ΤΟΠΙΚΑ

Προσπάθησαν να απομνημονεύσουν τον αριθμό «π»

προσπάθησαν-να-απομνημονεύσουν-τον-α-98690

Σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό, με στόχο να θυμηθούν τα περισσότερα από τα ψηφία του αριθμού «π», που είναι άπειρα (!), συμμετείχαν μαθητές του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου.

Ο διαγωνισμός έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Αριθμού «π» που γιορτάζεται στις 14 Μαρτίου, ημέρα γενεθλίων (14 Μαρτίου 1879) και του Albert Einstein. Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του.

Τα ψηφία της σταθεράς του π είναι άπειρα και για το λόγο αυτό, έχουν φτιαχτεί διάφοροι μνημονικοί κανόνες. Ο Ν. Χατζιδάκης (1872-1942), καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την απομνημόνευση των πρώτων δεκαδικών ψηφίων του π, επινόησε το παρακάτω: «Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι». Το πλήθος των γραμμάτων κάθε λέξης της φράσης αυτής αντιστοιχεί σε καθένα από τα πρώτα 23 διαδοχικά ψηφία του αριθμού π (3,1415926535897932384626…).

Το ρεκόρ Γκίνες είναι 67.890 ψηφία και το κατέχει ο Lu Chao, 24χρονος κινέζος φοιτητής. Του πήρε 24 ώρες και 4 λεπτά για να θυμηθεί και τα 67.890 δεκαδικά ψηφία του π χωρίς λάθος!

Στο Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου και με πρωτοβουλία των καθηγητών μαθηματικών, Πελαγίας Τριανταφυλλοπούλου και Δημητρίου Χολέβα, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός με τη συμμετοχή των μαθητών όλων των τάξεων του σχολείου, που προσπάθησαν να θυμηθούν από μνήμης τα περισσότερα ψηφία του π.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην Αγγελική Λέφα, μαθήτρια της Α΄ τάξης που απομνημόνευσε 114 δεκαδικά ψηφία του π.

Δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στον Νίκο Τριανταφύλλου, μαθητή της Β΄ τάξης, που απομνημόνευσε 67 δεκαδικά ψηφία του π και τρίτο στον επίσης μαθητή της Β’ τάξης Ορέστη Μηδειάτη με 62 δεκαδικά ψηφία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου