ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα τα Κέντρα Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων

στον-αέρα-τα-κέντρα-πρόληψης-της-χρήση-406043

Κήρυξη 24ωρης απεργίας αύριο Πέμπτη, με συγκέντρωση στον ΟΚΑΝΑ

Για μια ακόμη φορά οι δομές των Κέντρων Πρόληψης, οι εξυπηρετούμενοι, καθώς και οι 400 περίπου εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά, βιώνουν έντονα την ανασφάλεια της επόμενης μέρας για την επιβίωσή τους, καθώς βρίσκονται στον αέρα μια σειρά πολύ σοβαρά ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο συνολικά την περαιτέρω λειτουργία των Υπηρεσιών μας.

«Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό είναι διαρκές και τα θεσμικά ελλείμματα των Κέντρων ταλανίζουν μια δεκαετία τις δομές μας. Παρά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, έστω και με 5μηνη καθυστέρηση, μια σειρά προβλημάτων εξακολουθούν να υφίστανται και μάλιστα να διογκώνονται καθημερινά», όπως περιγράφουν.

Τρεις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δεν έχει γίνει καμία νομοθετική ρύθμιση που να δίνει λύση σε θέματα εργασιακά και μισθολογικά που προκύπτουν από το «ανολοκλήρωτο θεσμικό καθεστώς» των Κέντρων Πρόληψης (σύμφωνα με παλαιότερα έγγραφα του ΟΚΑΝΑ), παρά τις διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μέσα στη Βουλή για δίκαιη και λειτουργική λύση των ζητημάτων.

Από την άλλη, ενέργειες που φαίνονται να ξεκινούν από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δυσχεραίνουν την κατάσταση. Προσπαθούν να ρυθμίσουν υπογείως και με καταιγιστικό τρόπο σε βάρος των εργαζομένων, ζητήματα που οφείλονται στο «θεσμικό κενό» των Κέντρων Πρόληψης (πάλι σύμφωνα με παλιότερο έγγραφο του ΟΚΑΝΑ) χρησιμοποιώντας εκβιαστικά το όπλο της καθυστέρησης της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, «αν δεν συμμορφωθούν με το νόμο».

«Καθυστέρηση της χρηματοδότησης, σημαίνει αυτή την ώρα να είναι απλήρωτοι οι περισσότεροι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης από 1 έως 5 μήνες, σημαίνει κομμένο ρεύμα και τηλέφωνα και να κινδυνεύουν και να καταρρεύσουν διοικητικά τα περισσότερα Κέντρα από το βάρος των πολύμηνων οφειλών σε ΙΚΑ, ΦΜΥ, ενοίκια κλπ. Ηδη το ΙΚΑ απειλεί εγγράφως με κατάσχεση ορισμένα Κέντρα αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και συμπληρώνουν:

«Για άλλη μια φορά χρειάζεται να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για να επιβιώσουμε. Ξέρουμε καλά πως το ίδιο βιώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων, όπως επίσης γνωρίζουμε πως μόνο με συλλογικούς αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή και δομές που να υπηρετούν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Για όλα τα παραπάνω αποφασίζουμε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 24 Ιουλίου με συγκέντρωση στις 10.30πμ στον ΟΚΑΝΑ, με στόχο να διακηρύξουμε προς όλους τους υπευθύνους ότι δεν πάει άλλο. Είναι υποχρέωση δική μας να προσπαθούμε, ακόμη και για τα αυτονόητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου