ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτικός… μύλος για το λουκέτο στα Εκπαιδευτήρια Ράπτου στη Λάρισα

πολιτικός-μύλος-για-το-λουκέτο-στα-ε-883762

Πολιτική απόφαση και εντολή, που δόθηκε προφορικώς σε διοικητικούς υπαλλήλους, προκειμένου να μην κλείσουν τα εκπαιδευτήρια Ράπτου στη Λάρισα, παρά τις δύο εισηγήσεις του ΕΟΠΠΕΠ, που γνωμοδότησε αρνητικά για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στον Βόλο, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, για το επίμαχο ζήτημα της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του ιδιωτικού δημοτικού σχολείου και λυκείου, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη γειτονική πόλη και μόλις προχθές συζητήθηκε στη Βουλή.

«Ηταν πολιτική απόφαση να μην κλείσει το σχολείο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μακρή κατονομάζοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως στο κάδρο μπήκαν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, με βάση τις ημερομηνίες των εισηγήσεων του ΕΟΠΠΕΠ, τις οποίες επικαλέστηκε η υφυπουργός και… αγνοήθηκαν για τη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων Ράπτου.

Η κ. Μακρή μίλησε για τρεις εισηγήσεις του ΕΟΠΠΕΠ, ο οποίος είχε εκφράσει την αρνητική του γνωμοδότηση στη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων, στις 17 Ιανουαρίου 2017 (επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου), στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 (επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως και υφυπουργίας Σοφίας Ζαχαράκη) και στις 12 Ιουλίου 2022 (επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως και υφυπουργίας Ζέττας Μακρή), εκ των οποίων μόνο η τελευταία, επί δικής της θητείας δηλαδή, οδήγησε σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων.

Οπως υποστήριξε, οι εισηγήσεις του ΕΟΠΠΕΠ ήταν στο σύνολό τους δεσμευτικές, «αλλά υπήρχε πολιτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, που είχε δοθεί προφορικά στους τότε υπαλλήλους να μην κλείσει το σχολείο». «Η πολιτική εντολή δόθηκε σε αυστηρό τόνο» υποστήριξε, επικαλούμενη μαρτυρίες υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι, όπως ανέφερε, προσαρμόστηκαν «σε εντολές άνωθεν». Η ίδια υπεραμύνθηκε της απόφασής της να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων Ράπτου, υπογραμμίζοντας ότι «η εφαρμογή του νόμου είναι μονόδρομος» και ότι στο παρελθόν «το Υπουργείο Παιδείας επέδειξε επιείκεια προβληματική και παράνομη».

Αυτή τη στιγμή, η απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων ισχύει, ωστόσο με δικαστική απόφαση, μετά την προσφυγή της διεύθυνσης του ιδιωτικού σχολείου στη Δικαιοσύνη, δεν εκτελείται. Αυτό σημαίνει ότι τα εκπαιδευτήρια λειτουργούν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το δικαστήριο, για την οποία η κ. Μακρή τόλμησε πρόβλεψη ότι θα δικαιώνει το Υπουργείο Παιδείας.

«Δεν είμαι ιδεολογικά απέναντι στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά είμαι ιδεολογικά αντίθετη στην παράνομη, ημινόμιμη, με ψευτιές, λειτουργία τους. Εφόσον προσκομιστούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και συμμορφωθούν, θα λειτουργήσουν και προσωπικά θα πάω και στον Αγιασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια αρνήθηκε ότι εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα και επικαλέστηκε τηλεφωνική παρέμβαση από τη Μητρόπολη Λάρισας για να κρατηθεί ανοιχτό το σχολείο. «Αν το κρατούσα ανοιχτό, θα εξυπηρετούσα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο δεν υπάρχει κανένα αίτημα από τη Λάρισα για νέο εκπαιδευτήριο ή για αύξηση της δυναμικότητας λειτουργούντος εκπαιδευτηρίου, που θα μπορούσε να απορροφήσει μαθητές για να κατηγορηθώ για κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Κληθείσα μάλιστα να απαντήσει για τη στατική επάρκεια των δημοσίων σχολείων, στα οποία θα διοχετευτούν οι μαθητές και όπου χιλιάδες άλλοι κάνουν μάθημα, σημείωσε: «Για να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά σχολεία, ευθύνη και αρμοδιότητα έχουμε εμείς ως Υπουργείο Παιδείας. Τα δημόσια σχολεία – θέλετε να είναι το παράδοξο ελληνικό; – δεν χτίζονται από εμάς. Σε εμάς υποβάλλεται κτιριολογικό πρόγραμμα, κτίζονται από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών μέσω της ΚΤΥΠ και συντηρούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών διά των δήμων.

Οπως και να είναι τα δημόσια σχολεία, δεν έχουν την ανάγκη της δικής μου υπογραφής».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου