ΤΟΠΙΚΑ

Στα τρία κορυφαία το ελληνικό περίπτερο στη Μπιενάλε

στα-τρία-κορυφαία-το-ελληνικό-περίπτε-520050

Διθύραμβοι των διεθνών μέσων και 12.000 επισκέπτες σε πέντε μέρες

Τα βλέμματα καλλιτεχνών, κριτικών τέχνης και δημοσιογράφων είναι στραμμένα στην Ελληνική συμμετοχή της Μπιενάλε, που συγκαταλέγεται στις τρεις κορυφαίες της φετινής διοργάνωσης της Βενετίας, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 12.000 επισκέπτες τις πέντε πρώτες μέρες λειτουργίας.

Το χρυσό λιοντάρι απονεμήθηκε στην επιμελήτρια του Αρμένικου περιπτέρου Αντελίνα Φον Φίρστενμπεργκ, φημισμένη επιμελήτρια εκθέσεων, η οποία διετέλεσε διευθύντρια της πρώην Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, αλλά τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου δίνουν την πρωτιά στην Ελληνική συμμετοχή, που έχει άρωμα Βόλου.

Το Ελληνικό περίπτερο κάνει το γύρο του κόσμου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των απανταχού φίλων της τέχνης. Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι χθες ξεναγήθηκαν 75 συλλέκτες από όλο τον κόσμο στο Ελληνικό περίπτερο, προκειμένου να δουν από κοντά τη συμμετοχή που έχει ταράξει τα διεθνή καλλιτεχνικά ύδατα, προκαλώντας θαυμαστικά σχόλια.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εικαστικός Μαρία Παπαδημητρίου, η οποία ακούμπησε την ευαισθησία της στο Ελληνικό περίπτερο, αναφέρει ότι «είμαστε όλοι πάρα πολύ συγκινημένοι και χαρούμενοι, διότι η Γκάρντιαν μας συγκαταλέγει στα τοπ περίπτερα, το BBC επίσης, τα Γερμανικά μέσα προβάλλουν διαρκώς αφιερώματα στην ελληνική συμμετοχή και έχουμε δώσει συνεντεύξεις σε όλα τα μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες του κόσμου». Παράλληλα η ίδια σημειώνει ότι «όλη αυτή η προσπάθεια προέρχεται από το Βόλο, από δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εμένα και τον κ. Τζιρτζιλάκη, ένα κατάστημα που βρίσκεται στο Βόλο και τον κ. Δημήτρη Ζιώγα, ο οποίος είναι συγκλονιστικός άνθρωπος και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που τον έχουμε γνωρίσει».

Στην Μπιενάλε της Βενετίας μεταφέρθηκε αυτούσιο το κατάστημα του Βόλου που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής πρότασης, που τείνει να αποτελέσει σύμβολο και όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος της έκθεσης, θα έχει συγκεντρώσει πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου