρώπους «χτυπημένους» από την οικονομική κρίση, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη για να ζήσουν.

Συνολικά η Ι.Μ. Δημητριάδος προσφέρει καθημερινά 1.800 μερίδες φαγητού, τόσο μέσω των Σπιτιών Γαλήνης, όσο και στα Ιδρύματα Ασπρες Πεταλούδες, Γηροκομείο και Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ.

Για την παρασκευή του φαγητού που προσφέρεται στους άπορους εργάζονται σε καθημερινή βάση και μάλιστα αφιλοκερδώς περίπου 500 εθελοντές στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Είναι οι αφανείς ήρωες, πίσω από το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, που φροντίζουν να μαγειρεύουν και να προσφέρουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό σε όλους τους απόρους, που προσέρχονται στα Σπίτια Γαλήνης.

Μόνο που –όπως κάθε Αύγουστο– τα Σπίτια Γαλήνης κλείνουν. Το δικαίωμα των εθελοντών να ξεκουραστούν έστω για ένα μήνα το χρόνο όμως δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες σίτισης των απόρων, που χάνουν το μοναδικό ίσως γεύμα της ημέρας τους.

Σύμφωνα με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο, ήδη οι Ιεροί Ναοί της Μητρόπολης έχουν ξεκινήσει να διανέμουν ξηρά τροφή στους απόρους, προκειμένου να καλύψουν μέρος των αναγκών τους για τον Αύγουστο, οπότε και τα Σπίτια Γαλήνης θα είναι κλειστά.

Η μοναδική δομή που δεν θα κλείσει θα είναι το «Δος Ημίν» στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Από 1η Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι αγιασμοί και τα Σπίτια Γαλήνης θα ανοίξουν και πάλι την πόρτα τους για να υποδεχθούν και να ανακουφίσουν έστω και μέρος των προβλημάτων απόρων πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου