ΤΟΠΙΚΑ

Το ψωμί ψωμάκι…

το-ψωμί-ψωμάκι-86910

Από χθες το ψωμί πωλείται στα αρτοποιεία όσο και το κοτόπουλο στα κρεοπωλεία! Στον Βόλο υπάρχουν φούρνοι, που πωλούν το μισόκιλο του ψωμιού, που στην πραγματικότητα ζυγίζει 350 γραμμάρια, ακόμη και προς 1,60 ευρώ, δηλαδή 3,20 ευρώ το κιλό! Οι αρτοποιοί δηλώνουν αδυναμία απορρόφησης του συνόλου των ανατιμήσεων στο μαλακό αλεύρι, που φτάνουν και το 30%, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι καταναλωτές, από τη δική τους πλευρά, είχαν προετοιμαστεί για τις ανατιμήσεις στο ψωμί, καθώς εδώ και ημέρες επικρατεί μεγάλη αναταραχή στην αγορά των αλεύρων.

Εως και το 30% των αναγκών της σε μαλακό αλεύρι καλύπτει η χώρα μας με τις εισαγωγές, οι οποίες γίνονται από την Ουκρανία. Από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, η χονδρεμπορική του τιμή εκτοξεύτηκε, ενώ σημειώθηκαν και ελλείψεις, καθώς το σύστημα των κερδοσκόπων λειτούργησε για άλλη μια φορά υποδειγματικά, σε αντίθεση με τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, που απέτυχαν να διασφαλίσουν συνθήκες ομαλότητας στην αγορά ενός εκ των πλέον βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Με αργά, αλλά σταθερά βήματα το ψωμί μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τις διατροφικές ανάγκες των νοικοκυριών, που βάλλονται τόσο από την ενεργειακή κρίση, όσο και από το κύμα των ανατιμήσεων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ακρίβεια σαρώνει την αγορά και συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τους πενιχρούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που κάθε άλλο παρά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καταστάσεις, τις οποίες βιώνουμε τους τελευταίους μήνες. Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, αποδεικνύονται σταγόνα στον ωκεανό των ανατιμήσεων.

Η περίπτωση των αρτοποιών, που από τη μια καλούνται να αντεπεξέρχονται στους εξωφρενικούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και από την άλλη στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής στο μαλακό αλεύρι, είναι ενδεικτική της κατάστασης. Η απόφασή τους να αυξήσουν την τιμή του ψωμιού για δεύτερη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Με τους πελάτες τους οι αρτοποιοί της γειτονιάς έχουν αναπτύξει ξεχωριστές σχέσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Τότε υπήρχαν περιπτώσεις αρτοποιιών, που διέθεταν το ψωμί της ημέρας, το οποίο περίσσευε, σε οικογένειες με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Αντίστοιχα προβλήματα θα προκύπτουν και τώρα, καθώς οι αποδοχές της πλειονότητας των εργαζομένων παραμένουν στα Τάρταρα, τη στιγμή που η ακρίβεια καταγράφει ιστορικά ρεκόρ.

Κι όμως, ο υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε να προκαλέσει την κοινή γνώμη της Μαγνησίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Βόλο, επισημαίνοντας ότι οι τραπεζικές καταθέσεις των κατοίκων της περιοχής αυξήθηκαν κατά 365 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία διετία, όταν δηλαδή η αγορά ήταν κλειστή λόγω πανδημίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με την προσέγγιση του υπουργού, οι Μαγνησιώτες άνετα μπορούν να αντεπεξέρχονται στην παρούσα συγκυρία, ξοδεύοντας χρήματα από το παχυλό τραπεζικό τους κομπόδεμα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου