ΤΟΠΙΚΑ

Νέα επιβάρυνση στο κόστος λειτουργίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

νέα-επιβάρυνση-στο-κόστος-λειτουργία-908815

Τέλος Φεβρουαρίου ο πρώτος «πικρός» λογαριασμός πληρωμής – Πάγωμα για τουλάχιστον έναν χρόνο ζητούν οι επαγγελματίες

Αντιμέτωποι με μία ιδιαίτερα δυσχερή επαγγελματική και οικονομική πραγματικότητα έχουν έρθει από τις αρχές του 2023 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εξαιτίας των νέων ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν από φέτος.

Από 1-1-2023 οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν αυξηθεί, όχι όμως και το εισόδημα των επαγγελματιών. Μετά τα μνημόνια, τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης έχουν δεχθεί το πλήγμα της ενεργειακή κρίσης, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων τους και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με τους ίδιους η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 9,6% εντός του 2023 είναι το «κερασάκι στην τούρτα». Οι περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι πίστευαν ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για «πάγωμα», όμως αυτό έγινε. Εκτιμούν ωστόσο ότι επειδή είναι προεκλογική χρονιά ενδεχομένως να γίνουν ορισμένα βήματα, για την ανακούφισή τους, καθώς είναι βέβαιο ότι σε διαφορετική περίπτωση πολλοί θα είναι εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν εγκαίρως τις εισφορές.

Αυτό θα έχει ως επακόλουθο να συσσωρεύονται για μία ακόμη φορά χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εκείνοι που θα χρειαστεί να βγούνε στη σύνταξη θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, διότι θα πρέπει πρώτα να αποπληρώσουν και μετά να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Η πρώτη καταβολή των νέων- αυξημένων- ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να γίνει έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όποτε πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές του Ιανουαρίου. Το ίδιο διάστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που θα τους ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια του 2023.

Σημειώνεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ζητήσει πάγωμα της αύξησης, το αίτημά τους ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό.

«Υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας»

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας Νίκος Πλουμιστός υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη ιδίως για τους πιο αδύναμους επαγγελματίες, καθώς μεγάλο μέρος αυτών αδυνατεί να καλύψει τις τρέχουσες βασικές του επαγγελματικές υποχρεώσεις.

«Δεν υπάρχει πορτοφόλι γεμάτο. Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις, κυρίως λόγω της υπέρμετρης αύξησης των τιμών ενέργειας, έχουν επηρεάσει αρνητικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο εντεινόμενος συνδυασμός μειωμένης ζήτησης και αύξησης των λειτουργικών εξόδων έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας», συνέχισε ο κ. Πλουμιστός.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ μάλιστα παρέπεμψε στην τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν σχεδόν καθόλου ρευστότητα.

Σημειώνεται πάντως ότι διά του υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, δίχως χρονικά όμως να προσδιορίζεται πότε θα ανακοινωθεί μία πιθανή τέτοια απόφαση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου