ΤΟΠΙΚΑ

Στην κόψη του ξυραφιού οι αγρότες της Μαγνησίας

στην-κόψη-του-ξυραφιού-οι-αγρότες-της-μ-98427

Μπορεί τα τρακτέρ να αποσύρθηκαν από τους δρόμους μετά από 24 ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων στα 35 αγροτικά μπλόκα που στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, τα προβλήματα όμως στον πρωτογενή τομέα παραμένουν.

Οι αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και σε ζωοτροφές, λιπάσματα και φυτοφάρμακα σφίγγουν μέρα με τη μέρα τη θηλιά. Η κατάσταση ήταν ήδη ασφυκτική. Μετά όμως το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τείνει να γίνει δραματική, αφού το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω του ράλι στα καύσιμα και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η επόμενη μέρα των μπλόκων βρίσκει τους αγρότες της Μαγνησίας ιδιαίτερα προβληματισμένους. Υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν αγρότες, κυρίως εκείνοι με μικρό κλήρο, που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους τη νέα περίοδο.

Tα λιπάσματα έχουν πάρει αύξηση 100% δηλαδή κοντά στα 40€ τα 40 κιλά. Στους σπόρους η αύξηση είναι 40%, η θειική αμμωνία από 10 ευρώ πήγε στα 22, ενώ το πετρέλαιο είναι πλέον απλησίαστο.

Την ίδια ώρα οι αγρότες διαπιστώνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με την αύξηση να διπλασιάζει το κόστος ρεύματος, ενώ σε γεωτρήσεις αν γίνει διακοπή ρεύματος οι αγρότες καλούνται για την επανασύνδεση να καταβάλλουν από 100 έως 250 ευρώ.

Από τις 4 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 του μήνα στο μπλόκο του Ριζομύλου χτυπούσε η «καρδιά» των αγροτικών κινητοποιήσεων τοπικά. Αγρότες από τον κάμπο, το Πήλιο, την περιοχή του Αλμυρού ένωσαν τη φωνή τους διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η απόφαση για λήξη των μπλόκων ελήφθη πανελλαδικά και από τα 35 τουλάχιστον μπλόκα που είχαν στηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Τα επιπλέον 20 εκατ. ευρώ που δόθηκαν δεν φτάνουν

Τα επιπλέον 20 εκατ. ευρώ που εξασφάλισαν οι κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου, συγκριτικά με την αρχική δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελούν μια μικρή νίκη των αγροτών, μιας και θεωρούν ότι ακόμα και αυτά τα επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και την ενίσχυση στις ζωοτροφές των κτηνοτρόφων, είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από την παρουσία τους στα μπλόκα.

Οι αγρότες παρά την απόφαση αυτή δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς, όπως δήλωσε στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης «τα αιτήματα μας είναι δίκαια και αφορούν άμεσα την επιβίωσή μας».

Τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Μαγνησίας οι αγρότες έχουν σκοπό να κάνουν δυναμικές παρεμβάσεις ώστε ο κόσμος να αντιληφθεί τα αιτήματά τους και πως αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση του κόστους παραγωγής.

«Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε καμία των περιπτώσεων βάσει των αιτημάτων που είχαμε βάλει και κυρίως στο αφορολόγητο πετρέλαιο, στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να αποζημιώνει δηλαδή στο ύψος της καταστροφής, στις κατώτερες τιμές στα προϊόντα κλπ. Τα όποια επιπλέον ψίχουλα δόθηκαν από το πακέτο, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση όταν ενεργοποιήθηκαν τα μπλόκα, είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και του αγώνα μας, της πίεσης που ασκήσαμε.

Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα δεν έχουν τελειωμό. Θα δυσκολεύει όλο και περισσότερο ότι σχετίζεται με το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, φάρμακα και λιπάσματα), το οποίο έχει εκτιναχτεί στα ύψη, συνεπώς οι αγώνες μας δεν θα σταματήσουν», προσθέτει ο πρόεδρος.

Σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τον κ.Γεωργαδάκη, υπάρχει ανάγκη οι αγρότες να οργανωθούν στους αγροτικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία, ώστε η διεκδίκηση να είναι πιο δυναμική και υπό καλύτερους όρους.

«Οι μορφές που θα επιλέξουμε θα είναι παρεμβάσεις σε διάφορες υπηρεσίες. Οι αγρότες παράλληλα θα πρέπει να οργανωθούν σε συλλόγους», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Θα συνεδριάσουμε να γίνει η εκτίμηση των κινητοποιήσεων και να αποφασιστεί η επόμενη κινητοποίηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται», διαμηνύει επίσης.

«Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας»

Μετά την συνάντηση της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με το κυβερνητικό επιτελείο, από την οποία τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων αναχώρησαν όπως υποστηρίζουν με «άδεια χέρια», οι αγρότες κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «προκλητική στάση» και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, με κυρίαρχο αίτημα το δικαίωμά τους, όπως σημειώνουν, να μείνουν στον τόπο και να καλλιεργούν τη γη τους.

«Ο αγρότης πρέπει να καταβάλλει 150 ευρώ για να μπορέσει να κινήσει το τρακτέρ και να πάει στο χωράφι για να καλλιεργήσει. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν. Πολλοί δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να σπείρουν τη γη τους. Όχι γιατί δεν το θέλουν, αλλά διότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιο κόστος», αναφέρει από την πλευρά του ο Χάρης Σεσκλιώτης, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ριζομύλου.

Ο ίδιος περιγράφει με μελανά χρώματα την επόμενη μέρα στον αγροτικό τομέα και εγκαλεί την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία είναι «στάχτη στα μάτια» των αγροτών. «Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας και να καλλιεργούμε τη γη μας, με όρους αξιοπρέπειας και όχι οικονομικής εξαθλίωσης», αναφέρει και εκφράζει δυσφορία για τη στάση της Πολιτείας.

«Δίνουμε μάχη επιβίωσης αυτή τη στιγμή. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με υποσχέσεις αλλά με πράξεις. Χρειάζεται εδώ και τώρα αφορολόγητο πετρέλαιο. Χρειάζεται εδώ και τώρα να μειωθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος, με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Χρειάζεται εδώ και τώρα να υπάρξει επιδότηση της ζωοτροφής, άλλων εφοδίων, άλλων μέσων που έχουμε ανάγκη για να μπορούμε να παράξουμε», καταλήγει.

Πάντως το αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιήσουν συνελεύσεις στα χωριά, ώστε να καθοριστεί η νέα μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις του.

Το κυβερνητικό πακέτο για τον πρωτογενή τομέα

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για τη στήριξη του αγροτικού τομέα συνίστανται στα εξής:

  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, για όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata). Το συνολικό ύψος της επιστροφής αυξήθηκε στα 60 εκατ. ευρώ από τα 50 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικώς εξαγγελθεί.
  • Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής των αγροτικών τιμολογίων από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, ύψους 50 εκατ. ευρώ
  • Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% σε 6%, παρέμβαση ύψους 20 εκατ.
  • Ενίσχυση περαιτέρω των κτηνοτρόφων με επιδότηση ύψους 4% επί των φορολογητέων εκροών του δευτέρου εξαμήνου του 2021
  • Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022
  • Αύξηση κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου