ΤΟΠΙΚΑ

Δοκιμάζουν αντοχές στο… θρίλερ συγγενείς νεκρών στον Κούκο

δοκιμάζουν-αντοχές-στο-θρίλερ-συγγε-81183

Μακάβριες αποφάσεις θέτουν σε ψυχολογικό τεστ οικογένειες, για να γλιτώσουν τα υπέρογκα τέλη παράτασης εκταφής

Τις αντοχές τους σε σκηνές… θρίλερ, δοκιμάζουν καθημερινά συγγενείς νεκρών που είναι ενταφιασμένοι στο Κοιμητήριο «Κούκος». Καλούνται στην τριετία να προχωρήσουν σε εκταφή, προκειμένου να μην χρεωθούν με υπέρογκα τέλη. Εάν πάνω στην τριετία προχωρήσουν σε εκταφή και διαπιστωθεί ότι στο προσφιλές τους πρόσωπο δεν έχει επέλθει αποσύνθεση, οι σοκαριστικές εικόνες που αντικρίζουν και ο μεγάλος συναισθηματικός φόρτος, «αποζημιώνεται» με έκπτωση στο κόστος παράτασης της ταφής. Σε διαφορετική περίπτωση το… κοντέρ «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συγγενείς νεκρού, που απευθύνθηκαν στο Κοιμητήριο «Κούκος» για να προχωρήσουν σε εκταφή του αγαπημένου τους προσώπου, μετά από 6 χρόνια, κλήθηκαν να πληρώσουν περίπου 1.000 ευρώ! Περίπου δηλαδή 300 ευρώ κάθε χρόνο, πέραν της τριετίας. Δεν ενημερώθηκαν ότι σε περίπτωση που ενδιαφέρονταν να ανοίξουν τον τάφο πάνω στην τριετία και αν το ίδιο επαναλάμβαναν κάθε χρόνο, θα κέρδιζαν έκπτωση, πληρώνοντας 90 ευρώ για κάθε χρόνο παράτασης της ταφής.

Οι ίδιοι γνώριζαν ότι το αγαπημένο τους πρόσωπο έπαιρνε εν ζωή φάρμακα και θα χρειαζόταν μεγαλύτερο διάστημα ενταφιασμού και δεν μπήκαν στην ψυχοφθόρο διαδικασία να το επιβεβαιώσουν πάνω στην τριετία. Ο λογαριασμός όμως που τους ήρθε να πληρώσουν κόντεψε να στείλει τους ίδιους στον… Αλλο Κόσμο.

Σύμφωνα με το τιμολόγιο που ισχύει, το κόστος ταφής ανέρχεται στα 250 ευρώ για τρία χρόνια και η εκταφή στα 60 ευρώ. Σε περίπτωση όμως που η ταφή συνεχιστεί πέραν των τριών ετών, το… κοντέρ συνεχίζει να γράφει… Για τον τέταρτο χρόνο το κόστος ανέρχεται στα 165 ευρώ, για τον πέμπτο χρόνο στα 240 ευρώ, για τον έκτο χρόνο στα 600 ευρώ και όσο περνάνε τα χρόνια το κόστος αυξάνεται, προκειμένου να ασκείται πίεση στους συγγενείς για την εκταφή των προσφιλών τους προσώπων ώστε να δημιουργούνται κενές θέσεις.

Η επιβράβευση των συγγενών των νεκρών, γίνεται ανάλογα με τις αντοχές τους στο… σοκ που θα υποστούν. Υπάρχουν νεκροί που εξαιτίας των φαρμάκων που έπαιρναν εν ζωή, καθυστερεί η αποσύνθεσή τους. Αν όμως οι συγγενείς τους προχωρήσουν σε εκταφή πάνω στην τριετία και διαπιστώσουν ότι χρειάζεται παράταση του χρόνου ταφής, «επιβραβεύονται» με έκπτωση για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Καλούνται αντί για 165, 240 και 600 ευρώ για τον τέταρτο, πέμπτο και έκτο χρόνο αντίστοιχα, να πληρώσουν 90 ευρώ ανά έτος, επειδή φάνηκαν συνεπείς και… ανθεκτικοί στις σοκαριστικές εικόνες και ταυτόχρονα στην ψυχοφθόρο διαδικασία της πρόωρης εκταφής.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα υψηλά τέλη εκταφής, έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν έως και σήμερα, περίπου 800 ταφώνες που είναι «κατειλημμένοι» με νεκρούς που έχουν «ξεχαστεί» από τους συγγενείς τους.

«Βιώνουμε καθημερινά τα παράπονα συγγενών, που έχουν να αντιμετωπίσουν την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου και την ίδια ώρα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα τέλη για την εκταφή τους», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Κοιμητηρίων, Γιώργος Σουίπας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει εισήγηση προκειμένου από το 2015 να αναπροσαρμοστούν τα τέλη εκταφής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου