ΤΟΠΙΚΑ

Δεν αντέχουμε πλέον, η κραυγή αγωνίας από τους αρτοποιούς

δεν-αντέχουμε-πλέον-η-κραυγή-αγωνίας-α-100085

Στο κόκκινο η ανησυχία στη Μαγνησία, μετά την αύξηση της τιμής στο μαλακό αλεύρι

Νέα ψυχρολουσία για τους αρτοποιούς η αύξηση της τιμής 25 με 30 λεπτά του ευρώ στο μαλακό αλεύρι τύπου 70%, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με την ανησυχία να χτυπά «κόκκινο» στη Μαγνησία. Με τον κλάδο να δοκιμάζεται σκληρά λόγω των ανατιμήσεων σε καύσιμα, ενέργεια και αγαθά, οι αρτοποιοί της Μαγνησίας υψώνουν κραυγή απόγνωσης, υπογραμμίζοντας ότι λιγοστεύουν οι οικονομικές αντοχές τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ενα ακόμη βαρύ χτύπημα για τον κλάδο οι αυξήσεις, που ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή οι μύλοι στους αρτοποιούς, για το μαλακό αλεύρι τύπου 70%. Ταυτόχρονα, μπαίνει πλαφόν στις αγορές των αρτοποιών από τους μύλους, ενώ καλούνται να προπληρώνουν τις ποσότητες αλεύρου, που προμηθεύονται.

«Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Είναι πρωτόγνωρες οι καταστάσεις. Σκεφτόμαστε ακόμη και να μετακινήσουμε τα επαγγελματικά μας οχήματα, για να κάνουμε διανομή των παραγγελιών στα πρατήρια. Δεν έχουμε, πλέον, αντοχές» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Αρτοποιών Κώστας Τσουράπας.

Δίνοντας απάντηση στο ερώτημα που θέτουν ευθέως οι καταναλωτές, εκφράζοντας φόβους για πιθανές ελλείψεις στο ψωμί, ο πρόεδρος διευκρινίζει ότι υπάρχει επάρκεια σκληρού σιταριού στην Ελλάδα, ενώ γίνονται εξαγωγές στην Ιταλία και σε χώρες που παρασκευάζουν ζυμαρικά. «Εχουμε αποθέματα, δεν θα μας λείψει σε πρώτη φάση το σκληρό σιτάρι. Εκεί που έχουμε τεράστιο πρόβλημα είναι στο μαλακό σιτάρι, πρώτη ύλη για να παρασκευάζουμε ντόνατς, κουλούρια Θεσσαλονίκης, κριτσίνια, τυρόπιτες, βουτήματα, φύλλο κρούστας, φύλλα, σαμπλέ, κουλουράκια, παντεσπάνια, μπισκότα. Η Ελλάδα παράγει μόνο το 10% του μαλακού σιταριού, που χρειάζεται ως χώρα. Το υπόλοιπο το εισάγουμε κατά 35% με 40% από Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία. Αυτές οι εισαγωγές από τις 22 Φεβρουαρίου έχουν σταματήσει λόγω του πολέμου» τονίζει ο κ. Τσουράπας.

Πολυεπίπεδες οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με τον δραματικό απόηχο να φτάνει μέχρι τη Μαγνησία και τα αρτοποιεία της γειτονιάς. «Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις πλέον, ούτε να προδικάσουμε τι αυξήσεις θα γίνουν στο ψωμί, τη στιγμή κατά την οποία ο κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα» τονίζει ο ίδιος, ενώ εκτιμά ότι «είναι πολύ πιθανό οι αυξήσεις στο μαλακό σιτάρι να συμπαρασύρουν και την τιμή στο σκληρό».

Ενα ακόμη χτύπημα δέχεται ο κλάδος των αρτοποιών, με τον πρόεδρο να επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι «δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο ενεργειακό κόστος. Ευχόμαστε να τελειώσει ο πόλεμος όσο γίνεται πιο σύντομα, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις αγορές και να έχουμε το καλοκαίρι τουρισμό. Τίθεται ζήτημα επιβίωσης, είναι δεδομένο ότι δεν αντέχουμε πλέον. Το θέμα είναι πόσο μπορεί ο καθένας να αντέξει, λίγο παραπάνω».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου