ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μοναχή με συγγραφικό έργο

μοναχή-με-συγγραφικό-έργο-111113

Η Βολιώτισσα μοναχή Θεοτέκνη αναδεικνύει την πέτρινη πολιτεία των Μετεώρων

Πλούσιο συγγραφικό έργο, που αναδεικνύει την μοναστική πολιτεία των Μετεώρων, ανέπτυξε η Αγιοστεφανίτισσα μοναχή Θεοτέκνη, κατά κόσμον Ευαγγελία Μητσικώστα, η οποία γεννήθηκε στο Βόλο το 1944. Κόρη του Χρήστου και της Ελευθερίας Μητσικώστα, που απέκτησαν τέσσερα ακόμη παιδιά, την Αλεξάνδρα, τον Δημήτρη, τον Σταύρο και τον Θωμά, φοίτησε στο Γυμνάσιο Θηλέων Βόλο, υ ήταν άριστη μαθήτρια και σημαιοφόρος του σχολείου.

Μετά την αποφοίτησή της εισήχθη στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ των δέκα πρώτων. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της διορίστηκε ως καθηγήτρια στη Ζίτσα όπου δίδαξε για δύο χρόνια.

Αμέσως μετά, έχοντας κλίση προς τη θρησκεία έγινε μοναχή στη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, όπου εργάστηκε με ζήλο στην αναστήλωση της Μονής που ήταν κατεστραμμένη, καθώς και στην ανάδειξη κρυμμένων εικόνων και ιστορικών εγγράφων που βρίσκονταν σε κρύπτες στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ο πλούσιος πνευματικός της κόσμος και η κλίση της στο γραπτό λόγο αποτυπώθηκαν στη συγγραφή 12 βιβλίων όπως το «Πέτρινο δάσος των Μετεώρων», που ως τίτλος καθιέρωσε συγκεκριμένο όρο για την περιοχή των Μετεώρων.

Το συγγραφικό έργο της αποτελείται από 12 βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες όπως Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά.

Επίσης έχει γράψει ύμνους στην Θεοτόκο που έχουν εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο και ψάλλονται στην Εκκλησία.

Τα δώδεκα βιβλία που έχει γράψει και έχουν εκδοθεί από την Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου είναι τα εξής: «Το πέτρινο δάσος των Μετεώρων», «Μετέωρα ιστορία, τέχνη, Μοναχική παρουσία», «Στο βράχο της Ισάγγελης Πολιτείας», «Τρία Πατριαρχικά Σιγίλλια, Ανέκδοτα», «Υμνογραφικά Α» και «Υμνογραφικά Β «που περιλαμβάνουν Παρακλητικούς Κανόνες και Χαιρετισμούς, «Στο Συναξάρι του Αγίου Χαραλάμπους», «Το πέτρινο δάσος των Μετεώρων, Ιερά Ασκηταριά», «Η θέση της μοναχής στην Ορθόδοξη Εκκλησία», «Η υπέρβαση της μοναξιάς στην μοναχική πράξη», «Η διαχρονική συμβολή των Επισκόπων Σταγών στην Καλαμπάκα και στην Αγιομετεωρίτικη πολιτεία, βάσει των γραπτών πηγών», «Ιερά μοναστήρια Αγίου Στεφάνου – Αγίας Τριάδος – Αγίου Ρουσάνου – Αγίου Νικολάου» , Β τόμος το πέτρινο δάσος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου