ΤΟΠΙΚΑ

Ξέχασαν οκτακόσιους νεκρούς! ~ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

ξέχασαν-οκτακόσιους-νεκρούς-δεκα-χρο-182707

Οι τάφοι παραμένουν κατειλημμένοι και τα χρέη παράτασης ταφής συσσωρεύονται

Οκτακόσιοι νεκροί παραμένουν θαμμένοι σε τάφους στο Κοιμητήριο «Κούκος», «ξεχασμένοι» από τους συγγενείς τους τα τελευταία δέκα χρόνια! Για την εκταφή των νεκρών απαιτείται προηγουμένως οι συγγενείς να περάσουν από τα… ταμεία του Κοιμητηρίου, προκειμένου να καταβάλουν τα τέλη εκταφής, που στην περίπτωση της δεκαετίας μπορεί να αγγίζει ακόμη και τα 1.800 ευρώ!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κατειλημμένοι έως και δέκα χρόνια από νεκρούς που έχουν… «ξεχαστεί», βρίσκονται 800 τάφοι στο Κοιμητήριο «Κούκος». Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Χαράλαμπο Τσαμπάζη, «υπάρχουν 800 μνημεία με θαμμένους νεκρούς και δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι συγγενείς τους. Αναζητούμε τους πλησιέστερους συγγενείς προκειμένου να τους ενημερώσουμε για την εκταφή των προσφιλών τους προσώπων, αλλά είναι αδύνατο να τους εντοπίσουμε».

Ετσι οι τάφοι παραμένουν κατειλημμένοι για περίοδο, έξι, επτά, οκτώ έως και δέκα ετών.

Ακόμη όμως και κάποιοι συγγενείς που εντοπίζονται, «εξαφανίζονται» μόλις ενημερώνονται για το κόστος της εκταφής. Σύμφωνα με το τιμολόγιο που ισχύει, το κόστος ταφής ανέρχεται στα 250 ευρώ για τρία χρόνια και η εκταφή στα 60 ευρώ. Σε περίπτωση όμως που η ταφή συνεχιστεί πέραν των τριών ετών, το… κοντέρ συνεχίζει να γράφει… Για τον τέταρτο χρόνο το κόστος ανέρχεται στα 165 ευρώ, για τον πέμπτο χρόνο στα 240 ευρώ και όσο περνάνε τα χρόνια το κόστος αυξάνεται, προκειμένου -όπως σημείωσε ο κ. Τσαμπάζης– να ασκείται πίεση στους συγγενείς για την εκταφή των προσφιλών τους προσώπων ώστε να δημιουργούνται κενές θέσεις.

Ομως το υψηλό κόστος εκταφής -αξίζει να σημειωθεί ότι τα τέλη δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2003 και μετά, πριν από την οικονομική κρίση δηλαδή- φαίνεται ότι αποτρέπει τους συγγενείς να φροντίσουν για τους νεκρούς τους μετά θάνατον. Τους «ξεχνούν» σε τάφους στον Κούκο, ενώ όταν αποφασίζουν να τους ξεθάψουν το κόστος έχει ήδη εκτοξευτεί.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι διαμαρτυρίες που δέχονται υπάλληλοι του Κοιμητηρίου από συγγενείς που διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος εκταφών.

Οπως σημείωσε ο κ. Τσαμπάζης, υπάρχει ήδη εισήγηση για μείωση των τελών ταφής και εκταφής στον Κούκο. Η πρόταση αφορά στη μείωση των τελών κατά 40%, είναι κάτι όμως που θα κληθεί να επικυρώσει η νέα δημοτική αρχή, που αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση ισχύει δωρεάν ταφή και εκταφή για τους άπορους, ενώ μία ακόμη πρόταση που είχε κατατεθεί αφορούσε στη δημιουργία δημοτικού γραφείου τελετών επίσης για απόρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου