ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανθεσσαλικό αντάμωμα στο Βόλο

πανθεσσαλικό-αντάμωμα-στο-βόλο-479577

Συμμετείχαν παιδικά τμήματα των συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας Θεσσαλίας και δημοτικά σχολεία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την άφιξη της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδος από την Αν. Ρωμυλία και τη διοργάνωση του 3ου Πανθεσσαλικού Ανταμώματος Παιδικών Τμημάτων Συλλόγων Αν. Ρωμυλίας και Δημοτικών Σχολείων που φιλοξενήθηκε, φέτος στο Βόλο το Σάββατο 6 Ιουνίου.

Το απόγευμα της προηγούμενης πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.κ. Ιγνατίου και ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός. Το απόγευμα του Σαββάτου σχηματίστηκε πομπή με αφετηρία τον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας και προορισμό το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας όπου τελέστηκε Αρτοκλασία. Ο αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Αυγερής, εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού, μετά το πέρας της Αρτοκλασίας μίλησε σχετικά στο κοινό και μετέφερε τις ευχές του κ. Ιγνατίου.

Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε η προβολή οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με την ιστορία της Αν. Ρωμυλίας, ενώ ένα συγκινητικό δρώμενο εξελίχθηκε στο μέσο της σκηνής, όπου παιδιά του Συλλόγου Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Αν. Ρωμυλίας αναπαριστούσαν δραματουργικά την αποχώρηση των προσφύγων και την ενσωμάτωσή τους στη θεσσαλική ενδοχώρα.

Ακολούθησε παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων προσφέροντας στο κοινό μια ευχάριστη βραδιά παράδοσης. Τα συμμετέχοντα χορευτικά τμήματα ήταν: ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Ριζομύλου «Η Διάπλαση», ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ανάβρας Καρδίτσας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μ. Μοναστηρίου, ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Ν. Μοναστηρίου, ο Πολ. και Αθλητικός Σύλλογος Ν. Αγχιάλου, ο Σύλλογος Αν. Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, ο Σύλλογος Καταγομένων εξ Αν. Ρωμυλίας Ν. Μαγνησίας, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππούπολης Λάρισας, τα 3ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία Νέας Ιωνίας Βόλου, το 21ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Δημητριάδος Βόλου και ο, υπεύθυνος για τη φετινή διοργάνωση, Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Αν. Ρωμυλίας Βόλου. Σε όλα τα χορευτικά που συμμετείχαν απονεμήθηκαν αναμνηστικά συμμετοχής.

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους: η Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Χρυσοβελώνη Μαρίνα, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου Μποντού – Τοκαλή Γεωργία, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τοπικής Ανάπτυξης Δήμου Ρήγα Φεραίου Γκογκινούδης Τριαντάφυλλος, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας Μαχαιρά Σοφία, ο Ταξίαρχος 1ης Ταξιαρχίας ΑΣ Τσιλικούδης Αθανάσιος, ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας Δοδοντσάκης Γεώργιος, ο διοργανωτής του προηγούμενου ανταμώματος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 9ου Δημ. Σχολείου Λάρισας, Παπανικολάου Γεώργιος, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλογικών Φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων από το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή.

Το Δ.Σ. του συλλόγου ευχαριστεί θερμά την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και τους πατέρες του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Βόλου και το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ για τη συνεργασία όλο αυτό το διάστημα καθώς και όσους συνέδραμαν την εκδήλωση, τους συμμετέχοντες συλλόγους, την ΠΟΣΑΡ και το μουσικό σχήμα που πλαισίωσε τη βραδιά.

Οι μεγαλύτερες ευχαριστίες, όμως, «ανήκουν στα παιδιά και στους δασκάλους τους που με υπομονή προετοίμασαν την παράσταση και παρουσίασαν σε όλους μια όμορφη μουσικοχορευτική εκδήλωση που μας μετέφερε στην περίοδο εγκατάστασης των προσφύγων στη Θεσσαλία» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές. Τέλος, «ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές μας, τα μέλη του συλλόγου μας που άλλη μια φορά έδωσαν το παρόν σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που πιστεύουμε πως αντάμειψε τους κόπους τους. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η διοργάνωση αυτή θα τυγχάνει κάθε χρόνο και μεγαλύτερης αποδοχής από το κοινό και θα ενισχύει τους δεσμούς τόσο των προσφύγων από την Αν. Ρωμυλία όσο και των απογόνων τους που ζουν στη Θεσσαλία, σήμερα, αλλά και των κοινωνών της παράδοσής τους, ώστε να διατηρείται άσβεστη η μνήμη της προσφυγικής καταγωγής και η φλόγα της παράδοσης στις νέες γενιές» υπογραμμίζουν οι εμπνευστές της εκδήλωσης.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου