ΤΟΠΙΚΑ

«Απαντούν» με μπλόκο στον Ριζόμυλο μετά τα χημικά στην Καρδίτσα

απαντούν-με-μπλόκο-στον-ριζόμυλο-με-908789

Βγάζουν σήμερα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην παλιά εθνική οδό – Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους κόλπους των αγροτών, που καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «τους έριξε χημικά, αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους».

Η ένταση δημιουργήθηκε στην Καρδίτσα μεταξύ παραγωγών και ΜΑΤ, την ώρα που τα τρακτέρ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον κόμβο στην Ε-65, προκειμένου να στηθεί το πρώτο πανθεσσαλικού χαρακτήρα μπλόκο των αγροτών «πυροδοτεί» κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από σήμερα.

Με χθεσινοβραδινή απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, σήμερα μετά τις 11.30 το μεσημέρι αγροτικά μηχανήματα από το Πήλιο και τρακτέρ από την περιοχή του κάμπου του Βελεστίνου στήνουν το πρώτο αγροτικό μπλόκο στον νομό. Πρόκειται για μία πρώτη «απάντηση» στη χθεσινή ένταση, όπως λένε, με τους αγρότες να εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «τροχιά σύγκρουσης» πλέον μαζί τους και πως δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου όσο υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέναντί τους.

«Αντι η κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματά μας και να προχωρήσει στη δικαίωσή της, έδωσε εντολή στην αστυνομία να μας ρίξει χημικά. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Θα κλιμακώνουμε μέρα με τη μέρα, για αυτό και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας στον νομό να συμμετέχουν δυναμικά», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θοδωρής Γεωργαδάκης.

Ο κ. Γεωργαδάκης μαζί με αντιπροσωπεία άλλων αγροτών από το Πήλιο, τον Ριζόμυλο και τον Αλμυρό, μετέβησαν χθες στην Καρδίτσα και συμμετείχαν στην κινητοποίηση των συναδέλφων τους. Εξέφρασαν την πλήρη συμπαράσταση αφού τα αιτήματα είναι κοινά και υπογράμμισαν ότι τα «μπλόκα είναι θέμα επιβίωσης πλέον για τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας».

Ενόψει της σημερινής εξόδου στον Ριζόμυλο πάντως ο κ. Γεωργαδάκης μαζί με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ριζομύλου Χάρη Σεσκλιώτη απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στους αγρότες, επισημαίνοντας ότι «η κλιμάκωση είναι μονόδρομος».

Μερικά από τα κύρια αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας είναι μεταξύ άλλων, λήψη μέτρων για το υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω της αύξησης σε όλα τα γεωργικά εφόδια και στο ηλεκτρικό ρεύμα, αναπλήρωση του εισοδήματος και προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Επίσης οι αγρότες ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Θα κλείνουν καθημερινά τον Ε-65

Η κινητοποίηση στην Καρδίτσα ξεκίνησε νωρίς το πρωί, όποτε εκατοντάδες τρακτέρ που βρίσκονταν στις πλατείες των χωριών βγήκαν στον δρόμο με τους αγρότες να προχωρούν στο στήσιμο μπλόκου.

To μπλόκο στήθηκε κάτω από τον Ε65, εκατέρωθεν του οδοστρώματος στον δρόμο Καρδίτσας- Λάρισας και στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθηνών, ενώ κάθε μέρα θα γίνονται αποκλεισμοί του Ε65.

«Απαγορευτικό» στις εισόδους

Οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, ΜΑΤ και κλούβες, που απέκλειαν τις προσβάσεις προς τον κυκλικό κόμβο και τον αυτοκινητόδρομο. Η συγκεκριμένη εικόνα σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε οργή στις τάξεις των αγροτών. Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος εξοργισμένοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους επιλέγει για ακόμη μια φορά «τον αυταρχισμό και την καταστολή». Παράλληλα καυτηρίασαν την αστυνομία για τη στάση της, καθώς όπως είπαν απέκλεισε την κυκλοφορία και την πρόσβαση των οχημάτων προς την Καρδίτσα.

Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος της περιοχής καταδίκασαν τη στάση των ΜΑΤ, λέγοντας ότι για πρώτη αφορά από τις κινητοποιήσεις του 1978 χρησιμοποιούνται χημικά σε αγροτική κινητοποίηση που γίνεται στην Καρδίτσα.

Στη συνέχεια ανέβηκαν με τα πόδια στον Ε-65 όπου πραγματοποίησαν γενική συνέλευση. Εκεί ο κ. Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), ευχαρίστησε για τη μαζική συμμετοχή αγροτών από Καρδίτσα και Τρίκαλα με τα τρακτέρ, αλλά και τους αγρότες από Λάρισα και Μαγνησία, καθώς και τις αντιπροσωπείες των εργατικών σωματείων και των φορέων που βρέθηκαν στο πλευρό τους στη χθεσινή κινητοποίηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου